Powered By Blogger

16. април 2012.

Архиепископ АВЕРКИЈЕ (Таушев) ЛИТУРГИКА



ПРАЗНИЦИ И СВЕТКОВИНЕ ЦРКВЕ ХРИСТОВЕ.

2. БОГОСЛУЖЕЊЕ ЦВЕТНОГ ТРИОДА. ПОСЕБНИ СПОМЕНИ У ДАНЕ ПЕДЕСЕТНИЦЕ

Песме дана свете Пасхе, мада не са таквим интензитетом као у Светлој седмици, певају се током читавог осталог периода до оданија празника Васкрса, које се врши у среду шесте седмице после Васкрса, уочи празника Вазнесења Господње, који пада увек у четвртак шесте седмице, односно четрдесетог дана после Васкрса.
Тако до оданија Васкрса свако богослужење, после возгласа свештеника, почиње певањем или читањем трикратног "Христос воскресе", при чему у оним случајевима када богослужење иначе почиње читањем или певањем "Царју небесниј", ту молитву Духу Светоме замењује "Христос воскресе"; у оним случајевима када богослужење починке са "Придите поклонимсја", оно се такође замењује певањем или читањем "Христос воскресе". На јутрењу пре шестопсалмија такође се увек пева "Христос воскресе" три пута, и тек потом се чита шестопсалмије, почев од "Слава в вишњих Богу..." На јутрењу пре канона и у седмичне дане увек се пева: "Воскресеније Христово видјевше", а у недељне дане, после читања Јеванђеља, ова песма се пева чак три пута. На недељном јутрењу се не пева "Честњејшују", али се у седмичне дане пева. У трећу, четврту, пету и шесту недељу после Пасхе на вечерњу после стихире на стиховње певају се "стихире Пасхе": "Пасха свјашченаја", на јутрењу со пева канон Пасхе са његовим тропарима, а њему се додају тропари Богородични и тропари канона тога дана. На Литургији после почетног возгласа свештеник уз отворене Царске двери пева: "Христос воскресе" два и по пута, а затим појци довршавају: "И сушчим во гробјех". Уместо "Видјехом свјет истиниј" пева се "Христос воскресе" једном. Такође пева се задостојник "Ангел вопијашче..." и "Свјетисја, свјетисја..." У отпусту пак, кад јереј каже: "Слава Тебје, Христе Боже", ми одговарамо: "Христос воскресе", и ово само на Литургији. Отпуст је на свим службама до оданија Васкрса и у седмичне дане васкрсан, то јест: "Воскресиј из мертвих Христос истиниј Бог наш..."
У богослужењима недељних дана у периоду Педесетнице има нарочитих спомена догађаја кроз које се открило Божанство Господа, Његова сила и слава, и који још више утврђују у нама веру у непоколебљиву истину Његовог преславног васкрсења из мртвих.
Празновање светог апостола Томе продужава се читаву седмицу, а у суботу је као некакво оданије празника. Овако бива и у све наредне седмице свете Педесетнице: догађај који се спомиње у недељу, празнује се читаве седмице, а у суботу му је оданије.

Недеља Антипасхе - Томина

У другу недељу после Пасхе, то јест у ону која следи након Васкрса и носи назив "Недеља Антипасхе", спомиње се "Додир светог славног апостола Томе". Ту је одмах дата примедба да се "у овој другој недељи Антипасхе не пева васкрсно, него све празника". У тај осми дан по Васкрсењу Господа спомиње се како се Господ јавио Својим ученицима сабраним заједно, овога пута са Томом, и како је дао Томи, који је сумњао у Његово васкрсење, да додирне Његове ране, на шта Га је Тома, поверовавши, исповедно као свог Господа и Бога, док је Господ назвао блаженим оне који нису видели, а поверовали су. "Антипасха" значи "уместо Пасхе", јер је то први недељни дан у читавој години када се поново празнује догађај Васкрсења Христовог. Овај дан се такође назива "Недељом обновљења", "Недељом новом", јер после Васкрса први пут понавља и као да "обнавља" велики празник Васкрсења. Поредак службе тога дана, као и њен садржај, није обичан васкрсан. Ово као да је поредак једнога од Дванаест празника, само без паримеја, али са литијом, са певањем нарочитих стихира које описују догађај који се празнује и са трикратним певањем тропара "Запечатан у гробу, живот от гроба восијал јеси, Христе Боже..." како на вечерњу, тако и на јутрењу. Певају се степена, први антифон 4. гласа, баш као за свих дванаест празника, а након полијелеја следи нарочито величаније: "Величајем Тја, Животодавче Христе, нас ради во ад сшедшаго и с Собоју всја воскресившаго". Канон је посебан, празника, а не пасхални и не васкрсни. Вечерње Томине недеље је велико, са великим прокименом: "Кто бог велиј..." такође као за велике Господње празнике. Јутрење, почев од Томине недеље па до оданија Пасхе, почиње возгласом "Слава Свјатјеј, и Јединосуштњеј, и Нераздјељњеј Тројицје..." после чега се врло отегнуто пева три пута "Христос воскресе", за време чега јереј обавља кађење читавог храма а затим се одмах чита Шестопсалмије: "Слава в вишњих Богу..." и друго.
За Томину недељу у уторак, а у неким местима (на југозападу Русије) и у понедељак, служи се, не по Типику него по благочестивом обичају, помињање упокојених које се у народу зове "Радоњица". У Типику за тај нису одређене никакве посебне молитве за упокојене, а помињање се обавља зато што се у Томину недељу сећамо, између осталог, силаска Христовог у ад, док од понедељка Томине седмице Типик поново дозвољава служење парастоса упокојенима. Тога дана служе се парастоси на гробљима, чиме живи као да честитају својим упокојеним сродницима и ближњима радосни празник Васкрсења Христовог. На парастосима и сахранама на гробљу све до оданија Васкрса уместо "Свјатиј Боже" пева се "Христос воскресе".

Недеља жена мироносица

Трећа недеља по Васкрсу назива се Недељом жена Мироносица. Те недеље слави се спомен оних лица која су била сведоци погреба Господа Исуса Христа и Његовог васкрсења: светог праведног Јосифа Ариматејца и Никодима, који су од Пилата измолили тело Господа како би Га сахранили, и жена мироносица које су пратиле Господа на Голготу, узеле учешћа у Његовом погребу, а затим у први дан недеље врло рано пошле на гроб како би помазале Његово тело миром, и ту су се удостојиле да виде најпре анђеле који су им саопштили радосну вест о васкрсењу Господњем, а затим и Самог васкрслог Господа.
Те недеље, као и три наредне, на вечерњу се после стихире на стиховње певају стихире Пасхе: "Пасха свјашченаја", а на јутрењу читав пасхални канон са додатком нарочитих богородичних (који се и током Светле седмице певају после тропара пасхалног канона свакодневно, осим првог дана). Тамо где је храм посвећен женама мироносицама додаје се још и величаније.
На крају Цветног триода дато је посебно правило за седмичне дане Педесетнице, а посебно за - суботе. У седмичне дане на "Господи возвах" узимају се по три стихире празника (под "празником" се подразумева догађај чији је спомен те недеље) из Триода (слично као што се обично из Осмогласника узимају три стихире за радне дане), а по три стихире из Минеја светоме дана, затим Слава, И ниње, (стихира) празника. На стиховње - стихире Триода дана. Слава, светога, И ниње, празника. Ако су два света, онда им се на "Господи возвах" певају стихире на 6, Слава, И ниње, празника. Празничне стихире Триода тада се поју на стиховње са припевима празника, Слава, светих (ако има), И ниње, празника. Ако свети има полијелеј, онда се певају три стихире празника из Триода и пет стихира светога из Минеја, Слава, светога, И ниње, празника. Тамо је указано и на сва друга спајања богослужбених песама у разним случајевима. Стога је неопходно увек се руководите овом главом Типика. На јутрењу се такође пева најпре на "Бог Господ" тропар празника, а потом на Славу светога, И ниње, богородичан. Канон увек најпре празника, а потом светога из Минеја. Под "каноном празника" ту не треба, како неки чине, погрешно подразумевати пасхални канон: то је канон Триода у коме се прославља догађај који се спомиње у недељу - тај се канон чита на првом месту свакога дана током читаве седмице.
Особеност суботње службе је то што се на њој врши оданије празника, па се зато на "Господи возвах" певају исте стихире као и на сам празник; пева се богородичан први владајућег гласа, на стиховње стихире васкрсне са васкрсним припевима: "Господ воцарисја", после Трисвете песме на вечерњу тропар празника, Слава, светога, И ниње, богородичан први владајућег гласа (а не по гласу тропара), али на јутрењу, на "Бог Господ", по гласу тропара светога. Канон на првом месту празника из Триода, потом светога коме је посвећен храм и светога из Минеја. Канони храма Христовог и Богородичиног се током читаве Педесетнице не певају, осим на задушнице Духовске суботе. Треба следити ова упутства која предвиђају све могуће случајеве и подударања.

Недеља о раслабљеном

Четврта недеља после Пасхе назива се Недељом раслабљеног, јер се тада на Литургији спомиње и чита јеванђелска повеет о томе како је Господ исцелио раслабљенога, који је 38 година лежао у бањи Витезди код Овчијих врата у Јерусалиму. Овај, као и даљи догађаји, наредних недељних дана, сведоче нам о Божанској свемоћи Господа Исуса Христа и тиме у нама јачају веру у истину Његовог васкрсења. Осим тога, ови догађаји су се одиграли управо у периоду Педесетнице. Поредак недеље раслабљеног пева се још само у понедељак и уторак, јер се у среду слави нарочити празник - Преполовљење.

Преполовљење Педесетнице

У среду четврте седмице после Васкрса празнује се Преполовљење Педесетнице. То је дан који сједињује два велика празника - Васкрс и Педесетницу. Тога дана спомиње се како је Господ у половини јеврејског празника Сеница ушао у Јерусалимски храм (Јн. 7) и открио учење о Себи као Месији, након чега је позвао: Ко је жедан нека дође Мени и пије. У песмама Преполовљења час је реч о Васкрсењу Христовом, час нас подсећају на приближавање празника Педесетнице, када је Васкрсли Господ послао Својим ученицима Духа Светога, обилно напајајући и утољавајући духовну жеђ оних који су поверовали у Христа као у Месију и Искупитеља света. На дан Преполовљења служи се Велико вечерње са читањима из Старог Завета - паримејима, но катизма је редовна, а не "Блажен муж". Пева се тропар: "Преполовившусја празднику, жаждушчују душу моју благочестија напој водами, јако всјем, Спасе возопил јеси: жаждај да грјадет ко мње и да ищет, Источниче жизњи нашеја, Христе Боже, слава Тебје".
На јутрењу није одређен полијелеј, него само Велико славословље. Катавасија на сам дан празника и дан оданија није пасхална, него "Море огустил јеси". На јутрењу и Литургији, уместо "Честњејшују" и "Достоино јест" пева се ирмос: Лужде матерем дјевство..." На сам празник иде литија на изворе и обавља се мало освећење воде. Преполовљење се празнује осам дана и одаје се у среду пете седмице после Васкрса. На оданију се уместо "Достојно јест" такође пева Лужде матерем дјевство". Претпразништва нема.

Недеља Самарјанке

У пету недељу после Васкрса - о Самарјанки - спомиње се како је Господ, дошавши у самаријски град Сихар на извор Јаковљев, дао у разговору жени Самарјанки "воду живу, која исушује изворе грехова", открио јој да је Срцезналац и јавно исповедио Себе као Месију - Христа. Служба Самарјанки обавља се затим у четвртак и петак, а одаје се у суботу, јер је у почедељак, уторак и среду служба Преполовљењу.

Недеља Слепога

Шеста недеља после Васкрса назива се Недељом о слепом, јер се тада спомиње и чита јеванђелска повеет о томе како је Господ чудесно исцелио слепога од рођења. Ово чудо је разљутило Јудејце пошто је учињено у суботу, иако је јавно сведочило о Божанској сили Христовој. Однос тог чуда према празнику Васкрсења Христовог Црква показује када пева да се слепи читав просветљује и Светлодавца познаје - Светлодавца који је трећега дана засијао из гроба и обасјао земљу Својим васкрсењем, из Кога је људима који су седели у тами засијала препорађајућа светлост. Служба у част овог чуда врши се још и у понедељак, уторак и среду, када већ долази оданије Васкрса. У шесту недељу и на оданије Васкрса пева се катавасија Вазнесења: "Спаситељу Богу".

Оданије Васкрса

У среду шесте седмице служи се Оданије Васкрса, слично као оданија Дванаест празника. Карактеристично је само то што вечерње, јутрење и Литургију свештеник почиње онако како те службе почиње током Светле седмице, то јест уз отворене Царске двери, са кретом и свећом у рукама, уз кађење и певање "Христос воскресе", са стиховима "Да васкреснет Бог". На вечерњу после стихире на стиховње певају се стихире Пасхе: "Пасха свјашченаја". Отпуст на вечерњу, као и на јутрењу, обичан васкрени, уз помињање светога дана, без крета. А отпуст Васкрса са кретом бива само на Литургији. На јутрењу се опевају три канона: Канон Васкрса (без богородичних), канон светога и канон претпразништва Вазнесења. После стихира на хвалите опет се певају стихире Пасхе. "Пасха свјашченаја" и затим Велико славословље. Часови се певају обични, са три псалма. Оданије Пасхе се завршава на Литургији, чији је крај у потпуности онакав као и на сам Васкрс. После Литургије плаштаница се склања са Престола и полаже у специјално за њу направљен ковчег. За Девети час тога дана одређено је да почиње од Трисветог, јер се "Христос воскресе" више не чита, пошто се празник Пасхе одаје са крајем Литургије, а молитва Царју небесни се не чита до Педесетнице.

Седма недеља по Васкрсу - Светих Отаца

У седму недељу по Васкрсу слави се спомен Светих Отаца Првог Васељенског сабора, одржаног у Никеји, који се састао против јеретика Арија и његовог лажног учења. Овај сабор је проповедао Сина Божијег једносуштног Оцу, које се поштује заједно са Оцем. Са службом светим Оцима сједињује се и попразништво Вазнесења, али катавасија није Вазнесењског канона, него канона Педесетнице: "Божественим покровен". Празник Светих Отаца одаје се истога дана на вечерњу.
Као што пред спомен Страшног Суда у Месопусну недељу света Црква (у Месопусну суботу) усмерава мисли хришћана ка будућој судбини умрлих, тако и пред спомен завршетка читавог Божанског домостроја дела спасења људског рода света Црква молитви за упокојене намењује посебан дан, тачније суботу пре Педесетнице. Заупокојено богослужење се тога дана савршава исто онако као и у Месопусну суботу. Разлика је само у томе што се у Месопусну суботу узимају песме Осмогласника из оног редовног гласа који се пева те седмице, док се у суботу пре Педесетнице увек певају песме Осмогласника шестог гласа, гласа читаве седмице. Пева се катавасија Триода: "Пјесњ восљем људије" На Литургији уместо: "Видјехом свјет истиниј" пева се заупокојени тропар: "Глубиноју мудрости човекољубно всја стројај..." Ако у ову суботу падне свети са полијелејем, служба му се преноси на четвртак исте, седме седмице, а ако падне храмовни празник, онда се заупокојена служба преноси на четвртак.

Недеља свих Светих

Прва недеља по Духовима посвећена је празновању спомена свих Светих, као "жетве Духа Божијега" и "плодова Божанствене благодати" која је послата људима на дан Педесетнице. Овим празником завршава се период Цветног триода и почиње обично раздобље године, када се богослужење обавља према Осмогласнику и Минеју. Од понедељка после Недеље свих Светих почиње Петровски или Апостолски пост, који служи као припрема за велики празник у част светих и првоврховних апостола Петра и Павла 29. јуна. Пошто Недеља свих Светих зависи од празновања Васкрса и представља покретни празник, постолски или Петровски пост из године у годину има различито трајање, односно може да траје између осам дана и шест недеља. Типик овог поста је у свему исти као и Божићног.
После Педесетнице, све недеље, то јест сви недељни дани, означавају се редним бројевима, почев од прве (недеље Свих Светих), па закључно са тридесет другом. У складу са овим рачунају се и ступови васкрсних јутарњих Јеванђеља и ступови гласова Осмогласника. Ступ (столп) Јеванђеља почиње од Недеље свих Светих, када се на јутрењу чита прво јутарње васкрсно Јеванђеље. Али ступ гласова Осмогласника почиње следеће, друг недеље. За ту недељу одређен је први глас, а друго Јеванђеље. Даље све иде по реду. Почев од Недеље свих Светих катавасија је "Отверзу уста моја..."
Одлуком Сверуског Црквеног Сабора из 1917-1918. године установљено је да се друге недеље по Духовима празнује спомен Свих светих који су у земљи руској засијали. Служба им је издата у посебној књижици и спаја се са редовном васкрсном службом првог гласа, по узору на недељу прву Свих Светих, при чему се пева и величаније, које се у недељу Свих Светих пева једино у случају храмовног празника.

Aкатист светим праоцима Адаму и Еви, прародитељима рода људског



Кондак 1
Изабраном створењу Божијем ,првоме Адаму,прародитељу нашем,са Евом, која је тело од тела и кост од костију његових,опевајмо верни похвалне песме. Ви пак,ако сте некада пали и лишени раја,међутима подвигом Новог Адама,који је дошао у свет другом Евом.спасени и узведени на небеса,молите се за нас,чеда ваша која вам кличу:
Радујте се,Адаме и Ево,круне творевине и красото васељене!




Икос 1
Анђели Божији прославише Творца ,који је за шест дана све створио и на крају тих дана створио човека,уселио га у Едему на исток и подарио му жену помоћницу,и говораху Адаму са женом:
Радујте се,савршена творевино Божија!
Радујте се,украсе поднебески!
Радујте се,саздани по лику Божијему!
Радујте се,владари творевине!
Радујте се,заповедници земље!
Радујте се,који носите трулежно тело!
Радујте се,јер имате ум небески!
Радујте се,јер боравите у Едему!
Радујте се,јер се храните од дрвета живота!
Радујте се,јер сте примили Божије заповести!
Радујте се, јер заповести Његове нису тешке!
Радујте се,Адаме и Ево,круне творевине и красото васељене!




Кондак 2
Виде Творац створење Своје,јер све је веома добро,почину у седми дан од дела Својих,међутим и тога дана не престаде да промишља о васељени,прима пак,поклоњење од анђела небеских и рода људскога који пева Њему:Алилуја!




Икос 2
Разум не може да схвати како Деница тражећи да разуме стварење људи, саблазни се због толико велике славе земаљског Адама и помрачи се умом.Онај који је некада говорио: „Узаћи ћу на небо,више звезда небеских,поставићу престо мој,сешћу на гори високо,на горама високим,које су према северу,узаћи ћу више од облака,бићу сличан Вишњему“ ( ),сада поста дух злобе,и пада са небеса и пад његов је велики.Сва творевина,пак прослављајући премудрост Очеву,клицаше Адаму и Еви:
Радујте се,заједничари истинске светлости!
Радујте се,јер у себи нисте имали никакве таме!
Радујте се,јер сте дању говорили с Богом!
Радујте се,јер сте ноћу промишљали о делима руку Његових!
Радуј се,Адаме,велика светиљко!
Радуј се,Ево,мала светиљко!
Радујте се,завољени од Творца!
Радујте се,јер сте један другога много волели!
Радјте се,по земљи сте ходали!
Радујте се,јер сте се вазнели духом ка небу!
Радујте се,цареви свакога живога бића!
Радујте се,јер се старате за целу васељену!
Радујте се,Адаме и Ево,круне творевине и красотото васељене!




Кoндак 3
Сила Вишњега је свемоћна,међутим,Творац не хтеде да спутава слободну вољу свога створења,због чега допусти непријатељу рода људскога,који је узео на себе лик змије,да искуша Еву,који јој не певаше:Алилуја!




Икос 3
Имајући лукаву помисао змија рече жени: „Је ли истина да је Бог казао да не једете са свакога дрвета у врту?“А жена рече змији: „Ми једемо рода са свакога дрвета,само рода са онога дрвета усред врта ,казао је Бог не једите и не дирајте у њега да не умрете“ .И рече змија жени: „Нећете ви умрети,него зна Бог да ће вам се у онај дан ,кад окусите са њега,отворити очи,па ћете постати као богови и знати шта је добро а шта зло“(I Мојс.3,15).Све ове ласкаве речи говораше змија жени,уместо да њој и њеном мужу пева:
Радујтe се, јер имате разумну душу!
Радујте се,јер сте обдарени слободном вољом!
Радујте се,јер нисте тражили свољу своју!
Радујте се,јер сте се хранили од плодова дрвета!
Радујте се,јер сте чували заповест Саздатеља!
Радујте се,наги и нисте се тога стидели!
Радујте се,јер ничега нисте лишени!
Радујте се,јер нисте знали за умор!
Радујте се,јер нисте заједничари смрти!
Радујте се,децо безсмртнога Владара!
Радујте се,Адаме и Ево,круне творевине и красото васељене!




Кондак 4
Буру сумњалачких помисли имаше жена у себи,незнјући какве су ово речи. Видевши пак,да је плод на дрвету добар за јело и да је милина гледати га,и да је дрво врло драго ради знања,набра рода са њега и окуси ,па даде и мужу своме те и он окуси.Тада им се отворише очи и видеше да су голи,па саплетоше лишће од смокве и начинише себи појас.Богу пак,заборавише да певају:Алилуја!




Икос 4
И зачувши Адам са Евом глас Господа Бога,који иђаше по врту после подне, и сакри се Адам и жена његова од лица Господа Бога међу дрвета у врту.И позва Господ Бог Адама и рече му: „Адаме,где си“.И рече Адам: „Чух глас твој у рају, и уплаших се,јер сам го,те се сакрих“.И рече му Бог: „Ко ти каза да си го? Да ниси јео са онога дрвета,што сам ти забранио да једеш са њега“? А Адам рече: „Жена коју си створио самном,она ми даде од рода дрвета те једох“ .И рече Господ Бог жени: „Зашто си то учинила?И рече жена: „Змија ме превари те једох“.И прокле Господ Бог змију и рече јој: „Још стављам непријатељство између тебе и жене,и између потомства твога и потомства њенога,оно ће ти на главу стајати,а ти ћеш га за пету уједати“.Жени пак рече: „Теби ћу многе муке задати ,када затрудниш са мукама ћеш децу рађати.Жудња ће те терати мужу и он ће господарити тобом“.А Адаму рече:“Земља да је проклета у делима твојим: трње и коров ће ти рађати,у зноју лица свога јешћеш хлеб твој ,докле се не вратиш у земљу од које си узет,јер си земља и у земљу ћеш отићи“(1.Мојс.3,8-19).и нећеш чути од никога ти ,нити жена твоја,до кад не дође Избавитељ,ове речи:
Радујте се,јер у рају са Богом разговарате!
Радујте се,јер се наслађујете љубави Његове!
Радујте се.јер сте живели код извора четири река!
Радујте се,јер сте овладали земљом са четити краја!
Радуј се,Адаме,јер си дао имена животињама!
Радуј се,началниче рода љускога!
Радуј се,мати свих живих!
Радујте се,јер ћете напунити земљу!
Радујте се,је сте узели биље за храну!
Радујте се,јер смрт нисте видели!
Радујте се,припремљени за безсмртни живот!
Радујте се,Адаме и Ево,круне творевине и красото васељене!




Кондак 5
Богопостављени Херувим,држећи пламени мач који севаше и чуваше рајско дрво живота,како не би дошли људи и јели од дрвета живота и били живи до века:изагна Бог из раја сладости Адама са Евом и обуче их у кожне хаљине,који певаху некада са анђелима:Алилуја!




Икос 5
Виде Адам Анђела који га је истерао и затворио врата божанскога врта,веома уздахну,седе наспрам раја и видевши своју наготу ридајући плакаше:“Тешко мени јер наговорен лукавом обманом сам покраден и удаљен од славе,тешко мени,нагом проостотом,сада пак зачуђеноме!Али.о рају,како да се не нсаслађујем твоје сладости,како да не видим Господа мога и Саздатеља и да не чујем ове позиве:
Радуј се,Адаме,јер си се наслађивао рајскога живота!
Радуј се,Адаме,јер ниси имао бриге!
Радуј се,Ево,узета од ребра мужевљева!
Радуј се,Ево,вољена од свога мужа!
Радујте се,јер се нисте плашили дивљих животиња!
Радујте се,је су се вама дивље животиње покоравале!
Радујте се,јер сте се наслађивали красотом дрвета рајских!
Радујте се,јер сте слушали птице едемске!
Радујте се,је сте са Богом разговарали као један са другим!
Радујте се,јер од Творца ништа нисте тајили!
Радујте се,узрасли у благодати!
Радујте се,укркепљени у добру!
Радујте се,Адаме и Ево,круне творевине и красото васељене!




Кондак 6
Адаме и Ево,ви сте причали деци својој да ће доћи Спаситељ њихов и Избавитељ,који ће сатрти главу змијину и олободити род човечији од власти смрти;Каина пак,међутим то не разнежи,него побеђен завишћу и мржњом умножи грех у свету,убивши брата свога Авеља,он који је окрутан и незна да пева:Алилуја!




Икос 6
Засија светлост Еви,када роди трећег сина вога Сита,од кога произађе побожни нараштај:Енох,који се жив преселио на небо,Матусал старац и Ноје, пловилац у ковчегу.И рече жена:“Бог ми даде другога сина уместо Авеља, кога уби Кајин“(1.Мојс.4,27).Међутим, да ли ћу бити прослављена овим песмама:
Радуј се,Ево,послушна Богу!
Радуј се,жено,јер си се повиновала мужу!
Радуј се,која се мучиш у зноју лица свога!
Радуј се,јер васпитаваш децу своју!
Радујте се,јер од вас произиђе Избавитељ!
Радујте се,јер пород женин сатре главу змијину!
Радујте се,јер имате наду!
Радујте се,јер сте наду положили на Бога!
Радуј се,Адаме ако си и био жалостан!
Радуј се,Адаме због уништитеља смрти!
Радуј се,Адаме ,увек се молиш Богу!
Радуј се,Ево,Њему си непрестано певала!
Радујте се,Адаме и Ево,круне творевине и красото васељене!




Кондак 7
Саздатељ зажелевши да помилује своје створење посла људима Авраама, Мојсеја и Давида,а на крају и сам зажеле да се оваплоти од изабране Дјеве изабранога народа,да би људи певали:Алилуја!




Икос 7
Нову твар показа ,јавивши нам се Саздатељ,произађе из безсемене утробе сачувавши је ,као што је и била нетљена.Ми пак,видевши новога Адама који нам је дошао од друге Еве,помињемо старога и говоримо прародитељима:
Радујте се,јер се приближило ваше спасење!
Радујте се,јер ево Логос се оваплоћује!
Радујте се,јер сте примили обећање!
Радујте се,јер сте видели дешавање тога!
Радуј се,Адаме,јер си видео небеског Адама!
Радуј се,Адаме,Боже пак и човече!
Радуј се,Ево,послушање кћери твоје!
Радуј се,Ево,смирење њено!
Радуј се,дође нам радост!
Радуј се,јерје Господ милостив!
Радуј се,јер тражите рај!
Радујте се,јер искате сладости његове!
Радујте се,Адаме и Ево,круне творевине и красото васељене!




Кондак 8
Необично је видети рођење,оставимо свет и уперио ум на небеса:зато се јави високи Бог као смирени човек,хотећи да привуче ка висини оне који певају Њему: Алилуја!




Икос 8
Сав обузет љубављу према створењу Своме,Бог посла Божанствено Своје Слово (Логоса) прародитељима у земљу плача проповедника свога пре његогова доласка Јована Претечу,да Му кличе:
Радујте се,завољени од Бога!
Радујте се,не одбачени од Њега!
Радујте се јер дође Избавитељ!
Радујте се,Спаситељ засија свету!
Радујте се,очекивали сте унука Ситовог!
Радујте се,веселили сте се због деце Нојеве!
Радујте се,јер се нараштај Аврамов рађа безсемено!
Радујте се,јер Левиј долази од Јуде!
Радујте се,Оваплоћеноме од Дјеве!
Радујте се,Ономе који је сачувао нетљеном!
Радујте се,Разрешитељу свих дугова!
Радујте се,Искупитељу грехова ваших!
Радујте се,Адаме и Ево,круне творевине и красото васељене!




Кондак 9
Сва природа анђелска задиви се великом делу Твога оваплоћења: недоступнога пак Бога,видевши свима доступнога човека,који је боравио са нама и слуша од свих:Алилуја!




Икос 9
Многоречити говорници слободно говоре људима од неразумних произвољних размишљања,ми пак, Адама и Еву,наше прародитеље добро знајући,говоримо им:
Радујте се,оче наш и мати наша!
Радујте се,јер од вас сваки човек произиђе!
Радујте се,који кидате грчку философију!
Радујте се,јер нам јављате истину!
Радуј се,Адаме,у шести час саздани!
Радуј се,Ево,створена од ребра мужевљевог!
Радуј се,живели сте у Едему!
Радујте се,настањени сада у Царству Небеском!
Радујте се,опет се наслађујете Божанском светлошћу!
Радујте се,јер се никада нећете лишити те радости!
Радујте се,јер се молите за нас!
Радујте се,јер не остављате децу своју!
Радујте се,Адаме и Ево,круне творевине и красото васељене!




Кондак 10
Хотећи спасити свет сиђе на земљу Логос (Слово) Божији,који је у наручју Очевом,прими тело од Дјеве,због нас поста човек,и смрћу Својом целоме роду људскоме подари живот вечни.Данас Адам ликује и радује се Ева,и Спаситељу сагласно певају:Алилуја!




Икос 10
Ви сте тврђава верној деци вашој,љубављу целиваним догматима црквеним, Адаме и Ево,свима у мраку овога века заблуделима и онима који мисле да су свет и човек самостворена бића.Ви сте стални прекор и поука.Зато вам кличемо:
Радујте се,љубљена створења Саздатељ!
Радујте се,од Њега спасени од греха!
Радујте се,који у светлости живите!
Радујте се,који сте се уконили од таме!
Радујте се,јер сте се удостојили гледања тајни Божијих!
Радујте се,јер нас њима учите!
Радујте се,јер нас упућујете да истражујемо творевину!
Радујте се,јер наш ум узводитге од твари ка Творцу!
Радујте се,јер сте се срцем прилепили за Промислитеља!
Радујте се,јер сте украшавате за Спаситеља свога!
Радујте се,брижни родитељи наши!
Радујте се,јер поучавате децу своју!
Радујте се,Адаме и Ево,круне творевине и красото васељене!




Кондак 11
Наше песме нису довољне да опевају чудна дела Господња,који избави из смртне трулежи Адама и Еву,и узведе на небеса и учини их удовима тела Свога, које је Црква,и нас децу њихову призва у њу и научи да певамо неућутним гласовима:Алилуја!




Икос 11
Адаме и Ево,видимо вас као светлоносне светиљке,које примате светлост од истинете Светлости,ваша верна чеда,који се независно од вас освећујемо духовном светлошћу и весело вам светло певамо:
Радујте се,јер сте претрпели невоље!
Радујте се,јер сте узнапредовали у трпљењу!
Радујте се,проповедници покајања!
Радујте се,учитељи наде!
Радујте се,јер сте имали наду!
Радујте се,јер сте очекивали Обећанога!
Радутје се,спашени Логосом (Словом)!
Радујте се,освећени Њиме!
Радујте се,осветљени благодаћу!
Радујте се,заједничари незалазне светлости!
Радујте се,јер живите у пресветлој светлости!
Радујте се,јер гледате Свету Тројицу!
Радујте се,Адаме и Ево,круне творевине и красото васељене!




Кондак 12
Зажелевши да да опроштгај свих сгтарих дугова људи,дође Разрешитељ отпалима од Његове благодати и поцепавши обвезнуицу,чује од свих који су од Адама:Алилуја!




Икос 12
Певајући неисцрпне милости Господње показане роду људском,видимо прародитеље наше пред престолом Божијим који стоје у рају сладости,и њима са несумњивом надом и духовном радошћу говоримо:
Радујте се,јер сте разговарали са Спаситељем!
Радујте се,јер посредујете за нас!
Радујте се,у миру сте живели!
Радујте се,за свет се молите!
Радујте се,наставници послушности!
Радујте се,учитељи трезвености!
Радујте се,укоритељи змијеве обмане!
Радујте се,разрушитељи вражијих превара!
Радујте се,јер нас упућујете према небесима!
Радујте се,јер нас учите да мудрујемо о горњем!
Радујте се,надање наше!
Радујте се, смелости наша!
Радујте се,Адаме и Ево,круне творевине и красото васељене!




Кондак 13
О,свети прародитељи наши Адаме и Ево.Примите ове мале похвале наше и умолите Творца и Искупитеља да будемо са вама у Царству Небеском и да са свима светима певамо Њему:Алилуја!




Овај кондак чита се три пута,а потом икос 1 и кондак 1




Молитва




Адаме и Ево,вама прародитељима нашим прилазимо,ми немоћна деца ваша. Милостиво погледајте на нас са висине небеске ваше славе и будите нам помоћници у искушењима и саблазнима,која су нам се умножила од непријатеља рода људскога.Ако сте се и саблазнили некада преварним речима змије и лишили се рајске сладости,међутим остатак земаљскога живота вашег провели сте у покајању и скрушењу због неразумности своје,због чега и дођосте у обитељи бола.У последње дане дође Обећани,који уништи моћ кнеза овога света.Пред спаститељним страдање Својим Он посла онима који су отишли из живота овога проповедника покајања,Претечу Његовог на земљи и у подземном аду.Ви пак,радосно чусте речи његове,схватисте да он говори о вашем породу. После мало времена затресе се и ражалости се ад јер сиђе Уништитељ пакла. Ражалости се ад,јер се уништи,ражалости се јер је био поруган,ражалости се јер умртви се, ражалости се јер свеза се.Ви пак,развеселисте се и заиграсте духом видевши Искупитеља вашега који је од вас по телу произашао,истинитога Бога Беспочетнога и Оцу савечнога.Тако,дакле,и нас удостојите да овај земаљски и многострадални живот проведемо у покајању,а да у будућем пак,животу непрестано гледамо Спаситеља душа наших,Господа нашег Исуса Христа,Коме са Оцем и Светим Духом приличи част и поклоњење сада и увек и у векове векова.Амин!




http://akafist.narod.ru/A/Adam_Eva.htm.




Са црквено-словенског језика превео
Протонамесник Животије Милојевић

Aкатист Пресветој Богородици пред Њеним иконама званим Зографска – Акатистна и Акатистна – Хиландарска


Кондак 1
Изабрана од Превечнога Цара за спасење роду хришћанскоме,Царици неба и земљe,као нашој несумњивој Заступници и свемоћној Заштитници,са љубављу и умиљењем приносимо ове акатистне песме:
Радуј се,Пресвета Богородице,јер си нам подарила бескрајну духовну радост!






Икос 1
Некоме старцу који је својим животом постао сличан небеском анђелу,и проводио живот у добровољном затвореништву на Светој Гори Атонској,и пред иконом Божије Мајке свакодневно узносио акатистне песме речима:“Радуј се,“,чуоо се некада глас из те иконе:“Радуј се,и ти ,старче Божији“.и ми чувши за те дивне речи,са благочестивим страцем небеска Владарко певамо: 
Радуј се,Богом предзначена од постанка света за Невесту Себи!
Радуј се,васпитање у светоме храму Његовом у чистоти неземаљској !
Радуј се,још од пророка предсказана за Спаситељку света!
Радуј се,јер си се удостојила да постанеш Мајка Божија!
Радуј се,јер си нам рођењем Преславнога Сина Свога донела радост избављења од вечне смрти!
Радуј се, од Сина Свога унапред припремљена да будеш Мајка целом роду хришћанском!
Радуј се,Пресвета Богородице,јер си нам подарила бескрајну духовну радост!






Кондак 2
Пресвета Богородица виде да се старац веома уплаши,кротким гласом му рече:“Не бој се,иди у свој манастир одакле си дошао,и објави братији и игуману да су непријатељи веома близу.Ако је неко слаб трпљењем нека се сакрије, док не прође искушење,међутим они који ишту мученичке венце нека остану, и приме од Господа награду певајући Му на небу:Алилуја!






Икос 2
Својим разумом старац не може схватити како икона Пресвете Богородице пред којом он читаше у келији акатист,незнаном силом би пренесена пред вратима манастира.Павши пред иконом са побожном молитвом старац затим са пречистим ликом Твојим на рукама јави се пред игуманом,певајући Чистој Дјеви:
Радуј се,јер штитиш своја чеда од доласка непријатеља!
Радуј се,јер им незауствно дајеш своју Милост!
Радуј се,јер душе наше одводиш од вечне пропасти!
Радујк се,јер крепком руком твојом одвраћаш непријатеље!
Радуј се,јер се постојано бринеш за наше спасењње!
Радуј се,јер душе праведних узводиш у горње царство!
Радуј се,Пресвета Богородице,јер си нам подарила бескрајну духовну радост!






Кондак 3
Силом са висине укрепљени и пришавши Твојој свемилостивој заштити, непобедива Заштитнице наша, двадесет и шест монаха јаких духом а у том броју беше и сам старешина манастира,живљаху у обитељи.И старац пак,коме је било небеско откровење,такође борављаше заједно са њима,и он је био за њих утешитељ у долазећим искушењима,који су непрестано певали :Алилуја!






Икос 3
Имајући намеру да православне хришћане пробрате у католичанство,непријатељи стигоше у манастир и дођоше до куле у којој борављаху храбри монаси,трудише се да их лажним обећањима приклоне да се одрекну Православља.Увераваху их да признају папу за поглавара васељенске Цркве,латини поборницима Правосавља обећаваху разне почасти.Међутим верни синови своје Православане Цркве,остајаху непоколебљиви и пред иконом Мајке Божије овако се мољаху:
Радуј се,наша несумњива Заштитнице од Латина!
Радуј се, наше непобедиво Укрепљење у православној вери!
Радуј се,наша чврста Заштито!
Радуј се,наша сладосна Утехо у тешким невољама!
Радуј се,наша мудра Руководитељко у Царство Божије!
Радуј се,наша милостива Заступнице пред Господом!
Радуј се,Пресвета Богородице,јер си нам подарила бескрајну духовну радост!






Кондак 4
Држани буром мржње према православној вери,непријатељи Православља ставише суве гране и дрва пред кулом и без оклевања је запалише.У пламеној молитви Господу, заблагодарише јер их је удостојио да приме светле мучничке венце,монаси певаху Богу:Алилуја!






Икос 4
Чувши милост Твоју ,Богородице,кроз икону Твоју јављену,коју си унапред јавила Старцу о невољама,верни беху веома обрадовани,јер икона Твоја би нађена неповређена под развалинама обитељи.Ми пак,дивећи се таквој Твојој великој милости кличемо Ти:
Радуј се,јер си опет на радост људима у икони Својој јавила!
Радуј се,јер си том иконом излила велика чудеса!
Радуј се,јер се Тобом укрепљавамо у врлинама!
Радуј се,јер Твојом заштитом ми се хвалимо пред невернима!
Радуј се,јер Тебе пак пред целим светом величамо!
Радуј се,јер у Тебе ми се свецело надамо!
Радуј се,Пресвета Богородице,јер си нам подарила бескрајну духовну радост!






Кондак 5
Слична боговођеној звезди јави се икона Твоја Приснодјево Маријо,на утеху братији Зографског манастира,пред којом гори неугасиво кандило.Иноци после литургије пред њом проузносе акатаистне песме због чега она би названа“Акатистна“.И познавши силу у њој од Тебе пројављену благодарне песме проузносе Богу:Алилуја!






Икос 5
Пројавивши велику љубав према људима,Ти ,као нежна и брижна Мати јавила си још једну Своју икону звану „Хиландарска“,која је била у Атонском манастиру Хиландару,где су Твоје иконе „Млекопитатељница“ и“Попска“.Због таквога Твога старања за људе Твоје,хвалимо Те:
Радуј се,Путеводитељко благочестивих подвижника ка горњем царству!
Радуј се,јер пустинољубиве иноке приводиш ка небеском Јерусалиму!
Радуј се,јер гору Атонску испуњаваш миомиром!
Радуј се,јер си у манастиру Хиландару јавила Твоју доброту!
Радуј се,јер душевне и телесне болести брзо исцељујеш Твојом иконом!
Радуј се,јер си подарила икону Твоју у залог милости Твоје!
Радуј се,Пресвета Богородице,јер си нам подарила бескрајну духовну радост!






Кондак 6
Црква Христова проповеда чудеса Твоја,Богородице,која изливаш милости и милосрђа кроз иконе Твоје свима који су у невољама и траже Твоју помоћ.Због тога, прослављајући Те, Сину Твоме и Богу нашем кличемо:Алилуја!






Икос 6
Засија нам икона Твоја ,Приснодјево,изливеним новим чудом из ње,када се пак, због немара еклисијарха (црквењака) запалио иконостас,који је био у саборном храму,и на њему је стајала чудотворна икона Твоја.Иконостас некако не изгоре цео, међутим, свети лик Твој,Богомати,не пострада од огња,остаде неповређен на утеху вернима који Ти певају:
Радуј се,која си учинила часну икону да не сагори у огњу!
Радуј се,која си Божанском силом погубила огњену силу!
Радуј се,јер си чудотворне иконе Твоје,умножила као звезде на Атону!
Радуј се,јер си сав свет осветила иконама Својим!
Радуј се,јер си изливањем мира из икона твојих показала милосрђе Твоје према нама!
Радуј се,јер предивно сијаш благодаћу и славом чудеса!
Радуј се,Пресвета Богородице,јер си нам подарила бескрајну духовну радост!






Кондак 7
Христос Човекољубац желевши да објави Своју љубав према људима,искупљеним Часном Крвљу Његовом,подари Тебе,Матер Своју роду хришћанскоме на покров и заштиту.Не лиши и нас Твога топлог заступништва,који славимо пречасно име Твоје и поклањамо се чудотворном лику Твоме,и Сину Твоме кличемо:Алилуја!






Икос 7
Ново и предивно чудо јави Акатистна Твоја икона Пресвета Богородице,јер од ње би откркивење Светоме Сави Србском о благу које је било близу светог манастира његовог.Ово благо нашавши,старац уреди манастир славећи чудесну Помоћницу Своју:
Радуј се,јер нам у невољама нашим брзо помажеш!
Радуј се,јер милостиво шаљеш средства на уређење светих манастира!
Радуј се,јер свете манастире не лишаваш Твога старања!
Радуј се,јер увек испуњаваш оно што у њима недостаје!
Радуј се,јер верне позиваш на молитву!
Радуј се,јер им непрестано помажеш да се подвизавају у побожности!
Радуј се,Пресвета Богородице, јер си нам подарила бескрајну духовну радост!






Кондак 8
Необично чудо видимо од Тебе,јер Ти од чудотворне иконе Твоје вернима дајеш брзу помоћ.Због тога монаси Хиландарског манастира,величајући Акатистну икону Твоју икону као Брзопослушницу,узносе Господу благодарење:Алилуја!






Икос 8
Сав свет љубављу Твојом обухваташ,Приснодјево,иконом Твојом којој се увек поклањамо увек обилазиш сву земљу,Ти пак,као и Син Твој,не желиш смрти грешнику, него да се обрати и жив буде.Због таквога Твога милосрђа кличемо Ти овако:
Радуј се,јер кажњаваш привремено а вечно чиниш милост!
Радуј се,јер нас поучаваш истинском покајању!
Радуј се,јер нас у земаљском уделу не остављаш!
Радуј се,јер нас радосно дочекујеш у небеским обитељима!
Радуј се,јер нас уразумљујеш спасаситељном истином !
Радуј се,јер нас чуваш од погибељног пута!
Радуј се,Пресвета Богородице,јер си нам подарила бескрајну духовну Радост!






Кондак 9
Тебе Даватељку свих милости и милосрђа ,неућутно хвале срца наша,Пресвета Богородице.Ти пак,буди нам Посредница пред Сином Твојим у дан Страшнога суда, спомињући тада мољења грешних и удостој нас да певамо Богу :Алилуја !






Икос 9
Многоречити говорници не могу достојно опевати Твој сладосни лик ,нити исказати силу чудеса Твојих пројављених људима на сваку корист.Ми пак узносимо Ти ове похвалне песме :
Радуј се, јер нам откриваш тајне воље Божије!
Радуј се, јер милостиво умекшаваш праведни гнев Његов!
Радуј се, јер нас просвећујеш зрцима чудеса Твојих!
Радуј се, јер удове и сироте покриваш покровом Твојим!
Радуј се,пресветла Божанска красото!
Радуј се, премудра доброто богомудрих!
Радуј се,Пресвета Богородице,јер си нам подарила бескрајну духовну радост!






Кондак 10
Тражећи спасење,прилазимо Твојој милостивој заштити,милосрдна Мајко, и са побожношћу и вером поштујемо чудотворне иконе Твоје.Стога помињући Твоја неизмерна чудеса,кличемо Свемогућем Богу:Алилуја!






Икос 10
Ти си необорива тврђава свима људима,Пресвета Дјево,Ти отиреш наше сузе, дарујући мир смућиваним душама нашим.Ти нас пак не остављаш у временима опаких искушења,благодаћу Својом нам окрепљујеш душевне и телесне силе.Због тога услиши нас који Ти певамо:
Радуј се,јер нас не остављаш на земљи!
Радуј се,јер пружаш руку помоћи свима који Те призивају!
Радуј се,јер непрестрано помажеш онима који Тебе зову Мајком Божијом!
Радуј се,јер крепиш нас који се налазимо у невољама!
Радуј се,јер нам показујеш да је Тобом све могуће!
Радуј се,јер нам показујеш пут спасења!
Радуј се,Пресвета Богородице,јер си нам подарила бескарајну духовну радост!




Кондак 11
Ми слуге Твоје Приносимо Ти Свеумилне песме пред иконама Твојим, Богородице.Не презри нас, Свемилостива Госпођо,и буди добропослушна према нама који се вером и побожношћу поклањамо Твоме Божанском лику и Сина Твога хвалимо богопрекарасном песмом.Алилуја!






Икос 11
Светлим зрацима чудеса Твојих,Богородице Дјево,светло просвећујеш душе наше, отимајући их из погибељне таме.Ми пак са љубављу поштујући Тебе,као Мајку Сина Божијега и рода хришћанскога певамо Ти:
Радуј се,јер Господ је са Тобом и Тобом са нама!
Радуј се,јер над нама простиреш свети покров Твој!
Радуј се,јер нетрулежно остајеш Неопаљива купина!
Радуј се,јер у људима утољаваш Живоносни источник (извор)вечне правде!
Радуј се,јер као Неувели цвет испуњаваш миомиром душе наше!
Радуј се,јер као нерушива тврђава штитиш нас од животних бура!
Радуј се,Пресвета Богородице,јер си нам подарила бескрајну духовну радост!






Кондак 12
Не одузми од нас Божанску благодат која јавно борави у чудотворним иконама Твојим,Пресвета Дјево,због грехова и безакоња наших.Не остави нас Својим нобичним заступништвом и измоли нам опроштај грехова на Страшном Суду Сина Твога,да би у неисказаној слави видели Христа Бога нашег и певали Му:Алилуја!






Икос 12
Певајући похвалне и благодарне песме Теби,Свехвална Дјево,сви Те хвалимо као чврсту Заштитницу нама грешнима,и клањамо се са љубављу Теби која се молиш за нас пред Господом,верујемо и надамо се да ћеш нам измолити код Њега спасење и живот вечни нама који Ти овако певамо:
Радуј се,јер си сјединила Бога са људима!
Радуј се,јер си уредила спасење људи!
Радуј се,јер се украшаваш цветовима врлина верних!
Радуј се,јер их покриваш материнском љубављу ризом Својом!
Радуј се,јер нас ограђујеш миром од међусобне мржњеи грађанског рата!
Радуј се,јер нам увек помажеш у нашим добрим намерама!
Радуј се,Пресвета Богородице,јер си нам подарила бескрајну духовну радост!






Кондак 13
О,Свехвална Мати,Царице,Небеска и Владарко,Дјево Богородице,милостиво прими ове акатистне песме,избави нас од сваке невоље,болести и изненадне смрти,и као што си старцу Божијем рекла „Радуј се,“тако и нама кажи:“Радујте се и ви чеда Божија“ која певају Сину Твоме и Богу нашем:Алилуја!






Овај кондак чита се три пута,а потом икос 1 и кондак 1

Молитва

О,Пресвета и Превишаод све твари Царице и Богородице,Мати Небескога Цара Христа Бога нашега,прилазимо и клањамо се Теби пред светом и пречасном иконом Твојом,којом чиниш дивна и преславна чудеса.Смирено Те молимо,најмоћнија Заштитнице рода нашега,услиши нас и задиви нас пребогатом милошћу твојом,и молбе наше које Ти приносимо испуни као Блага Брзопослушница.Благодаћу Твојом освети душе наше и не одузми од нас покров Твој под којим увек боравимо као неразрушивом тврђавомом да будемо заштићени од свих невоља и недаћа,од свакога непријатеља и противника,од свих злих лукавстава непријатељских који нас увек нападају.Миомиром непорочне душе Своје испуни душе наше,да би се развеселила срца наша,јер у свету нема нечег и милијег и прекраснијег од Тебе,Пресвета Дјево.Ти си наше богатство,Ти си наша ризница,Ти си наша нада и наша заштита.Теби јединој прилазимо у жалостима нашим и од Тебе једине очекујемо да добијемо утеху.О свехвална Богородице Дјево, немој престати да се молиш за нас,недостојне слуге Твоје који Те славе и поштују,и имају наду у Тебе,сада и увек и у векове векова.Амин! 

Aкатист Господу Исусу Христу Који долази



Изабрани Војводо и Господе,Саздатељу света,са вером и љубављу прилазимо Tеби који долазиш,и кличемо Ти:
Исусе,Господе,који долазиш,уђи у дом душе моје!




Икос 1
Многи анђели су са страхом и трепетом гледали у Тебе,Господе,када си се вољно ради нас распео;ми пак,грешни шта можемо рећи,Но осмељујемо се по речима твојим да Ти се молимо:
Исусе,Радости наша,јави нам милост Твоју!
Исусе,Љубави неисказана,дај нам да Те заволимо свим срцем и свом мишљу!
Исусе, Жељо наша,не одбаци нас који Те тражимо!
Исусе,тиха Светлости,обасјај нас светлошћу благодати Твоје,!
Исусе,Надо наша,не одбаци нас заблуделе!
Исусе,Ти нас питаш:шта радите на земљи? – подари нам да вршимо вољу Твоју!
Исусе,Ти не забрањујеш да имамо лик Твој,даруј нам да непрестаноимамо лик Тебе који долазиш!
Исусе,Ти улазиш у домое људи Твојих,уђи у мене и целога ме преобрази!
Исусе,дај ми да разумем шта је добра воља Твоја!
Исусе,многомилостиви,не одступи од мене због лењости моје!
Исусе,Господе,који долазиш,уђи у дом душе моје!




Кондак 2
Знам да имам велику утеху у идењу за Тобом,Господе,даруј ми да никада не одступим од заповести Твојих,да би ја који се спасавам клицао Теби:Аллилуја!




Икос 2
Ти си обећао да ћеш вечерати са онима који Те примају,учини заједничарем Твоје Тајне вечере и мене који Ти кличем:
Исусе,Ти стојиш и куцаш на вратима срца мога,подари ми да разумем Твој позив!
Исусе,који нас призиваш на очишћење,дај ми да упознам нечистоту моју!
Исусе,Светлости истинита,просвети ме да заволим заповести Твоје!
Исусе, који зовеш грешнике,отвори слух мој за слушање речи Твоје!
Исусе,Који си био сиромашан и намучен на путу Своме,који ниси имао где главу склонити,немој се узнушати да уђеш у дом мој!
Исусе,знам да сам наг,сиромашан и убог,но благодаћу Твојом покри ме!
Исусе,милости бесконачна не остави ме!
Исусе, Ти си горући огањ спали моје зле помисли!
Исусе,Лекару,исцели ране страсти мојих!
Исусе,све можеш,косни се очију мојих да не би видео пролазност света!
Исусе,Премилостиви,очисти ме целог и спаси!
Исусе,Господе,који долазиш,уђи у дом душе моје!




Кондак 3
Твојим пречистим устима рекао си:Брзо ћу доћи,Амин!Дај ми да са мозљубљеним Твојим учеником кличем:Дођи,Господе Исусе!Због тога са страхом очекујем долазак Твој и кличем Ти:Алилуја!




Икос 3
Призвао си апостоле од рибарских мрежа на служење истини Твојој,призови и мене од животног метежа да пођем за Тобом ,са весељем и љубављу говорећи:
Исусе,опростио си ученику Своме троструко одрицање,дај ми његово покајање!
Исусе,савести моја,дај ми да горко плачем због грехова мојих!
Исусе,ни једном речју,но само погледом на ученика Свога привео си га себи,дај и мени сузе покајања,косни се душе моје да се покајем због неправде моје!
Исусе,рекао си апостолу Петру:“ходи к мени“.Заповеди и мени да пођем заТобом!
Исусе,казао си:Блажен си,Симоне,сине Јонин,јерси ме исповедио Сином Божијом.Подари и мени његово истинско покајање!
Исусе,Ти си дозволио овоме ученику да иде по води у сусрет Теби,дај и мени благодатну силу да се не уплашим таласа животних!
Исусе,раширио си руке Петру који је почео да тоне,рашири и мени руку помоћи!
Исусе,рекао си:ко није са мном тај је против мене,дај ми да будем с Тобом!
Исусе,Господе,који долазиш,уђи у дом душе моје!




Кондак 4
Господе,Ти си заволео сав род људски,научи и мене да заволим ближње моје да би просветљен и обожен Тобом непрестано певао Теби:Алилуја!




Икос 4
Ти си призвао све натоварене и обремењен да их одмориш,дај и мени да се потрудим због Твог имена,не уплашивши се подневног зноја не занјући када ће се дан мој приклонити вечери,и да Ти певам:
Исусе,света светлости,освети целодневни труд мој!
Исусе,Утешитељу,дај ми да се никада не ожалостим због тешкоће труда мога!
Исусе,Радости моја,дај ми да понесем сваку невољу због имена Твога!
Исусе,дај ми да познам Царство Божије унутар себе!
Исусе,Господе,који долазиш,дођи у дом душе моје!




Кондак 5
Ево,прилазим Безсмртноме Цару и Богу моме,кличући:Алилуја!




Икос 5
Знам,Господе, да бригама,болестима и различитим мукама лечиш болести душа наших.Са сузама вапијем Ти:
Исусе,Господе,Ти си Сам прогоњен од људи Твојих,дај нам силу да трпимо страдање за име Твоје!
Исусе,Ти се јављш странцем у свету,помози нам у изгнанству и странствовању нашем!
Исусе,Јагње Божије,које узимаш грехе света,узми бреме грехова наших!
Исусе,Прехвални,Ти си претрпео страдања за свет,утоли наше различите жалости!
Исусе,намучени странцу у свету,дај одмор намученој души мојој!
Исусе,Ти си призвао ученике,дај и мени да без страха пођем за Тобом!
Исусе,Предвечни Господе,благослови све које стреме ка Теби!
Исусе,Ти све знаш,Ти знаш да Те волим!
Исусе,све можеш ,помози ми и опрости ми!
Исусе,Господе,који долазиш,уђи у дом душе моје!




Кондак 6
Знам,Господе,да уским вратима и многим страдањима треба да уђемо у Царство небеско,укрепи стопе моје да се не вратимо назад побеђени светом,него да Ти кличемо: Алилуја!




Икос 6
На вечери у дому Симона Губавога ниси одбацио грешницу која је дошла да са скупоценим миром помаже ноге Твоје,већ си јој рекао:опраштају јој се греси многи јер је волела много:
Исусе, Благи,кажи то такође и за моје грехе!
Исусе,Пастиру добри,призови ме као заблуделу овцу
Исусе,праведни Судијо,судом Твојим уразуми ме!
Исусе,спаси ме којим знаш начинима!
Исусе,који си постио у пустињи и напослетку огладнео,дај ми истинску глад правде Твоје!
Исусе,који си био искушан у свему,помози ми у мојим искушењима!
Исусе,рекао си:не може човек ништа чинити,ако му није дано свише,- пошаљи ми са неба помоћ Твоју!
Исусе,уклони срце моје у злим речима!
Исусе,Помоћи моја,Заштитниче мој,Радости моја,спаси ме!
Исусе,Господе,који долазиш,уђи у дом душе моје!




Кондак 7
Заповедио си,Господе,да будемо мудри,искупљујући време,јер су дани лукави и време је ограничено,уразуми ме да спасен Тобом ,благодарно певам:Алилуја!




Икос 7
Тајновидац апостол Јован чуо је глас са неба који говори:запиши:блажени су мртви који одсада умиру за Господа.Говори Дух Свети нека почину од трудова својих јер њихова дела иду за њима.Чувши ове речи и ја се ужасавам јер немам дела која ће
ме оправдати и ништа пак добро не учиних.Због тога Ти од срца вапијем:
Исусе,Праведни Судијо,не осуди ме по делима мојим!
Исусе,Премилостиви,види нерад мој и зло које сам учинио,но помилуј ме!
Исусе,немој се узгнушати да уђеш у нечисти храм душе моје!
Исусе,Учитељу, научи ме!
Исуср,Сине Божији,да мени сиромашноме Твоје непотрошиво богатстсво!
Исусе,учини ме слугом Твојим!
Исусе,пусто проживех скупоцено време дано ми за спасење!!
Исусе,прими ме као онога који је дошао у једанаести час и научи ме уредбама Твојим!
Исусе,Господе,који долазиш,уђи у дом душе моје!




Кондак 8
Видиш Господе, да се великом жалошћу испуњавају срца људска због злог неверја у данашње време;због тога дајеш благодатно обновљење светих икона као знак обновљења суда нашега.Познавши у томе Твоје свеблаго промишљање, благодарно Ти вапијемо:Алилуја!




Икос 8
Би дано виђење возљубљеноме ученику Твоме,јер под олтаром побијених за Реч Божију и за сведочанство које имаху завапише јаким гласом:докле,Владау Свети и Истинити,када ћеш судити и осветити крв нашу од оних који живе на земљи.И би им дане беле ризе и би им речено да почину још мало,док се не оконча време и браћа њихова док не пострадају као и они.Чувши ово,узносим Ти болни глас мој!
Исусе,Свети,утоли на земљи нашој велике жалости!
Исусе,Праведни,укрепи исповеднике свете вере,који сада много страдају!
Исусе,који пролазиш по целој земљи Руској (и Србској),очисти је Својим стопама!
Исусе,преморени на путу Твоме,укрепи народ који страда од глади и болести!
Исусе,који си Сам сиромашан,загреј од зиме и сиромаштва браћу нашу!
Исусе,услиши вапај и плач народа хришћанскога!
Исусе,прими тамјан молитава светих,који се тајно Тобом подвизавају!
Исусе,због тих праведника помилуј нас!
Исусе,знам да видиш сваку сузу на очима нашим !
Исусе,дај нам да у трпљњу понесемо наш крст!
Исусе,знам да чујеш сваки уздах бола неших,прими их на очишћење душа наших!
Исусе,знам да ћеш уместо саграђених храмова на земљи сазидати храмове нерукотворене душа људских,којима ће се украсити Царство Божије!
Исусе,Господе,који долазиш,уђи у дом душе моје!




Кондак 9
Очекујемо просвећење Твоје,Господе,,дај ми капи благодати Твоје да би Ти певао:Алилуја!




Икос 9
Анђелске силе,Серафими и Херувими и све војске небеске са страхом и побожношћу гледају на Твоје велико смирење;Ти си,пак Господе Сила,Цар над царевима, Господар над господарима,смиривши Себе и узевши вид слуге,по земљи нашој болној идеш из града у град,из села у село,Сам позивајући све на вечеру Тобом припремљену:
Исусе,Благословени,благослови све којиТе призивају!
Исусе,Благи,који си дошао грешнима,призови оне који не Траже помоћ Твоју!
Исусе,незалазна Светлости,просвети срце нашега народа који је у тами неверја!
Исусе,истинита Светлости,обасјај руску (и србску) земљу!
Исусе,ниси забрањивао деци да дођу Теби,просвети невину децу васпитану у безверју!
Исусе,сачувај све оне који се тајно подвизавају на сваком месту у шумама и селима!
Исусе,велики Архијереју,укрепи верне свештенике који су због Тебе примили мученичку смрт!
Исусе,светлошћу благодати Твоје засијај у срцима гонитеља да познају Тебе, истинитога Бога!
Исусе,призови нас великом свенародном покајању!
Исусе,који састрадаваш са нама у невољама народа ,глад,тескобу духовну таму развеј невечерњом светлошћу Твојом!
Исусе,призови и мене убогога,који се не плашим да приступим дворани Твојој!
Исусе,просвети одело душе моје,да могу да уђем у у њу!
Исусе,Господе,који долазиш,уђи у дом душе моје!




Кондак 10
Ти си рекао,Господе:ономе који победи даћу му да седне са Мном на престолу Моме,и ко претрпи до краја тај ће бити спашен.Примивши ове речи у срце моје у духовној радости благодарно Ти кличем:Алилуја!




Икос 10
Виде апостол Јован многи народ кога нико не може избројати,који стоји пред престолом Божијом и људе обучене у беле ризе,чу глас који говори:Ово су који дођоше од велике невоље и дотераше ризе своје и убелише их у крви Јагњета!
Исусе,истинито весеље,развесели моју душу!
Исусе,удостој и мене да Ти послужим као што и ови искупљени од земље служе ти дан и ноћ у Цркви Твојој!
Исусе,Творче мој,учини да ми сав свет буде храм Твој!
Исусе,научи ме да срце моје буде престо Теби,и тајна живота Твога да се свршава у њему!
Исусе,Спаситељу,прими од мене ово мало славословље,као „жртву хвале“
Исусе,освети ме у светом причешћу Тела и Крви Твоје!
Исусе,Радости моја,дај ми да се у срцу моме благодарно поклањам Теби!
Исусе,Радости моја ,дај ми да се у срцу моме благодарно поклањам Теби!
Исусе,Господе који долазиш,уђи у дом душе моје!




Кондак 11
У немоћи људској савршава се Божија сила,ја сам немоћан и духом и телом,но укрепи ме и ободри да благодаћу Твојом,да познавши милост Твоју радосно кличем:Алилуја!




Икос 11
Рекао си Својим ученицима:у свету ћете имати жалост,али жалост ваша претвориће се у радост.Знам,пак Господе,речено Тобом и вапијем Ти:
Исусе,дај мир Твој души мојој!
Исусе,помози ми да све оставим Тебе ради!
Исусе,дај ми да уским вратим дођем Теби!
Исусе,тиха Светлости,припреми срце моје за Твоју вечеру!
Исусе,дај ми да све дане живота мога послужим Теби!
Исусе,Благи,научи ме кротости и смирењу,научи ме да разумем невољу ближњега!
Исусе,не вољи својој,него да пођем за благом вољом Твојом!
Исусе,невоље овога света нека ми послуже на спасење!
Исусе,Гоподе који долазиш,уђи у дом душе моје!




Кондак 12
Скрушеним срцем и духом испуњеним радошћу за Тебе,стојим пред ликом Твојим поклањам се милосрђу Твоме и кличем:Алилуја!




Икос 12
У горњој соби Сионској на Тајној вечери говорио си ученицима Твојим:Мир вам остављам,мир мој дајем вам.Да се не смућује срце ваше и да се не уплашите.Чувши ово што си рекао,кличем Ти:
Исусе,укрепи ме на рат не са крвљу и телом,него са началима и владарима таме века овога!
Исусе,научи ме да примим сва оружија Божија,да могу да се успротивим у зао дан!
Исусе,препаши бедра моја истином и обуци ме у оклоп правде!
Исусе,обуј ноге моје за припремање благе вести света!
Исусе,научи ме да примим штишт вере и шлем спасења!
Исусе,помози ми да се молим молитвом у свако време духом!
Исусе,умудри ме да будем бодар у сваком трпљењу!
Исусе,помози ми да се не угаси светиљка душе моје!
Исусе,дај ми да са упањеном светиљком изађем Теби у сусрет!
Исусе,Господе који долазиш,уђи у дом душе моје!




Кондак 13
О,Исусе Христе,тиха Светлости,обасјај ме истином Твојом да би чувши позив Твој са упаљеном светиљком изашао у сусрет Теби,који долазиш да уђеш у дом душе моје, кличући Ти:Алилуја!




Овај кондак чита се три пута,а потом икос 1 и кондак 1


Молитва Господу Исусу Христу који долази


Гсподе Исусе Христе,Сине Божији,поклањамо се Лику Твоме,Љубави Твојој и Промислу Твоме за нас грешне и недостојне слуге Твоје;чуј молитву нашу коју Ти са вером приносимо,дођи нам,благодаћу Духа Твога Светога научи,умудри нас,да будемо у Теби,као што Ти пребиваш у нама;научи нас,Благи,молитви,доброти и трпљењу,дај нам дух скрушености,дух покајања,одбаци од нас дух лењости,дух унинија (клонулости) и незнања.Исусе Христе,Многомилостиви,који нам долазиш,помилуј и спаси нас,молитвама Пречисте Твоје Матере,анђела и апостола и свих светих Твојих, који су Ти од века угодили.Амин!




Молитва Господу Исусу Христу у најезди искушења


Господе,спаси ме погиблага!Ево чамац мој страда од искушења таласа животних и близу је потапања;но Ти као Бог милосрдни и састрадални немоћима нашим,влашћу Твојом свесилно запрети таласу невоља,који хоће да ме потопи и низведе у дубину зала,и нека буде тишина,јер ветар и море Тебе слушају.Амин!
Спаси ме,Спасе мој,по милости Твојој,не по делима мојим.Ти хоћеш да ме спасеш. Ти знаш којим ћеш ме начином спасити.Спаси,дакле,мене како хоћеш,како можеш,како знаш.Којим знаш судовима,спаси ме.Ја се на Тебе,Господа мога надам и светој вољи Твојој предајем себе.Чини самном шта хоћеш:ако хоћеш да ме имаш у светлости,буди благословен,ако хоћеш да ме имаш у тами,буди опет благословен.Ако ми отвориш двери милосрђа Твога,добро је и благо;ако ми заатвориш двери милосрђа Твога, благословен си Господе,јер си ми их затворио по правди.Ако ме не погубиш са безакоњима мојим,слава безмерном милосрђу Твоме,ако ме погубиш са безакоњима мојим слава праведноме суду Твоме:како хоћеш,уреди за мене:Амин!




Православно издање „Лествица“, 2004.г. 113184,Модсква,(ул.Садова-Триумфална, 18-20.
Штампано по издању Кијево-Печерске Лавре,1910.г.


Превео протонамесник Животије Милојевић