Powered By Blogger

9. април 2011.

Шта је благодат Божија?



То је сила Божија коју прима вјерујући, у име Исуса Христа крштени човјек. Она га чисти освећује, просвјећује и снажи у чињењу добра и савлађивању зла. Она тјеши и снажи у искушењима, невољи и болести. Она помаже код задобијања вјечних вриједности, које је Бог својим изабраницима припремио. Сила благодати чини да човјек који је горд, себичан, зао, завидљив, постане благ, смирен и самопрегоран ради славе Божије и својих ближњих, према сваком благонаклон, великодушан и нелицемјенро попустљив.

Сила Христове благодати чини да невјерујући постане ревносно вјерујући, да се среброљубац, лаком и неправичан, немилосрдан према сиромасима, у дубинама
своје душе преобрати и постане некористољубив, искрен, дарежљив и сажаљив. Божија благодат утиче да неумјерен у храни и склон пијанству постане уздржљив, и то не ради здравствене дијете, већ из вишег етичког циља. (Св. Јован Кронштатски)


Под утицајем Божанске благодати може се догодити да осјетиш дубок мир и тиху блажену радост у молитви. Потруди се да сачуваш тај дар. Божанска благодат Духа Светога је веома њежна, врло утанчана. Она се одмах уклања од душе која изгуби страхопоштовање и пажњу. А кад се балгодат Божија измакне, душа се препушта сама себи. Тада на њу наваљују страсти да је растргну као гладне звијери. 

Када се преједеш или опијеш света стварност и блажени свијет престају да дјелује у теби. Ако се разгњевиш или грубо поступиш, благодатно расположење се губи на дуже вријеме. Ако се страстољубиво вежеш за једну ствар, неко занимање или људско биће, благодат се
безусловно повлачи из тебе. Ако дозволиш себи да уживаш у похотљивим представама, благодат ће се од тебе за дуго повући. Јер, она све грјеховно, а нарочито похотљивост и славољубље, избјегава као одвратан смрад. Ти ћеш је потом тражити, али је нећеш наћи. Ради тога ћеш жалити, али она твојој бризи неће поклањати пажњу како би се науцио да цијениш Божији дар и да га у страхопоштовању брижљиво чуваш.

Позив апостола Павла: "Будите духом ватрени", јесте позив на подвиге који потпомажу дејству Духа. Томе служи очишћење од страсти и молитва.

Да ли је у нашој моћи да се испунимо Духом? Да, то стоји у нашој моћи. Уколико очистимо своју душу, Духу ништа неће сметати да се усели у нас. Тад се Он приближава и испуњава наше срце. (Св. Јован Златоусти)