Powered By Blogger

8. јануар 2012.

ПСАЛТИР ПРЕСВЕТОЈ БОГОРОДИЦИ


Хришћанске песме Пресветој Царици Небеској Приснодјеви Марији Богородици
(Састављене подобно псалмима Давидовим (штампано 1881. у Москви — Издање руског православног манастира Св. Пантелејмона у Светој Гори))

У славу Свете Једносушне и Нераздељне Тројице: Оца и Сина и Светога Духа, а у славу и част и похвалу Небеској Царици Пречистој Дјеви Богородици.
Под Твоје благоутробије прибегавамо, Богородице Дјево, мољења наша не презри у тузи, већ нас од беда избави, једина Чиста, једина Благословена.
Владичице, усне моје отвори и уста ће моја запевати хвалу Теби.
Владичице моја, похитај да ми помогнеш. Слава Теби, Мајко сиротих; умилостиви према нама Сведржитеља Бога.
Приђите да се поклонимо Царици нашој, Богородици.
Приђите да се поклонимо Приснодјеви Марији, Царици нашој Богородици.
Приђите да се поклонимо и да припаднемо к самој Господарици Приснодјеви Марији, Царици нашој Богородици.
КАТИЗМА 1.
Псалам 1.
Благо човеку који љуби име Твоје, Приснодјево Мати Марија, благодаћу Твојом душа ће се његова укрепити и, као дрво насађено крај извора воде, многе ће плодове правде донети. Благословена си Ти међу женама због смирења и вере срца Твога: све жене превазилазиш красотом Твојом, изнад анђела и арханђела си светошћу, милост и милосрђе Твоје свуда се проповедају: благословио је Бог дела руку Твојих.
Псалам 2.
Госпођо, што се буне људи, што ми досађују? Буром страха и ужаса посрами их и обори их: нека нас покрије десница Твоја; растерај облаке безакоња наших, узми тешко греховно бреме са наших плећа. Приђите к Њој сви уморни и натоварени и даће мир душама вашим, приступите к Њој у искушењима вашим и осветићете се блистањем славе лика Њеног; благословите је свим срцем вашим, пуна је земља милости Њене.
Псалам 3.
Господарице, што се умножише видљиви и невидљиви непријатељи, који ми досађују? Буром праведног гњева Твога развеј их. Помилуј ме, Господарице, и исцели немоћи моје, загреј охлађено срце моје, и немој ме предати у руке непријатеља душе моје; у дан смрти моје дођи у помоћ души мојој, приведи ме у пристаниште спасења. Слава Теби, Заштитнице беспомоћних.
Песма (уместо славе)
Тебе Матер Божију хвалимо, Тебе Марију Приснодјеву и Богородицу исповедамо, Тебе од Превечнога Оца изабрану сва земља велича; Теби сви Анђели и Арханђели, Теби сва Начала смирено служе; Теби се све Власти и превишње силе небеске и сва Господства повинују; Теби сви Престоли, Теби Херувими и Серафими са радошћу предстоје; Теби сви хорови Анђела непрестаним гласовима вапију; Пресвета Богородице Марија, Приснодјево, пуна су небеса и земља величанствене славе утробе Твоје; Тебе преславни лик апостола Матер Творца и Спаситеља свога похваљује; Тебе мноштво мученика као Богородицу велича; Тебе преславни лик се у векове векова. Исповедника храмом Свете Тројице именују; Тебе војска девственика као образ (слику) свога девства проповедају; Тебе сви духови светих као преславну Царицу небеса прослављају; Тебе у целој васељени света Црква верних хришћана као Матер Божију исповеда и као Богом изабрану Отроковицу истинитог Цара небеског поштује; Ти си, Господарице, анђела слава и свих светих похвала; Ти си отворене рајске двери; Ти си лествица која води у Царство небеско; Ти си прекрасан дворац Цара Славе; Ти си непролазна ризница благодати; Ти си недогледна дубина милости; Ти си прибежиште грешних; Ти си благословена Мати Спаситеља Христа; Ти си, ради ослобођења заробљеног човека, примила Бога у утробу зачевши од Духа Светога, и у Теби се сместио Онај који је несместив; Тобом би згажен адски непријатељ и отворише се вернима двери Царства Небескога; Ти стојиш здесна Богу; Ти Га умољаваш за нас, Приснодјево Марија, Њега који ће да суди живима и мртвима; желимо да нам Ти увек будеш Заступница код возљубљенога Сина Твога и Бога, који нас је искупио часном крвљу Својом, да бисмо примили наслеђе Твоје, да бисмо били учесници блаженог наслеђа Сина Твога, и напасај нас и чувај нас до века свакога дана. О, Премилостива, желимо да Те хвалимо срцем и устима. Сподоби, Премилосрдна Мати, да сада и увек будемо сачувани од греха; помилуј нас, Заступнице, помилуј нас, нека Твоја милост буде са нама, као што се у Тебе уздамо; сачувај нас, Премилосрдна, у векове векова. Теби приличи хвала, Теби слава припада, Теби приличи опевање сада и увек и у векове векова. Амин.
Псалам 4.
Када сам Те призивао, Господарице, с вером и надом, услишила си ме, и од духова зла испод неба, који урликају спремајући се да ме прождеру, и од грабљивих руку које су биле жељне да ми отму душу, Ти си ме сама избавила и милошћу си ме својом заштитила јер си преблага у милости Твојој ка онима који свето име Твоје призивају; благословена буди, Господарице, међу свим женама у векове, и владавина Твоја узвиси.
Псалам 5.
Речи моје прими, Господарице, и не одврати материнско лице Твоје од мене, претвори плач мој у радост и туговање моје у весеље, нека падну пред ноге моје непријатељи моји, многомоћним молитвама Твојим горде главе њихове обори да би те благосиљали сви народи у име Твоје да исповеди свако тело; благословена си од Великога Цара благословена Кћери; Ти си круна сваке светости; Ти си слава и горњег и доњег Јерусалима; они који Те благосиљају одмориће се трудова својих; они који Те благосиљају биће благословени; они пак који тебе проклињу биће проклети; нека не понестане у домовима слугу Твојих вина и уља; благосиљамо Бога који Те је створио; благословени су родитељи који Те родише; благословена си, Господарице, на небесима и на земљи, хваљена и веома славна у векове векова.
Псалам 6.
Господарице, нека нас грешне не казни у гњеву своме Господ чији су судови праведни, и нека нас не порази; Ти Заступнице наша, Ти се постарај за нас и ради светиње имена Твога молитвама Твојим избави нас од врата адових и од ждрела мрачног бездана, да бисмо у векове приповедали чудеса Твоја, јер неће Те хвалити мртви нити они који су у аду, него ћемо Те ми живи благодаћу Твојом благосиљати.
Псалам 7.
Господарице моја, у тебе се надах, избави од непријатеља душу моју, да бих Ти у смирењу угађао, светлост Твога лица да осветли душу моју и Твој милостиви поглед да освети савест моју, и да Тобом принесем молитве и мољења Вишњем.
Псалам 8.
Господарице, Господ наш кроз Тебе постаде Спаситељ наш и брат наш; као огањ у купину и роса на руно (Гедеоново) на Тебе сиђе предвечна Реч Божја, јер Те наиласком Духа Светога осени сила Вишњега; благословен је у Теби зачети плод утробе Твоје, благословено је рађање Твоје у девству, благословена је чистота тела Твога, благословено је обиље срца Твога. Слава Теби, свих усрдна Заступнице!
Песма (уместо славе)
Радуј се, милошћу преобилна Мајко; спаси благодаћу Твојом све који Те призивају у истини; онима који су у самоћи буди утеха; онима који су у искушењима прибежиште; предајем Твоме старању душу моју и тело моје, управи, научи шта ми треба чинити да бих се спасао.
КАТИЗМА 2.
Псалам 9.
Хвалићу те, Владарко, свим срцем мојим и људима ћу причати о чудесима Твојим, о слави Твојој приповедаћу и хвалићу Тебе: после Господа и Бога Теби приличи слава и Теби да се уздигне срдачни глас хвале, јер грешници, који се кају пред Богом и у Богу задобијају спасење Тобом, уздахну смирено и Ти, о, Мати болећивог срца, исцељујеш болове срца њихових, у миру и тишини, после мучног туђиновања свога, са Твојим утешним заузимањем, починуће они у Господу.
Псалам 10.
У Господарицу Пречисту Дјеву Марију надам се због милости и милосрђа Њеног. Очи Њене спуштају се до убогих а руке Њене закриљују сироте и удовице; прибегните Јој из младости и прославиће вас пред лицем Божјим, заузимањем Њеним пред престолом Његовим одузеће се мноштво грехова; милост и утеху увек нам Она доноси. О, Приснодјево Преблагословена, пружи и нама моћну десницу Твоју, побожно ћемо је целивати, и не одврати од нас лице Твоје.
Псалам 11.
Спаси ме, Премилостива Мати, изворе благости и доброте и бездно милосрђа; како су лепи путеви Твоји и како су мирне стазе Твоје! У теби блиста небеска благодат чистоте, светлост истине, правде и мудрости. Сјајније су од сунца ризе Твоје златне, предивно украшене, урешене чистотом најчистијих Твојих добродетељи; дванаест најсјајнијих звезда небеских су у венцу који је на глави Твојој. Слава Теби, усрдна Заступнице свих верних хришћана!
Песма (уместо славе)
Радуј се, пространи Дворче и пресветла Палато, Марија Мати Христа Бога Нашега! Спаси оне који Ти певају, да би увек у бурном мору живота овог Теби прибегавали.
Псалам 12.
Докле ћеш ме, Господарице, заборављати не избављајући ме у дан мука мојих? Докле ће се противници душе моје подизати на мене? Силом Твојом влашћу Твојом сатри их, буди мени, најнемоћнијем, стуб силе и оружје што побеђује ђавола; узвеличаћу Тебе, Благодатна, и срцем и устима прославићу Тебе непобедиву Војвоткињу.
Псалам 13.
Рече безумни адски непријатељ у поганом срцу свом: стићи ћу и покосићу верне Христове, рука ће их моја побити. Устани, Господарице, претекни га, заустави га и обори све зле намере његове: ко ће се супротставити свемоћи Твојој? Твојој власти ко ће се усудити да противречи? Твоју материнску љубав према вернима ко ће одвратити? Ад трепти од најсветијег имена Твога; мртви васкрсавају од силе Твоје. Од једне речи Твоје пропадају неизбројна мноштва крволочних војски. О, Приснодјево Богородице, несместивог Бога сместила си у утробу Твоју и на рукама си носила Онога који све Речју носи и држи!
Псалам 14.
Господарице, ко обитава у становима Бојим, или ко ће се настанити на светој гори Горњег Сиона где светли сјај лица Божјег? Онај богољубац који после Бога сву наду своју у Тебе полаже, онај богољубац који увек у уму своме носи најслађе име Твоје, онај богољубац, који опева чудеса и милост Твоју, онај богољубац који Те подражава у смирењу, кротости и целомудрију Твоме, тај ће се настанити у преблаженим становима Божјим, који, о преблагословен Приснодјево Марија, велича душом Господа и радује се духом јединоме Богу и Спасу своме. Пожуримо, грешници, пожуримо стазама Матере Божије, држимо се чврсто Њених стопа и молитвама не одступајмо од Ње, клањајући се пред светом иконом Њеном, узводећи ум ка насликаној на њој Богородици, докле задобијемо милост Њену и благовремену помоћ, еда наследимо Царство Небеско.
Псалам 15.
Сачувај ме, Господарице, јер се изли на тебе неисцрпна струја Божје благодати; излиј на мене само једну кап; утроба је Твоја девствена, најчистија утроба Твоја роди Свевишњег Бога вољеног Сина, наиласком Светога Духа; благословене пречисте дојке Твоје којима си хранила Спаситеља Исуса Христа; похвалите је достојно, целомудрене деве, само ако сте задобиле благодат и милост Њену; подајте част и хвалу имену Њеном и у векове векова хвалите Њено зачеће и рођење.
Псалам 16.
Услиши Господарице, правду моју и одагнај од мене, тугу и муку коју; хвалићу те гласом радости и веселог клицања када се излије на мене милост Твоја. Уподобите Јој се богољубљем и ви, свет девственице Божије, прославите је гласовима уста и срца ваших; тако задобише Њену благодат дјеве мученице и остале које бише заробљене љубављу најслађег Исуса, и примише од Њега венце неувеле, непролазне славе у рају. Слава Теби, Владичице, која си неодузимљива ризница дјевама које Те љубе.
Песма (уместо славе)
Радуј се, Мати Марија, звездо увек блистава, од које нам засија Сунце Правде Христос Бог наш, чијом светлошћу слепци прогледаше. Моли Га за нас грешне слуге Твоје и многомоћним молитвама Твојим помози да те угледамо, узвишена господарице анђела, и да се удостојимо да те с њима славимо у векове векова. Амин.
КАТИЗМА 3.
Псалам 17.
Љубићу те, Господарице и Царице неба и земље, и прославићу међу народима преславно име Твоје! Хвалите Је скрушени срцем и укрепиће вас против свих ваших непријатеља. Светлост нам је, Господарице, благодат утробе Твоје и од тебе се хранимо млеком духовне сладости Твоје, и опет смо је жедни и гладни. Верни, потражите и прославите Владичицу јер вам је Она брза помоћница и код Бога ваша предстатељница. Слава Теби, свих верних усрдна заступнице! Буди нам прибежиште, Преблагословена Мати Христа Бога нашега. Амин.
Псалам 18.
Небеса што приповедају о слави Божјој гласе и Твоју хвалу, Приснодјево Марија: мирисом благодатног мира Твога умирисани су сви крајеви земље. Уздишите пред Њом, спутани безакоњима; грешници, Њену помоћ тражите и привешће вас у тихо пристаниште милосрђа Божјег; псаламским песмама куцајте на двери милосрдне утробе Њене и оросиће вас благодаћу милости Своје; прославите је, праведни, пред престолом Божјим; хвалите Је, небеса и небо над небесима, и Њено најсветије име да се блаженим зове по свој земљи.
Псалам 19.
Услиши нас, Господарице, у невољи и погледај материнским лицем Твојим на молитве наше. не одбаци нас у страшни час смрти, дођи душама нашим у помоћ када се буду одвајале од тела; покажи им у сусрет Анђеле мира да би их они без повреде од злих духова сачували; покажи нам као милостивог праведног Судију векова, који ће Твојим предстатељством сигурно подарити опроштај и удостојити нас вечног покоја са изабраницима Његовим.
Песма (уместо славе)
Радуј се, Марија Приснодјево, најлепши и преукрашени Рају; светлију од сунца, блиставију од звезда, мириснију од најмириснијих аромата, лепшу од најлепших цветова на земљи, Тебе Бог због смирења изабра за возљубљену невесту Своју. О, Владичице, немој се згадити на мене недостојног грешника, већ ову гнусну нечистоту претвори у чистоту, ово безакоње у правду, лењост у усрђе, да бих се за Твоју славу, Господарице, потрудио и да бих узмогао Тебе хвалити у све векове. Амин.
Псалам 20.
Владичице, ради силе Твоје развеселиће се срце моје, и сладошћу имена Твога утешиће се душа моја. Од престола цара Славе пошаљи нам премудрост да се њоме просветимо за сваку истину, помози и удостој благодаћу Твојом, да се узмогнем уздржати од сваке телесне страсти, да би благодат Твоја засијала у срцу моме. Како су миле речи Твоје онима који те жуде, Дјево пресвета, и како миомирисне капи благодати Твоје! Певамо Ти у славу и част и Твоје преславно име славећи и ми се прослављамо у векове. Слава Теби, верних брза Заступнице!
Псалам 21.
Боже, Боже мој, да погледа милосрђем Својим на мене Преблагословена Приснодјева Марија. Небеским Њеним благословом задобих вечно спасење. Због тога и вичем к Теби, Господарице моја, вичем дању и ноћу, нека изађе преда Те молитва моја, и Ти, Владичице, приклони ухо Твоје ка мољењу моме. Мене траже стално непријатељи душе моје, али ме Ти моћном десницом Твојом штитиш и у сенци милости Твоје пронађох преслатки покој. Слава Теби, неуспављива Чуварко моја!
Псалам 22.
Господ ме напаса, а Ти, Богородице Приснодјево, умољаваш Га да погледа лицем Својим божанским на мене. Слава милосрђу Његовом! Слава Твоме материнском предстатељству! Нека су благословене очи Твоје које милостиво обраћаш ка оним грешницима што се кају! Благословен да буде сјај лица Твога! Благословена да је благодат светих икона Твојих! Благосиљана ће бити брза милост руку Твојих. Благосиљан да буде и онај који се хранио девственим млеком Твојим! Нека Те благосиљају апостоли и пророци Божји; мученици, исповедници и девственици да Те опевају!
Псалам 23.
Господња је земља њена, а Ти, Владичице, Њему сацарствујеш на небу и нама си Анђео чувар на земљи. Боље да се угаси сунце него да се лишимо Твога заузимања за нас пред Богом. Славом си се обукла и красотом огрнула; лепота ризе Твоје скупоценија је од сваке драгоцености; сунце блиста на глави Твојој; месечев сјај је под ногама Твојим; звезде красе Твој престо и душе свих праведника Те гледају не могући да се насите красоте лице Твога. О, пресветла Звездо Јутарња, помени нас, Господарице, у смиловању Твоме и учини нас достојнима да прослављамо ме Твоје. Слава Теби, верних брза Помоћнице и Заступнице!
Песма (уместо славе)
Радуј се, надо очајника! Добро си надање и брза помоћ беспомоћнима: ако штогод молиш од Сина Твога, убрзо добијаш. Ако штогод од Њега хоћеш, бива Ти по жељи. Молим Те, и преклињем, свемилостива Господарице, спаси ме и бићу спашен, и благосиљаћу Те у векове векова. Амин.
КАТИЗМА 4.
Псалам 24.
К теби, подижем душу моју, помози ми молитвама Твојим, да не бих био постиђен на Страшном Суду Божјем, да ми се не подсмехну непријатељи моји и да се не заплетем у замке поднебесних духова злобе, нити да ме ухвате у замке смртне; кротости Твоје ради притеци души мојој, буди ми Путеводитељница у небеску отаџбину, у блажени збор изабраника Божјих и њему ме присаједини, молим Те.
Псалам 25.
Суди ми, Господарице, јер у безазлености мојој ходим уздајући се у Тебе, да не изнемогнем. Распали срце моје огњем љубави Твоје и појасом чистоте Твоје опаши и обуздај тело моје. Милост Твоја и милосрђе Твоје стално су ми пред очима. Обрадоваћу се хвалећи Те, Господарице; заволех свету лепоту лица Твог, поклањам јој се у иконама Твојим и поштујем светињу власти Твоје. Хвалите име Њено јер је свето, и причајте у векове о чудесима Њеним.
Псалам 26.
Господарице, небески сјај лица Твога нека ме просветли и светлост благодатна Твоја да заблиста у уму моме; уздигни главу моју пред непријатељима мојим да би певао преславном имену Твоме, и не одврати лице Твоје од мене. Милост и благост Твоју пожелела је душа моја. Тебе и дању и ноћу тражи срце моје, Царице Небеска; не одузми милост и благодат Твоју од мене и прославићу међу народима величанство Твоје којим Те је прославио Отац и Син и Дух Свети.
Песма (уместо славе)
Преукрашена и у векове благословена од свих, Приснодјево Богородице Марија, несместивог Бога храме, Духа Светога си стан, Мати целе васељене, приклони ухо Твоје к недостојном мољењу моме и буди мени грешноме милостива старатељка и у свему помоћница.
Псалам 27.
К Теби, Господарице, завиках и услиши ме, и у песмама које Тебе хвале развеселићеш ме. Смилуј ми се у дан невоље моје и светошћу истине Твоје озари ме. Сам Господ дарова нам тебе за утеху, и Ти си моја моћ и похвала у Господу; захватићу, дакле, воду благодати Твоје са весељем и напијаћу се са извора милости и нећу ожеднети до века.
Псалам 28.
Принесите Господарици нашој, синови Божји, принесите Господарици нашој славу и част и хвалу. Даруј силу слугама Твојим Мати Пресвета, и благослови оне који Тебе славе и хвале. чуј уздисање од срца оних који погледају на Тебе и немој презрети молитве оних што те призивају. Нека буде рука Твоја подигнута и спреман да нам помогне, а ухо Твоје да чује жалобни и измучени глас наш, јер си ти једина наша Мати болећивог срца.
Песма (уместо славе)
Радуј се, радости неба! Радуј се и земље истинито весеље, Марија Мати Христа Бога нашега! Ти умове оних који тебе љубе просвећујеш и верне певаче Твоје ужурбано приводиш к сладости рајских обитељи. Теби, Теби, Господарице, окрећем лице моје, на Тебе погледају очи срца мога, у Тебе се нада душа моја; смилуј ми се, Владичице, и приведи ме у Домовину небеску љубави вечне.
Псалам 29.
Узвишаваћу Те, Господарице, јер си Ти прекрасно обитавалиште Светога Бога; узвишаваћу Те, Владичице, јер си ме примила под окриље милости Твоје и од ђавола, противника душе моје, избавила си ме; немој ме до краја одбацити због множине грехова мојих; оживи дух мој и окамењено срце моје омекшај покајањем да бих Ти и ја приносио жртву славе и хвале. Радуј се, небо, и весели јер Мати Марија теши верне слуге Своје, а на бедне (ниште) духом смиловаће се и старати о њима.
Псалам 30.
На Тебе се, Владарко, надам да се не постидим до века; благодаћу Твојом прими ме и бригом материнском ме утеши. Ти си сила моја и прибежиште моје и утеха моја и покров мој и надање моје непостидно; у руке Твога материнског заступништва уручујем убогу душу, сав мој живот, смртни час, последњи дах из мог тела, и ужасно путовање кроз митарства ваздушна.
Псалам 31.
Благо онима који Те љубе свим срцем, Преблагословена Приснодјево! Оваплоћеним из Тебе греси ће се њихови милостиво очистити и безакоња покрити; од плода пак свете и пречисте утробе Твоје изли се на све грешнике, који се кају, милосрђе Божије, и Ти, Владичице, јеси прави пут у Царство небеско; оне који лутају у таму греховне ноћи просвећујеш, и оне који се изгубе у џунгли законопреступништва милосрдно изводиш на пут истине. Слава Теби, свих верујућих брза Помоћнице и Заступнице!
Песма (уместо славе)
Радуј се, Приснодјево Богородице Марија, неокаљани ковчеже, која си спасла од греховног потопа сав род људски! Радуј се, свих који Ти прибегавају, безопасно пристаниште пуно наде! О, Свеблагодатна, Свепрекрасна, Свенајслађа, Свеблагословена, опомени се нас грешних пред Престолом владавине Господње, Коме у слави предстојиш и на нас погледаш. Амин.
КАТИЗМА 5.
Псалам 32.
Праведници, радујте се у Господу, радујте се и због Приснодјеве Марије и запевајте Му песму нову; лепо појте и Владичици, са клицањем: пијте од небеских сладости Њених, заслађује Она срце и уста премудрих, да се развеселе душе наше због Ње јер ће нас као најслађа мана прехранити у пустињи овог света, и избавиће од смрти душе наше.
Псалам 33.
Благосиљаћу Господарицу Марију у свако време, никад неће понестати похвале о Њој у устима мојим; узвеличајте Је са мном сви који сте се наситили медом и млеком Њених утеха, у тузи и невољи призовите Је, и у мукама вашим наћи ће помоћ и мир; радо примајте свети пример Њеног живота и узревнујте Њеној љубави и смирењу, јер је кротка и смирена Пресвета Дјева. Несаздана Реч Духом Светим прими тело од Ње.
Псалам 34.
Суди, Госпођо, онима који и пакосте и устани против њих и сачувај ме у безазлености мојој. Душа се моја због Тебе весели и Твојим ћу се молитвама узрадовати. Твоје милости пуна су небеса и земља. Бејаху ми свуда разапете адске замке, али си ме Ти, Владичице, благошћу Својом заштитила од њих. Слава Теби, Помоћнице моја! Све кости моје рећи ће: Господарице, Господарице Марија, ко је после Бога (осим Бога) сличан Теби?
Песма (уместо славе)
Радуј се, Приснодјево Пресвета Марија, часнија од херувима, славнија од серафима, узвишенија од свих светих, сачувај, молим Ти се, срце моје од греховних падова која су Твојим девственим очима неугодна; одвоји мој ум од земаљских греховних жеља и похота овог света, и управи их ка небеској љубави да се душа моја поучава у Твојој праведности, а срце моје препуњаваће се хвале Твоје сваки дан.
Псалам 35.
Безаконик говори хуле на име Твоје, о најсветија Владичице, а за предивна чуда Твоја мисли да су бајке, чини му се: измишљена су; речи поганих уста његових су безакоња и лажи, али ми верујемо и исповедамо да си Ти са телом узашла на небеса и предстојиш под покровом Твојим сигурно ће се склонити. О, Мати Божија, предстатељством Твојим приклони најсветије лице возљубљенаго Сина Твога и Спаситеља нашега к нама, учини молитвама Твојим да буде милостив нама грешнима, покажи милост Твоју онима који Те знају. Благодат Твоја излива се по целој земљи, власт и сила у руци су Твојој, моћ и одбрана у десници Твојој; благословена је хвала Твоја на небесима; благосиља се превелико име Твоје и на земљи.
Псалам 36.
Не хитај ка безаконицима, нити завиди онима који чине безакоња, о прави поклониче Богоматере. Који чине безакоња као трава ће ускоро увенути и отпасти; надај се у помоћ Царице Небеске и чини што је добро и напасаћеш се од Њеног богатства, боље је и мало са Њеном благодаћу него ли многе ризнице и драго камење; надај се на Господа, надај се и а возљубљену Матер Његову и биће Ти испуњене све добре молбе срца Твога.
Песма (уместо славе)
Радуј се, пресветла и прекротка Голубице Небеска, дивотом Твојом просвети унутрашњу таму моју; чуј, Господарице, чуј уздахе срца мога, од пуноће благодати Твоје кани росу која ће оживети замрли дух мој.
КАТИЗМА 6.
Псалам 37.
Господарице, нека нас не осуди Господ правосуђем Својим за безакоња наша. Ти, о Свемилостива, измоли пријатељством Својим од Њега опроштај нама који се ничим оправдати не можемо. Ти си наша непостидна нада и непреварно уздање; мира у костима нашим од грехова наших нема и само се преблагословеним Плодом утробе Твоје помирисмо са Богом; благодат #Његова и милост Твоја су нам здесна.
Псалам 38.
Рекох: сачуваћу спасоносне путеве возљубљенога Сина Твога, Царице Небеска, и благодат Христова биће ми дарована, али "дух је бодар, али тело немоћно". Помилуј ме са небеса и са висине славе Твоје, Помоћнице моја, и када застране ноге моје са пута правде, не допусти и сачувај их да се не поклизну и не саплету о камен злих страсти и да се не обрадују због мене непријатељи душе моје. Услиши молитву моју, Владичице, и не презри убого мољење моје.
Псалам 39.
Чекајући сачеках благодат Твоју, Господарице, и учинила си са мном по величини милости Твоје: услишила си моју молитву, и извела си ме из провалије грехољубивих страсти и из јаме адског противника. Дивна је и неисплатива Твоја благост и милосрђе. Нека се радују и веселе због Тебе сви који Те љубе , а који мрзе име Твоје сићи ће у ад. Благословена си и препрослављена, Владичице, у векове векова.
Песма (уместо славе)
Радуј се, премногоцени Небески Бисеру, чију духовну лепоту и сјај никаква греховна тама обузети не може. Ја грешни знам моја безакоња и, бацајући се смирено пред ноге Твоје, молим Те, не презри ме, о Надо моја преблага, но преокајанство моје избави из бездне греховне, да не погинем као непотребни слуга у сву вечност будућег живота.
Псалам 40.
Блажена си и преблажена Ти, о Богородице Марија, и разумеш ниште духом и убоге срцем. У онима, који пред Богом и Тобом исповедају своје немоћи, делује Божија свемогућа сила и Твоје материнско заступање. Слава Теби, Владичице, беспомоћних помоћи и неодузимљиво богатство убогих!
Псалам 41.
Као што жедни кошута за изворима водним, тако је жедна свете љубави Твоја пуста и сагорела душа моја; Ти си живот мога живота и хранитељка беднога тела мога; Ти си млеком дојила Спаситеља душе моје; сама си се пак хранила нетрулежном храном божанске науке Његове. О, Светлости небеским блистањем просветљена, осијај, молим Те, унутрашњу моју таму, да узлети ум мој и св е оје жеље у Твојој светлости ка горњем, Сиону.
Псалам 42.
Суди ми, Господарице, и пресуди моју парницу са телом мојим, парницу са лажљивим светом, парницу са ђаволом — лукавом змијом, смртоносном аспидом; нека ме од ова три ужасна непријатеља избави само Твоја помоћ: скрши, Владичице, горде вратове њихове, разори силу њихову и укрепи ме да им се успротивим; моћна је десница Твоја, њоме држиш Онога који све држи; нека васкрсне у мени Господ благодаћу Твојом, Твојим материнским молитвама, и да се растуре непријатељи моји.
Псалам 43.
Владичице, оци нам наши приповедаше и сами смо ушима нашим слушали, очима смо гледали, колико су неиспитљиве милости Твоје и како су величанствена чуда Твоја; милости су Твоје неизбројне: исток и запад, југ и север озарени су њима. Свуда су приправљене небеске доброте онима који Њу хвале, а који најсветије име Њено хвале биће узвеличани од Бога.
Псалам 44.
Изрекоше уста моја реч благу о Господарици Приснодјеви Марији, јер из Њених уста, која дишу благодаћу, излази небеска сладост, јер су најсветијим Плодом Њене утробе моји греси очишћени, јер се због непорочног девства Њеног блажена бесмртност даде души мојој, јер сам роћењем Њеним избављен од адских тамница и у вечну небеску Отаџбину узведен.
Псалам 45.
Владичице, Ти си нам прибежиште у свим невољама нашим; Ти си моћ и сила која сатире све непријатеље моје; благости Твоје препуна је земља, силази и до преисподње; од пуноће благодати Твоје они који су били у аду радујући се ослободише се из њега кроз Твоје преславно и девствено рождество, и смртни људи постадоше заједничари бестелесних анђела.
Песма (уместо славе)
Радуј се, Преблагословена Приснодјево Марија, Мати Христа Бога нашега, Ти си узвишена више и од небеских сила и здесна Богу у позлаћеним ризама стојиш преукрашена; Теби вапијем из плачне долине овога света, покриј ме покровом окриља Твога, дај ми благодат да скончам у благочестивој вери и да после пресељења из овога живота будем удостојен да угледам благословени Плод утробе Твоје, најслађег Исуса Христа, Спаситеља мога.
КАТИЗМА 7.
Псалам 46.
Сви народи запљешћите рукама и у усклицима појте преславној Приснодјеви Марији, јер је она вратница вечнога живота, двери спасења, и помирења са Богом, јер је Она нада онима који се кају, утеха уплаканих, побожност, благоустројство, мир и спасење душа свих изабраника Божјих међу онима који верују. Појте Јој дакле сви који љубите име Њено, појте јер је Она Царица неба и земље.
Псалам 47.
Великоименита си и веома хваљена, Господарице, у граду Бога небеског и у свој Цркви изабраника Божјих; часнија си и славнија од чинова ангела и архангела; рајским си цветовима увенчана. Кличите Јој најслађим песмама, Начала и Власти! Сусретните Је, Силе и Господства, Херувими и Серафими! Престоли, величајте Је јер здесна предстоји возљубљеном Сину своме! О, како Ју је пресветла лица примио Господ ангела и свих светих, и дао Јој место вечног блаженства далеко изнад највиших небеских сила.
Псалам 48.
Чујте ово сви народи, внушите (приумите у ум) сви који сте жељни Царства Небеског: молите се усрдно Приснодјеви Марији, носите најсветије име Њено свагда у срцу и наћи ћете живот и радост бесконачну; Она приноси молитве наше возљубљености Сину своме и Богу, и Сама стално моли крај престола Његовог за све нас; Она је Заступница, дарована хришћанском роду; Она је једина истинита Мати свих нас и у свему помаже нама. Слава Теби свенајмилостивија Мати Божија, од свих нараштаја хришћанских си поштована поклоњењем!
Песма (уместо славе)
Радуј се, најчистија Пријемнице Духа Светога и непорочно светилиште Речи Божије; радуј се, Пресвета Мати и Приснодјево Марија, која си радост анђелима и људима, најслађег Исуса, од Духа Светога родила у телу и као детенце (младенца) пеленама си Га повијала, у наручју си Га носила, као возљубљеног Сина млеком си га хранила, грлећи Га миловала си Га и целивала. Молим Те, великоименита Владичице, измоли ми у Сина Твога и Бога опроштај грехова, да не будем лишен Царства Небескога.
Псалам 49.
Бог над боговима Марији говораше, кроз Гаврила, објављујући: радуј се, Благодатна, Господ је с Тобом: кроза Те, Обрадована, јавља се спасење света и пали човек устаје. Красоту Твоју и благост заволе Вишњи, украшен је унутарњи двор Твој, Кћери Сионова, и удостојила си се да изађеш у сретање Богу Твоме; преславно царујеш с Њим на небесима; помози и нама да достигнемо вечна обећања.
Псалам 50.
Смилуј ми се, Господарице, јер се Мати милосрђа зовеш, и због мноштва милости Твоје помози мени окајаном да се очистим кроз покајање од безакоња мојих; излиј Твоју благодат на мене и ради благости Твоје немој ме одбацити, јер моја безакоња Теби исповедам и признајем пред Тобом да сам крив за све. О, Владичице, са благословеним Плодом утробе Твоје даруј души мојој мир и радост Његовог спасења.
Псалам 51.
Што се хвалиш неваљалством својим о прелукава змијо, адска аспидо? Савићеш свегорду главу своју пред благословеном и кротком Женом. Њеном ћеш силом да потонеш у дубину као мислени фараон, ногом ће Њеном да се разори власт твоја, од деснице Њене да се распадне злоба твоја, Њеном светињом сав ад ће се претворити у једно ништа: и ми верни радоваћемо се имену Њеном, и опеваћемо сва преславна дела Њена и величину Божју.
Псалам 52.
Рече безумни враг у срцу своме; истераћу човека из едемских вртова, ући ћу и бити лажљиви дух у устима змије, и због жене биће истеран и муж њен: али, колико је далеко небо од земље, тако је далек промисао Божији од твојих мисли, проклети лажљивче; не горди се због жениног пада, Жена ће ти сатрти главу; ти си злоћом својом ископао јаму пропасти, али ћеш сам у њу упасти; жена, којој си злоћом својом изрио јаму пропасти, главу ће ти твоју сатрти и упашћеш у замку смирења Њеног.
Псалам 53.
Владичице, у име Твоје спаси ме и од безакоња мојих молитвама Твојим избави ме. Ти ми помажеш и заступаш душу моју, добровољно Ти приносим жртву хвале и хвалићу име Твоје јер је благо: предстатељствујеш ка Сину и Богу Твоме; материнском љубављу Твојом према роду хришћанском Ти ме од сваке невоље избављаш.
Псалам 54.
Услиши, Господарице, молитву, не презри мољење моје, тужан сам у мислима својим јер је тешка десница Божја на мени због грехова мојих, тмина смрти вечне наиђе на мене и ужас адски спопаде ме. Ти, Владичице, надо и утехо свих невољника, сагни се ка цвиљењу малаксале душе моје, утеши је и избави је, јер много може материнска молитва Твоја код Милосрдног Владике.
Песма (уместо славе)
Радуј се, прекрасна Приснодјево Марија! Јави се души мојој у кротком виду Твоме и дај му да ушима срца узмогнем чути преслатки глас Твој, да слушајући њега оживи и устане пали дух мој. Опомени ме се, Владичице, у Царству вољеног Сина Твога, Христа Бога мога, помињаћу и славићу и ја најсветије име Твоје у сваком роду и у све родове.
КАТИЗМА 8.
Псалам 55.
Смилуј ми се, Господарице, јер ме сатрше адски непријатељи моји, цели дан мисле ми све злу; противстави им гњев Твој и јарост Твоју, да бих разумевши помоћ од деснице Твоје, узвеличао милост Твоју према мени и чинио оно што је добро пред Господом и благо пред Тобом у светлости живих.
Псалам 56.
Смилуј ми се, Господарице, смилуј ми се, јер је спремно срце моје да тражи вољу Твоју и под сенком крила Твојих да почине. Руке Твоје начинише пробитну измирну благодати и прсти Твоју смешаше дивне миомирисе, дах уста Твојих је мимо сваког тамјана. О, Мати Божија, сва си сладост небеска и неутољива жеља, Теби сам одан од утробе матере моје.
Псалам 57.
Ако заиста говорите истину, синови људски, у правди и истини именујте блаженом Небеску Царицу. Ако је нешто на славу и хвалу Спаситеља Христа, ако Му је неки наш принос благоугодан, онда ће то бити песме и пјенија духовна која узашиљемо љубљеној Матери Његовој. Њоме се пророци усладише, Њоме се апостоли похвалише, Њоме се светитељи украсише, Њоме се мученици укрепише, Њоме монаси поучени и упућени бише, Њоме испосници ангелолико живљење проживеше, Њоме се девственици венцима чистоте украсише. Диван је Бог у свима светима, али је предиван у најсветијој Царици над царицама, у Пречистој Невести, Преблагословеној Приснодјеви Марији.
Песма (уместо славе)
К Теби прибегавам, Пресвета Богородице, велико мноштво мојих грехова увиђам и молим Те: посети душу моју која је у немоћи, и измоли код возљубљенога Сина Твога и Бога нашега, да ми дарује опроштај, једина Пречиста и Благословена; сву наду моју на Тебе полажем, премилосрдна Мати Божија, сачувај ме под сенком покрова Твога.
Псалам 58.
Избави ме од непријатеља мојих, Господарице Богородице; устани мени у помоћ, о Царице милости да се растури тешка тмина греха, и, о Благодатна, просвети и озари унутарњи вид мој. Ти си одевена у ризе позлаћене и преукрашене, сјајније од сунца, сардикс и топаз блистају у Твојој круни, слава и богатство су у десници Твојој, смирна и балзам и ливан у рукама Твојим, сафир и смарагд на прстима Твојим.
Псалам 59.
Боже, одбацио си на због наших грехова, смиловао си нам се ради Приснодјеве Марије Богородице. Заступај нас, Мати Божија, која си родила Спасење анђела и људи. Ти изливаш утеху тужнима и измученима радости весеље; заслади и наш слух слаткотекућим гласом Твојих уста, слаткоточну благодат Твоју изливај на срца наша. Загрмите небеса са висина и подајте хвалу Њој, прослави Њу, земљо, и сви који на њој живите!
Псалам 60.
Услиши, Господарице, молитву моју на тврдом камену Закона Божјег постави помисли моје; буди ми сигуран заклон који ме заштићује од бестидног лица адског непријатеља. Ти си једина предивна и као лепота свода небеског сијаш, као пурпурни зрак изгреваш, као пун месец блисташ у ноћи, а као сунчеви зраци тако је и светло Твоје. Слава Теби која царујеш на небесима, прими и нас земне у небеске дворе!
Песма (уместо славе)
Пренепорочна Приснодјево, Кћери Аврамова и Давидова, приклони к мени ухо Твоје и чуј смирену и убогу молитву моју, и не заборави људе Твоје; Теби вапијем: сети нас се, пресвета Дјево, Теби уручујемо спасење душа наших, буди ходатајица за нас пред најсветијим лицем љубљенога Сина Твога, Господа нашег Исуса Христа.
Псалам 61.
Зар се нећу окренути к Богу душа моја? Па од Њега је спасење моје! Зар се неће, опоменувши се Твојих милости, приљубити к Теби срце моје? Кроз Тебе се и ја спасавам, јер је благословени Плод утробе Твоје мој Спаситељ. Примићу дакле чашу спасења и призваћу име Господње; призивајући призваћу Тебе, Владичице; име ћу Твоје преславно призивати, јер је Он Спас мој а Ти си Заступница моја.
Псалам 62.
Боже, Боже мој, са возљубљеном Мајком Твојом славим Те, девствено Те од Духа Светога заче и девствено Те роди. О, Господарице, преблагословена јеси, јер предстојиш Престолу Свете Тројице и за нас грешне молиш се, и ми ћемо се под кровом покрова Твога радовати и благосиљаћемо Те у све дане живота нашег и у име Твоје узаслаћемо Богу молитве наше.
Псалам 63.
Услиши, Владичице, глас мој кад се молим Теби, избави душу моју и отми је, када буде излазила из тела, од злобе адског непријатеља. Како да погледам на праведног Судију и Бога мог? Ти, Помоћнице моја, стани тада здесна мени и измоли ми опроштај грехова и пре него почну да ме страшно испитују просвети ми очи душе и одагнај слепило греховно: дај ми да имам наду на тебе у животу моме и при исходу моме.
Песма (уместо славе)
К Теби прибегавам, преславна Богородице, коју као мајку милости и Царицу милосрђа познаје цела Православна црква светих, на одбаци ме многогрешнога, управи ме на пут истинити, покриј ме од збора оних који лукавства смишљају. Ти никад ниси ником ко је куцао у врата милосрђа Твога ускратила Твоје милосрђе; који га траже од Тебе, свемилостива Мати, не остају неуслишени, рај утехе Твоје отворен је свима.
КАТИЗМА 9.
Псалам 64.
Теби приличи, песма у горњем Сиону и Теби, господарице, хвала и поклици у горњем Јерусалиму: даде Теби Господ хвалу пред људима, слава Твоја је и изнад свих чинова анђелских и арханђелских, благодат и славу метну Бог у уста Твоја, одећом славе одену пречисто тело Твоје, венац од неувенљивих цветова положи на Твоју главу и свима Те добродетељима украси у милости Својој, о преблагословена Мати Божија!
Псалам 65.
Ускликните Господарици нашој Дјеви Марији, ускликни сва земљо: запевајте преслатку песму преславном имену Њеном, подајте славу хвалећи Је; уђимо у дом посвећен Њеном имену са срдачним паљеницама (паљеницама срца) и узнесимо пред светом иконом Њеном наше топле молитве. Она ће погледати на беду нашу и сваку ће муку (горчину) усладити. Благословен да је Господ Бог који нас је благословио благословеном Мајком по телу најслађег Исуса Христа.
Псалам 66.
Боже, смилуј нам се и благослови нас, а Ти, о најмилија Господарице, моли Га за нас, обрати многосујетну тугу нашу у свету радост, просвети, о Звездо јутарња, греховну таму, угаси жеђ срца које воли овај свет; десница Твоја да ме подигне палога и заступништво Твоје да освети хришћански крај мој. Слава Теби, непостидна Надо моја; Ти царујеш на небесима; помени ме, Владичице, у царству возљубљенога Сина Твога, Најсветијег Спаситеља мога.
Песма (уместо славе)
Радуј се, Небеска Царице, прекрасни Доме недостижног Цара; радуј се, незалазно и блиставо светило Цркве; радуј се, небеска светлости побожних; радуј се тихо пристаниште витланих буром искушења; радуј се оних који плачу и свих невољних Рајска утехо. Помилуј мене покајаног грешника и код свемилостивог Господа Исуса Христа измоли, да благодаћу Његовом све старе злобе у души мојој отклоним и обновљен у новом животу пред Њим да ходим.
Псалам 67.
Да васкрсне благодат Пресвете Богородице у душама нашим које су у дубоки греховни сан погружене, и да се разбеже непријатељи наши, нека се развеју све замке њихове и нека ишчезну. О свемилостива Господарице, обори сву адску злобу њихову, одврати вољу моју од преваре њихове, окрили је да узлети до најсветије воље љубљенога Сина Твога и Бога нашега, просвети успавану савест моју, да не понестане хвале Твоје у устима мојим нити љубав према Теби у мени. Много мира имају они који те љубе, Господарице, душе њихове неће видети вечну смрт до века.
Псалам 68.
Спаси ме, Владичице, јер дођоше воде греховних страсти до душе моје, упадох у тамне дубине њихове; плачући ридај дан и ноћ јер прогњевих Господа Бога мога и нисам достојан да погледам на висину небеску. Коме дакле сада да прибегнем ја окајани ако не к Теби, свемилостива Заступнице? Спаси душу моју јер се Тобом истинито спасење свему свету дарова; док се враћаше Архангел сила Вишњег Те осени и благовољене Оца посети Те.
Псалам 69.
Господарице, похитај ми у помоћ; милошћу Твојом просвети помрачени ум мој да познам благост Твоју и предивна чудеса Твоја, која показујеш према грешницима који се кају, чуваћу их у срцу своме. Смилуј се свима верујућима, јер они призивају најсветије им љубљенога Сина Твога Спаситеља Христа и преславно име Твоје. Смилуј се и не допусти да нас ђаво притесни искушењима, да се не би говорило за нас: добро, добро, већ Ти једина Владичице да се светиш у нама, јер знаш оне који су Твоји.
Песма (уместо славе)
Радуј се Марија Мати Божја, изворе милости прибежиште свету, красото небеска, Царице анђела и свих светих радости; притеци ми у помоћ у искушењима, у невољама, у тегобама и у немоћима мојим, и измоли ми у Бога опроштај свих мојих грехова, да не бих био лишен Царства небескога.
КАТИЗМА 10.
Псалам 70.
На Тебе се, Господарице, надам да се не постидим довека, милошћу Твојом избави ме. Због грехова мојих у невољи сам веома, непријатељи моји устадоше на мене, подсмеваху ми се и ругаху ми се цео дан. Похитај, Свемилостива, јер је невоља; пружи десницу своју и помази мени који гинем, не одбаци ме, не одбаци у молитвама Твојим, у Теби се утврдих од утробе матере моје, откад сам зачет Ти си ми једина истинита Покровитељица.
Псалам 71.
Боже, дао си Сину Твоме Цару праведни суд Твој, да суди људима по правди; изливаш милост Твоју на нас и кроз Небеску Царицу, љубљену Матер Његову; на Њеним рукама гледамо Сина Божијег, спасење наше и вечни живот наш; небо и земља су препуни славе Њене. О, препрослављена Владичице, Ти услађујеш наша срца. Учини да заборавимо грехољубиве страсти сујетног живота овог; привуци нас везама благости Твоје и пробуди у душама нашим жеђ за вечним добрима; напој рајском сладошћу наша срца и мисли.
Псалам 72.
Како је благ Бог онима која су права срца, који љубе и поштују Пречисту Његову Матер; Њеним молбама да Му угодимо; Њеним заступањем одвраћа се од нас грешних гњев Божји; Њеном помоћу благосиљају се наши напори; Она ће онима који је љубе предстати као ходатаица на Страшном Суду Божјем; који се од Ње удаље погинуће.
Песма (уместо славе)
Радуј се, Преблагословена Приснодјево Марија, прибежиште грешника који се кају, хранитељко убогих, спасење слабих, утехо вређаних, дај ми ову благодат да моја душа заволи Тебе љубављу унутрашњом и језик мој дању и ноћу да говори хвале Теби.
Псалам 73.
Господарице, не одбаци нас до краја у дан туге, нека се подигне молитва наша до Тебе, и гласове уздишућих не презри. Затеже лук свој против нас непријатељ душа наших, али Ти, свемоћна Царице, подигни руке своје против гордости његове до истребљења, и прогнај га на место вечног мучења.
Псалам 74.
Хвалићу Те, Господарице, свим срцем мојим, и зато ћу се веселити. Певајте Јој који живите на земљи, и хвалу Њену проповедајте међу људима, клањајте се Њој у небеској красоти Њеној, помените у векове векова милости Њене, чувајте у уму силу и чудеса Њена.
Псалам 75.
Зна се у Јудеји за Бога и у новоблагодатном Израиљу за високо име Његово. Преславно је и слађе од меда и име Преблагословене Приснодјеве Марије, милосрђе је Њено лепше од миомириса, спасење и мир и живот и слава девственим плодом утробе Њене бадава нам се дарују; прославите Је небеса и земља, дајте Јој сви створови хвалу, и милост њену са благодарношћу узносите.
Псалам 76.
Гласом мојим ка Господарици Марији повиках и чу ме по милости Својој, узе из срца мога тугу и муку, кротошћу Својом оживи дух, слабост воље моје промени у добру наду, и Својим смиреним голубијим погледом учини да све у мени заигра, помоћу Својом изведе ме из смртних беда и из руку ђавола и осветољубивих злобника избави. Благодарим Теби, Богу и Спаситељу моме, и љубљеној Матери Твојој, брзој мојој помоћници.
Песма (уместо славе)
Радуј се за људе пред Богом ходатаице, Мајко милости, непресушно изливаш на нас грешне дарове благодати Твоје, Твојим молитвама, свемилостива Владичице, Твојом помоћу, Твојим предстатељством ка љубљеном Сину Твоме и Богу нашем, ране се грехова наших исцељују. Колико је грешника из самог бездана палих повикало к Теби са сузама, и Ти си их, Помоћнице, избавила и удостојила да уђу у вечно блажену радост. Слава Теби, премилосрдна Мати.
КАТИЗМА 11.
Псалам 77.
Сећајте се закона Бога живога, о људи Божји! Приклоните ухо ваше к речима Спаситеља Христа, не заборављајте милости и милосрђе љубљене Матере Његове, преблагословене Приснодјеве Марије, отворите уста и срца на слављење Њено, приповедајте од рода до рода хвале сили и чудесима Њеним, положите преславно име Њено као знамење и као печат на срца ваша; као што кокош покрива пилиће своје тако и Она нас покрива покровом ризе Своје.
Псалам 78.
Господарице, вољни моји греси и дуси нечисти уђоше у храм свети душе моје, и грубо га опустошише. Јао, плачући плачем са Јеремијом и сузе су моје на образима мојим, како ли потамне злато вере моје? Како ли се поквари сребро љубави моје к најслађем Исусу? Како ли се расуше тековине хришћанских светиња?/Јао, сагреших небу и пред Тобом, Владичице, заступи ме грешника пред Богом, причисли ме опет у број изабраних Његових, кани на срце моје ојађено кап, росоносну кап небеске благодати Твоје.
Псалам 79.
Који си пасао древни Израиљ, који си облагодатио нови у љубљеном Сину Твоме Спаситељу Христу, премилосрдни Оче небески, удостој нас да долично похвалимо пренепорочну Приснодјеву Марију, као Ону која је родила божанског нашег Избавитеља и Спаситеља целог рода људског, јер је целог живота странствовања Синовљева на земљи била неразлучно присутна у свим Његовим страдањима и понижењима, била Му је храбра саподвижница. О, љубљена и најсветија Мати Божја, удостој нас да имамо на устима и у срцу ову пророчку песму Твоју: јер ево од сада ће Ме звати блаженом сви нараштаји.
Песма (уместо славе)
Радуј се, Пресвета Богородице Приснодјево Марија, од Тебе прими благовољењем Цар над царевима и Господ над господарима. Ти си посредница између Бога и људи, небо и земља измирише се благословеним плодом Твојим. Измоли код човекољубивог Бога и мојим гресима опроштај, да бих свим срцем заволео и прослављао Сина Твога, Господа нашег Исуса Христа и тебе многомилостиву Матер, сада и у све векове векова.
Псалам 80.
Радујте се Господарици, помоћници нашој, кличите Јој у весељу срца вашега: неће оставити празним смирено мољење ваше, испуниће добром све молбе ваше, само да подражавамо смирењу, послушности и кротости Њеној. Јер Она љуби богобојажљива срца, Њена благодат свагда пребива са онима који су такви. Притеците к Њој са светим заветима, и Њених се неизречених блага насладите. Слава Теби, Владичице, неодузимљиво благо душа наших!
Псалам 81.
Бог стаде на сабору небеском, од узвишеног благовољења Његовог, као рајски цвет произиђе Мати Божја. Приђите и припадните ногама Њеним сви који Њу љубите и поштујете, јер је Она извор вечнога живота, забадава ће напојити оне који су жедни, и који пију од овог Извора неће ожеднети до века.
Псалам 82.
Владичице, ко је после Бога једнак или сличан Теби на небесима или на земљи, јер чашћу и славом превазилазиш житеље неба и земнородне? Колико је далеко небо од земље, тако превазилазиш сва створења. Приљуби се душа моја Теби, Царице небеска, учини да непрестано гледам славу Твоју и величанство Твоје, да бих се наситио благодати Твоје.
Песма (уместо славе)
Радуј се, Пресвета, више од свих жена благословена, Богородице Марија, после Јединородног Сина Твог, истинито спасење свих верних. Учини ми, Владичице, да не будем ухваћен никаквом љубављу овога света, већ да презревши све саблазни и похоте телесне, у Троједином Богу и у материнском благом заклону твог покрова нађем истинити мир души својој заувек.
Псалам 83.
Како су мили горњи станови Твоји, препрослављена Господарице Марија, и како је красна скинија вечнога покоја Твога. Окрени се, окрени се жалосна душо моја свим твојим жељама према ономе вечноме покоју твоме, вечна нерукотворна палата и за тебе је спремљена. Царица небеска жели твоје спасење, предстојећи престолу Божјем непрестано се моли и за тебе, и молитва Њена лепше мирише него ливан и кад, узлазећи пред љубљеног Сина Њеног, Спаситеља нашег. Слава Теби, Владичице, која си неуспављива у молитвама за нас, и која се за нас заузимаш необоривим заступништвом Твојим!
Псалам 84.
Благоизволео си, Господе, да осветиш утробу пренепоручене Приснодјеве Марије Твојим спасоносним очовечењем; најлепша је између кћери јерусалимских и име је Њено пуно благослова. Певајте Преблагословеној, свети Архангели и Ангели; славите Је Силе и Господства, верни тражите мудрост Њену, убоги обогатите се из ризница дарежљивости њене, који желите вечно спасење призивајте Је у помоћ у простоти срца ваших.
Песма (уместо славе)
Радуј се, Царице небеска, ти као пурпуран зрак блисташ, као месец кад је јасан и пун све осветљаваш; дај мени грешноме, молим Ти се, да Ти узносим благодарствене молитве свагда, и да ништа друго не желим, само да Твоје материнске очи никад не окренеш од мене, јер су јасније и чистије и од очију светих Ангела, о Најсветија Приснодјево Марија!
КАТИЗМА 12.
Псалам 85.
Приклони, Господарице, ухо Твоје и услиши ме, обрати к мени материнско лице Твоје, и помилуј ме: сјај красоте Твоје весели душу моју, милост је Твоја слађа од меда из саћа, давањем благодати Твоје просвећујеш ми разум, извор благости Твоје поји жедне, ангелски израз лица Твога одвраћа од греха: видети Те, познати Те и поклањати Ти се јесте корен блаженог бесмрћа, и прослављати силу Твоју пут је у спасење.
Псалам 86.
Основ је духовног живота љубити Исуса Христа свим срцем и свом душом, и Оној кога Га је родила у телу, љубљеној Матери Његовој, Пречистој Приснодјеви Марији, поклањати се почетак је побожности и поштовање Ње као препрослављене Царице небеске, часније од Херувима и славније од Серафима. Преславне ствари говоре о Теби, о најсвештенији храме и рају умни. Који истинито имају наду у Тебе, задобиће све ризнице небеске, а који Те не призивају у овом животу лишиће се вечног блаженства. О премилосрдна Владичице, учини да живимо благодаћу Светог Духа, и да најслађе име Твоје буде непрестано у срцима нашим!
Псалам 87.
Господарице Марија, Ти си једина брза помоћница мени ка спасењу моме: дању и ноћу вичем к Теби, погледај на тугу моју унутарњу и Твојом небеском посетом утеши замрли дух мој. Умножише се безакоња у души мојој, и нема мира у костима мојим од терета грехова мојих, но молим Ти се, Владичице, помози ми против зле воље моје за борбу са телесним похотама.
Песма (уместо славе)
Радуј се, Пренепорочна, која предстојиш Пресветој Тројици, радуј се, благословена међу женама, душом и телом Пречиста Марија: молим Ти се, обасјај светлошћу лица Твога унутрашњост душе моје, јер ће се Теби обрадовати срце моје, утешиће се дух мој, да бих се вредно трудио за име Твоје, и да бих Те љубио свом душом и свим срцем у векове векова.
Псалам 88.
Милост ћу Твоју, Господарице, у векове опевати; уљем милосрђа Твога ублажи окорело срце моје и вином милости Твоје исцели греховне ране моје. Молим Ти се, Владичице, покажи ми се благим лицем при кончини мојој, и небески лик Твој расветлиће мрак исхода душе моје из окајаног тела: избави ме од ненадне смрти, да се никад не обрадује злу моме непријатељ душе моје.
Псалам 89.
Владичице, прибежиште си нам била у невољама нашим, и сада изливаш са неба благодат Твоју на све добре молбе наше. Ако нам одузмеш милост Твоју због грехова наших, обузеће нас сва зла, немамо другу предстатељицу пред Богом осим Тебе једине. Спаси нас, Владичице, спаси, на Тебе се надамо и не сумњајући верујемо да се у нади нашој никад нећемо постидети.
Псалам 90.
Који живе у помоћи (у сенци) Матере Божије, под моћним покровом Њеним настаниће се. Адски непријатељ, ђаво, неће га достићи нити ранити, и стрела његова што лети неће га се дотаћи, јер ће га многомоћна Владичица избавити од замки онога који лови, и својим ће га крилима закрилити. Вапијте ка Њој сви који сте у невољама и смртоносна рана неће снаћи душе ни тела ваша, свуда ће вам показати спасење Њено.
Песма (уместо славе)
Радуј се, Пресвета Богородице Марија; заузми се за беспомоћне, охрабри малодушне, утеши тужне, моли за народ, заступи клирос (све који су у црквеним чиновима) и све православне хришћане прими под своје заступништво, да се веселе и ликују празнујући сви због преславног имена Твога.
КАТИЗМА 13.
Псалам 91.
Добро је хвалити Господа, добро је опевати славу и чудеса љубљене његове Матере Приснодјеве Марије; јављајте чистим умом милосрђе Њено и све милости Њене, кличите заједно са гуслама срца вашега јер се узвеличаше на нама предивна дела Њена, а човек безуман ово не разуме: који Њу траже постаће рајски грађани и који у уму и срцу носе најслађе име Њено записаће се у књиге вечног живота, настаниће се у дворовима Господњим.
Псалам 92.
Зацари се Господ, у красоту се обуче, одену и благословену Матер Своју у преукрашену одежду свих добродетељи предивних, јер Духом Светим освећеном дому Његовом приличи таква светост. Научи и нас, Владичице, да чинимо сваку правду, обуци нам душе у ризе спасења да не останемо изван дворца Христова, помози нама који патимо од нечисте савести, преобрази је и придодај и нас у део небеских истина.
Псалам 93.
Бог освете Господ је, јер Његовом праведном суду припада суд над гресима нашим, али Ти, о свемилостива Владичице, на дуготрпљење га склањаш и умољаваш, и кад нам Ти не би помагала заузимањем Твојим пред Њим, зачас би се преселила душа наша у ад због окорелости своје у греху. Благо оном ко у срцу осети материнско ходотајство Твоје. Није узалудна молитва којом Ти се обраћа свака грешна душа због мноштва грехова, небеске утехе Твоје охрабриће је и мрачни дух очајања ишчезнуће. Слава Теби, Царице небеска, спасење грешника који траже спасење.
Песма (уместо славе)
Радуј се, Пресвета Приснодјево Марија, пречиста и узвишенија од свих чинова ангелских и архангелских, дјева пре рођења, у рођењу дјева, и после рођења дјева. Молим Ти се, дај ми ову благодат: да заволим душевну и телесну чистоту и да не будем лишен благодати Светога Духа.
Псалам 94.
Приђите, обрадујмо се Господарици нашој, Приснодјеви Марији; сусретнимо је са псалмима, и песмама духовним похвалимо је; приђимо и поклонимо се стопама Њеним исповедајући са искреним плачем пред Њом све грехе наше. Она ће код љубљеног Сина свога, Христа Бога нашега, да измоли за нас; Она ће предстати на суду Божјем, заузеће се при разлучењу за душу нашу и удостојиће нас Својим молбама вечног и блаженог покоја и тишине.
Псалам 95.
Запевајте нове захвалне песме, запевајте Матери Божјој сви крајеви земаљски, приповедите међу народима славу Њену и међу свим људима чудеса Њена. Слава је небеска у најсветијем лицу Њеном, кротост и смирење у очима Њеним: да се веселе небеса која су стан Царица свемоћне, да се радује земља празнујући због преславног имена Њеног.
Псалам 96.
Господ се зацари, радују се небеса и земља, и радује се више од свих небеских житеља и земнородних возљубљена Мати Његова, Пречиста Приснодјева Марија, у свим областима власти Његове. Поклањајте Јој се сви рајски житељи, Ангели, Архангели и све силе небеске, узвеличајте велику вашу Царицу; патријарси и пророци сплетите Јој вечне похвале; апостоли, светитељи, мученици, исповедници и девственици, запевајте Јој песме сионске; веселите се сви праведни због препрослављене Владичице; исповедајте увек и свуда, уснама и срцем, спомен светости Њене.
Песма (уместо славе)
Звездо увек сјајна, Приснодјево Марија, просвети, молим Ти се, греховну слепоћу моју, сагни се уздасима душе моје која Те усрдно љуби, испуни срце моје на небеском благодаћу, да бих и ја, иако недостојан, но по благости и милости возљубљеног Сина Твога, мојега истинитог Спаситеља, до сада сачуван, био удостојен понеке и најмање мрвице која падне са трпезе вечне радости.
Псалам 97.
Запевајте Господарици нашој песму нову, јер учини дивна чудеса у роду хришћанском, показа милост Своју свим крајевима земаљским. Зна за име Њено сва васељена, а ми више од свих верујемо и исповедамо, да је она била, јесте и биће за свагда премилосрдна наша Мати, бездна милости и милосрђа, лествица ка небу, мислени ковчег којим смо од вечног огњеног потопа срећно спашени.
Псалам 98.
Господ се зацари и са Њим се прослави и возљубљена Матер Његова, као часнија од Херувима и славнија од Серафима стоји Богу с десна, велика је у Сиону слава Њена и у Горњем Јерусалиму достојанство Њено, велика је хвала њена и на земљи, и Црква верних хвали преславно име њено увек и у векове векова.
Псалам 99.
Ускликните Матери Божијој сви верни и побожни људи, молите Јој се са усрђем и радујте Јој се у радости духовној; приступите к Њој са смиреним срцем и у срдачном умиљењу преклоните колена пред светом иконом Њеног лика, небеском благодаћу обасјаног; будимо чисти срцем и показаће нам се у миру и тишини. Од кога пак Царица небеска, због окамењености и нераскајаности срца, одврати лице Своје томе нема наде на спасење. О, премилосрдна Владичице, сети нас се у благовољењу Твоме и адска мрзост ишчезнуће.
Псалам 100.
Милост и суд певам Ти, Царице небеска, певам милост Твоју и ако је смирено тражим нећу погинути, но спашен бићу; певам суд по коме ме, и поред мојих безакоња, ниси лишила материнског благовољења Твога према мени; хвалићу и хвалићу у песмама име Твоје, Владичице, и задобићу истински покој души мојој. Пружах се према благости Твојој и милосрђу Твоме и не бих лишен у надању и у уздању моме на Тебе; утврди слабу душу моју у вери, нади и љубави према возљубљеном Твоме Сину и Богу моме, да Тобом дарује опроштај сагрешења мојих.
Песма (уместо славе)
Радуј се Ти која љубиш самоћу и вечни мир желиш свима који су верници. Најкроткија Дјево међу девојкама јерусалимским, миомириси цвете, тиха и незлобива голубице, чедољубива Мати, растерај, молим Ти се, сујетне мисли моје и дух расејани сабери, да бих пред Тобом уздишући клањао се увек. Амин.
КАТИЗМА 14.
Псалам 101.
Господарице, услиши молитву моју, и вапај срца мога да изађе преда Те; немој одвратити пресвето лице Твоје од мене нити се узгнушај од нечистоте моје: не остави ме да погинем од злих непријатеља душе моје, и не допусти да ме са бесом и јарошћу исмеју; они који се на тебе надају неће се побојати од претећих намера својих, и који Тебе хвале, молитвама Твојим избавиће се од свих ђавољих напада јер носиш на рукама Твојим Победитеља ада и смрти.
Псалам 102.
Благосиљај, душо моја, возљубљену Матер Господа нашег Исуса Христа, и све што је у мени име свето Њезино; нећемо заборавити доброчинства Њена нити милости и милосрђа Њена; благодаћу се Њеном греси заглађују и болести се исцељују. Благосиљајте Је све силе небеске; благосиљајте Је сви житељи неба и земнородни.
Песма (уместо славе)
Радуј се најблагороднија Родитељко јединороднога Сина Божијег, Приснодјево Марија, која свима врата милосрђа отвараш јер од светиња Твојих примамо благодат. Прими, Свеблагословена, наше молитве које се преда Те изливају из оскрнављених уста и моли за нас возљубљенога Сина Твога, да његовим најсветијим благовољењем после овога живота будемо удостојени да Те угледамо у Царству Божијем са Оцем и Сином и Светим Духом у сву вечност.
Псалам 103.
Благосиљај душо моја, Господа, који се узвиси веома; благосиљај веома и Приснодјеву Марију која се обуче у небеску велељепоту (красоту), јер погледа Господ на смирење слушкиње Своје, и ми, род хришћански, у умиљењу срца да је називамо блаженом, јер је слађа души нашој од саћа и меда успомена Њена, и слатка нам је свака повест о великим чудесима Њеним. Она је премилосрдна Мати, и због нас као о деци радује се, и ми, као голи птићи испод раширених крила, заштићавани Њеним покровом свагда, нећемо се убојати да прођемо и поред сени смртне, зла се нећемо уплашити, са нама је Владичица наша, са нама је милост и помоћ њена.
Псалам 104.
Хвалите топлим молитвама Царицу нашу Богородицу и призивајте Је у радости срца због светог имена Њеног; певајте Јој у песмама и псалмима духовним, проповедајући о преславним чудесима Њеним од рода до рода, знамење и силе пре и сада које Она учини; хвалите Је и преузносите кћери сионске, јер вас Она обручи небеском Женику Цару Славе; поклањајте се са побожним страхом лицу Њеном које сија у светој лепоти јер је спасење ваше на рукама Њеним, вечно држи Она на њима Богомладенца, и који Њу буду достојно поштовали, примиће од Господа праведну награду.
Песма (уместо славе)
Радуј се, неувенљиви Рајски Цвете, и молим Те да ме умиришеш миомирисним ароматима Твојим; срце Те моје љуби, чувства се радују, сав се ум мој окриљује.
КАТИЗМА 15.
Псалам 105.
Хвалите Владичицу Богородицу, јер је блага у милосрђу своме: ко ће изрећи силу Њену, ко ће испричати све хвале Њене? Управи на добро, о премилосрдна Мати, нас које захвата бура у океану сујетног света овог, помози нам спасењем Твојим. Свим срцем молимо Те и од све душе Тебе величамо, услиши оне који пред Тобом уздишу, помози беспомоћним, утеши оне што плачу, развесели тужне, јер си Ти живоносни источник милости за све који Ти са вером и молитвеним усрђем прибегавају. Слава Теби, непостидна надо наша!
Псалам 106.
Хвалите Господа јер је благ; хвалите и возљубљену Матер Његову јер је велика милост Њена на нама, управља нас на пут истините мудрости, указује на мирне стазе ка небеској истини, учи нас страху Господњем и из срца оних који Је љубе изгони љубав према свету која је непријатељство према Богу. Блажени смо ако Њој наше молитве буду благоугодне, кости ће наше починути у обиљу Њене благодати, наситиће Њоме гладне и напојити жедне душе; из утробе Њене проистиче живи и вечни Источник спасења нашег.
Песма (уместо славе)
Радуј се цвете, насађени у Едему, који заслађујеш све неизрецивим миомиром Твојим; радуј се, пренепорочна чистото коју заволе Дух Свети; радуј се славо свих који девствују Господа ради; помози, Владичице, молимо Ти се, да и ми сачувамо душевну и телесну чистоту, јер су блажени чисти срцем, јер ће они Бога видети.
Псалам 107.
Спремно је срце моје, Господарице, да Ти запева хвалу; тражити благодат твоју боље је од злата и од драгог камена; милост је Господња на онима који Те уистину поштују, који Те прослављају прославиће се и далеко ће бити од вечне погибије; који Те у напастима и искушењима призивају сачувани ће бити у заклону раширених крила брзе помоћи Твоје.
Псалам 108.
Господарице, похвало моја, немој ћутати, и ову испевану песму благовољењем прими; погледај на мали и недостојни труд мој и учини га теби угодним; сачувај ме неповређеног под заштитом деснице Твоје и утеши скрушену душу благошћу и милошћу возљубљеног Сина Твога, истинитог Спаситеља, Господа и Бога мог.
Песма (уместо славе)
О, преблагословена Приснодјево Марија, возљубљена кћери Оца небесног, молим се Теби: буди мени грешноме што је крма лађи све док пловим по бурном мору века овог, и особито при крају живота мога, срећно да стигнем у пристаниште небеског Јерусалима где ћу Те хвалити и благосиљати и тебе, Присноблажену и Пренепорочну, славити у векове векова бесконачне вечности. Амин.
КАТИЗМА 16.
Псалам 109.
Рече Господ Господарици нашој: стани, возљубљена Мати Моја, Мени здесна; светиња и благост Твоја веома су Ми угодне, стога царствуј са мном у векове, венац бесмртности биће на глави Твојој, а светлост и сјај његов никад неће потамнети. О, Мати светлости, просвети нас који смо у мраку греховном светињом Твојом и излиј на нас мудрост и разумевање науке Христове.
Псалам 110.
Хвалићу Те, Господарице, свим срцем мојим и прослављаћу Те устима мојим; о чудесима која си учинила приповедаће се од рода до рода, и милост је Твоја у истини и правди; Отац небески учини вечни завет мира са нама кроз возљубљеног Сина Твог, и Ти, Владичице, послужила си великој и најсветијој тајни овој. Како је блажен удео наш, како је несагледива нада наша на Тебе! Славно је и чудесно име Твоје у нама; који га у срцу држе неће се побојати ни у часу смрти.
Псалам 111.
Благо човеку који Тебе побожно поштује, о Богомати Приснодјево Марија, блажено је срце његово које Тебе пламено љуби, блажена је душа његова која не може да престане да Те хвали; молитвама Твојим засјаће у души његовој светлост божанска и Дух Свети просветлиће му разум; вечан ће спомен бити таквоме, од зла које долази неће се уплашити срце његово, утврдиће га царица небеска благодаћу Својом и заступништвом Својом сачуваће га до века.
Песма (уместо славе)
Радуј се, небесни Кивоте, почивало живога Бога, неизрециво зачињање тела Христовог, чашо Цара небескога у којој се Духом Светим раствори вино неисцрпне благодати! Какво захваљивање или благодарење да послужи нама за похвалу Теби, светлоносна Владичице? Радујемо се и веселимо се, јер се Тобом извршише преславна дела промисла Божјега.
Псалам 112.
Хвалите, децо, Матер Господњу; хвалите, старци, име свето Њено; од истока сунчевог до запада хваљено је име Њено; кротко је и смирено лице Њено; милост је Њена над сваким створом, и милоште су њене до свих крајева земаљских. Слава теби, Владичице, хришћанска славо и похвало!
Псалам 113.
При исходу душе моје из Египта овог света предстани јој, небеска Утешитељко; озари је светим лицем Твојим, и привиди демонски неће је уплашити; буди јој лествица према небу и заступи је јер је без одговора на Страшном Суду Христовом.
Псалам 114.
Заволех Матер Господа Бога мојега и светлост благодати Њене обасја ме; поседоше ме болести смртоносне и ужаси паклени окружише ме, али име Маријино призвах и утеши се душа моја. Спомен је Твој, Владичице, увек у срцу моме и неће ме повредити злоба лукавога. Устани, душо моја, и хвали Њу и наћи ћеш блажени мир у будућем животу када дође праведни Судија да свакоме да по делима његовим.
Песма (уместо славе)
Радуј се, свемилостива Мати, Преблагословена Приснодјево Марија; погледај одозго на недостојног грешника и угаси страсти моје зле воље, јер се радујеш моме обраћењу на прави пут, а ја Те молим да ме управиш, да сачуваш и да ме заклониш од свих налета ђавољих.
Псалам 115.
Веровах зато и говорих о слави и величини Твојој, хвалећи Те, Царице небеска. Ти си чаша спасења и од благодатног пића у њој као од хране небеске наситиће се душа моја; благословом утробе Твоје раскини везе грехова мојих и дај ми, Владичице, помоћ и силу до последњег даха мога сачувај ме целог, и завет мира и љубави са Богом нека буде неповређен.
Псалам 116.
Хвалите Господарицу нашу, Богородицу, сви народи; величајте Је сви људи, јер је увек милост Њена над нама, покровом смо Њеним увек и свугде покривени; који Њу побожно поштују неће погинути и који Јој се моле из дубине душе, неће се лишити Њеног материнског заступништва; а који се не радују због достојне поштовања светиње Њене, умреће у гресима својим.
Псалам 117.
Хвалите Господа јер је добар, хвалите и возљубљену Матер Његову јер су милости Њене на нама до века, милосрђе ће Њено ишчупати грех из срца и благодат ће Њена очистити оскрнављену савест, душа ће се наша кроз кајање приближити Христу, а који се удаље не желећи се кајати, неће наћи вечни мир са Богом. О, свемилостива Господарице, хвалимо Те свим срцем нашим и величамо Те, јер си нам била спасење, зато и сада чуј нас који Те призивамо.
Песма (уместо славе)
Радуј се, Царице небеска, свето почивало несместивог Божанства! Ти си украс небесима; Ти си умно сунце што обасјава земљу. Озари и очисти, молим Ти се, моје грехољубиво срце и, ако Ти је нешто у моме животу непријатно, уклони то од мене, а љубав ми топлу даруј према небеским обећањима, у славу Божју и на радост Теби због спасења грешне душе моје.
КАТИЗМА 17.
Псалам 118.
Благо онима којима је пут непорочан и који ходе у закону Господњем; блажени су и они који следују светим добродетељима Матере Божје: благо онима који подражавају смирењу Њеном; блажени су судеоници Њене благости; блажени су који љубе кротост срца Њеног: блажени су који Јој служе светим заветима: блажени су који имају у Њој чврсту наду и сигурно уздање; блажени су које прими под Своје заступништво Царица небеска. О, свемилостива Владичице, нека се излију на нас све благодатне милости Твоје, да се насладимо њима као у сваком богатству!
Исти псалам
Подај нам слугама Твојим, Господарице, ову Твоју велику благодат, да са љубављу творимо свету вољу возљубљеног Сина Твог; немој сакрити од нас милосрђе Твоје и познаћемо чудеса Твоја на нама. Пожеле душа наша да стално пева хвалу Теби; кроз Тебе нам дође спасење Твоје у Господу. чиме да Ти захвалимо због свега што си нам даровала? Закон материнске воље Твоје, о Светија од свих светих, поставила си и утврдила у нашим срцима; узвиси душе наше ка вишој љубави, и одврати очи наше да не гледају сујетно; страх Божји да нам буде страх синовљи, и смирену побожност Твоју дај нам за утеху у смирењу нашем. О, свемилостива Владичице, молимо се пред лицем Твојим и преклањамо колена пред Тобом, помилуј нас по милости Твојој!
Исти псалам
Чинила си добро, Господарице, у сваком роду свима који су Те у истини призивали у помоћ; сећамо се и ми грешни предивних чудеса Твојих и учвршћујемо се уздањем у надање небеско. Окружише нас напасти али нас моћна десница Твоја избави од њих; благо душама нашим, јер се под тегобом њиховом смирисмо. О, свемилостива Мати, дај нам духовни разум, да бисмо се клањали доброти живога Бога и смиривали се пред очинским казнама Његовим.
Песма (уместо славе)
Радуј се, свеблагословена Приснодјево Марија! Ти си светлост у тами греховној и непостидна нада свих који се у Тебе уздају; смирено Те молимо, угаси законопреступне страсти срца наших, и одврати нас од искушења тела и света; добацују нам законопреступници подсмехе своје, али Ти Заступнице, дај нам умиљење да заплачемо над гресима нашим, и плачући због њих да окончамо овај живот хришћански и удостој нас да задобијемо милост Божију.
Исти псалам
Нестају дух и срце наше ишчекујући спасење од Тебе, Владичице; покажи нам благодатно светло Твоје; оживи нас милошћу Твојом, довека нећемо заборавити доброту Твоју, јер кад Ти не би предстојала молећи за нас и умољавајући возљубљенога Сина Твога и Бога нашега, погинули бисмо у многосујетном живљењу нашем. Ти си неугасива светиљка нама који смо у тами греховној; више од свих који нас уче разумећемо закон Божији, и од заповести Спаситеља нашег нећемо одступити, ако нам Ти, Царице небеска, будеш помогла.
Исти псалам
Дивни су милости и милосрђа Твоја, о најсветија Мати Божија! Дивна су чудеса Твоја на нама; Ти си близу свима вернима и изабраницима Божијим, и сви су путеви Твоји истина; далеко је спасење и помоћ Твоја од оних који се не труде да се побожно клањају и служе Теби, јер су неправедне помисли њихове; нека дођу на нас, смирено те молимо, милосрђа Твоја и бићемо живи у Господу. Како је слатка у грлу нашем хвала Твоја, више него мед у устима свеблагословено име Твоје; прими нас који смо туђинци међу људима, милостиво нас прими у вечност и сачувај нас од адске грозоте.
Песма (уместо славе)
Радује се, Пресвета Богородице Марија под Твоју материнску милост и покров са вером и љубављу прибегавамо, данас и свакога дана, и сваке ноћи, и у часу смрти наше Теби уручујемо душе у тела наша, сву наду у свем живљењу на Тебе полажемо да бисмо Твојим заступништвом и помоћи могли сва дела наша да поправимо, и да се изменимо према најсветијој вољи возљубљенога Сина Твога, Спаситеља нашега.
Исти псалам
Погледај на нас, свемилостива Господарице, и помилуј нас који љубимо најсветије име Твоје; свим срцем нашим вичемо к Теби и Теби се молимо, Владичице: управи стопе (кораке) наше на путеве спасења, да нас не надвлада и не завлада над нама и над вољом нашом никакво безакоње. чујте, небеса, и слушај, земљо: као што одојче без матере која га доји не може преживети, тако и ми без Господарице наше Приснодјеве Марије не можемо добити вечно спасење. Многи имају мира они који љубе и поштују и клањају се Царици небеској; под Њеном заштитом који буду пребивали биће далеко од вечне смрти.
Исти псалам
Обилазећи око нас окружише нас кнезови адски, свуда су замке поднебесне злобе постављене да ухвате срце или душу нашу, али од призивања најсветијег имена Твога, о возљубљена Мати Божија, оне као дим ишчезавају, заједно са ђаволима који су их поставили. много мира имају они који љубе име Твоје, и нема за њих спотицања; жива ће бити душа наша и хвалиће Тебе, премилосрдну Владичицу своју; милост нам Твоја свуда помаже; седам пута на дан певамо Ти хвалу Господњу, и нећемо престати да призивамо тебе, Помоћнице наша, јер су небески путеви Твоји светлост и истина.
Песма (уместо славе)
Радуј се, благодатна Приснодјево Марија! Ко ти достојно може заблагодарити или Тебе похвалити? Пуна су небеса славе Твоја и препуна је земља милости Твоје; бесеменим Твојим и пречистим рођењем Сина Божијег од пропасти и вечне смрти душе си наше ослободила и у Рај бесмртности уселила.
КАТИЗМА 18.
Псалам 119.
Ка Теби, Господарице, у невољи повиках, виках и чула си ме. Избави душу моју до свакога зла у све дане живота мојега, стреле кушача наоштрене падају на главу моју и у опасности од греха, јао мени, налази се душа моја, али, Ти Владичице, силом својом сатри главу адске змије, крвника и непријатеља мога, да се не зарадује због пада мога, а ја ћу се радовати и веселићу се о једином Богу, Спаситељу моме; узвеличаћу и Тебе, Помоћницу моју, у вечном хваљењу.
Псалам 120.
Подигох мислене моје очи горе, тамо где Ти пребиваш, Царице Небеска, и сиђе у срце моје велика утеха, јер Ти нећеш задремати нити ћеш уснути чувајући ме од свих ђавољих нападаја; улазак мој и излазак мој свагда милостиво погледаш. Слава Теби, премилосрдна Мати, која се бринеш и која желиш вечно спасење грешној души мојој.
Псалам 121.
Развеселих се духом вере и наде на Тебе, преславна Царице Небеска и Владарко земље. Ако под Твојим заклоном благочестно поживим, у вечне станове у дому Господњем уселићу се у Јерусалим велики град небески кога осветљава Слава Божија и светиљка је његова Јагње. О, Владичице, молим Ти се са сузама, ојачај веру моју у обећања небеска, оживи наду на милост возљубљеног Сина Твога Господа нашега Исуса Христа, распали љубав да бих у свему испуњавао најсветију вољу његову. Слава Теби, преблага моја Наставнице на путу истине и спасења!
Псалам 122.
Теби подигох мислене очи моје, свемилосрдна Мати, која са возљубљеним Сином Твојим царујеш на небесима, и као што су очи слушкиње упрте у руке госпође њене тако су и очи наше упрте у Тебе, Владичице, докле не добијемо од Тебе благовремену помоћ. Нека је благословено заступништво Твоје; благословена си на небесима и на земљи; у мору и свима безданима благословено је девство и чистота Твоја; благословена да буде света душа Твоја и препрослављено тело Твоје!
Псалам 123.
Кад нас не би Господарица наша, Приснодјева Марија, заступила пред Богом, због грехова наших постигле би нас многе беде, и кад би устали адски непријатељи на нас, живе би нас прождерали, али Ти, премилостива Заступнице, са нама си и ми се Тобом избависмо од њихове злобе. Помоћ је наша у имену Господњем и у милостивом имену Твоме, Владичице Богородице.
Песма (уместо славе)
Радуј се обрадована од Бога, Приснодјево Марија! Од призивања светога имена Твога ђаволи дршћу; од блистања славе Твоје тамне власти ишчезавају; Твојим рођењем отварају се врата рајска и избраници Божји, са њима и сви грешници, митари и блудници који се покајаше, одлазе к Богу узлазећи без препрека, а ја Ти се молим усрдно: најусрдније Те молим, посети и убогу моју душу, да у све дане живота мога верно Теби послужим и да ме избавиш од власти таме.
Псалам 124.
Који се на Тебе надају, Мати Божија, неће се уплашити од лица ђавољих. Веселите се и радујте се сви који љубите Богородицу, јер ће вам помоћи у дан туге ваше. Сети се милосрђа Твојих, Господарице, и сачувај нас док смо у странствовању на земљи; окрени пресветло лице Твоје на нас и обори непријатеље наше, који траже погибао нашу, да у миру и тишини поживимо, и у свакој побожности и чистоти, прослављајући Тебе Владичицу нашу и Помоћницу.
Псалам 125.
Кад нас погледаш лицем Твојим пресветлим и материнским, ми који Те знамо и молимо се Теби, веселићемо се у срцима нашим и душама нашим Божијом благодаћу и Твојим милостима. Преблагословена си ти од Божанске силе Исуса Христа више од свих жена на земљи; неће престати хвала Твоја у устима нашим, нити вера и љубав према Теби, Владичице; срца оних који Те успоштују побожно благословиће се од Бога и неће се лишити свакога блага.
Псалам 126.
Кад не би Господарица, Владичица наша и Царица Небеска, предстатељствовала за нас грешне пред правосудним Богом, изазвали би греси наши праведни гњев Његов и освету, и ако Она не би као мислено сунце обасјавала све крајеве земље дивним знамењима и преславним чудесима, тама неверовања и магла незнања обузела би људе. О, премилостива Владичице, верујемо не сумњајући, молимо се смирено и клањамо се Теби са добром надом, пред небом и земљом исповедајући да си Ти небеска незалазна светлост што светли у тами земаљских сујета, да си Ти свим грешницима који се кају посредница за спасење, да си Ти возљубљена Мати Божија, преблагословена од рода и у све родове; Господ је с Тобом и кроза Те је са нама.
Псалам 127.
Блажени су сви који Ти се у умиљењу моле, Господарице, блажени су који знају свету вољу Твоју и који желе да је творе онако како је Теби угодно — јешће слатке плодове трудова својих и гледаће вечна блага горњег Јерусалима. Блажени су који Те родише, Владичице, спомен ће њихов бити са похвалама до века; блажена утроба Твоја која је носила у телу Исуса Христа и дојка коју Он сисаше. О, Преблажена и Преблагословена међу женама, обрати к нама материнско лице Твоје и умољена буди од свих који Те призивају.
Псалам 128.
Много пута бораху се са мном адски непријатељи моји, али си ме Ти, Владичице, од њих избавила; много пута се бораху, али Ти, Помоћнице моја, ниси предала душу моју у вечну погубну власт њихову, Ти си ме сачувала изнутра и споља. О Посреднице спасења мога, помози ми да донесем плодове достојне покајања, да са добром надом дођем на крај живота мога и удостојим се да угледам најсветији плод утробе Твоје, премилосрдног Спаситеља мог и Искупитеља.
Песма (уместо славе)
Радуј се, преблагословена Приснодјево Марија, грлице која волиш пустињу, голубице најчистија! Покажи лик твој и учини да се чује глас Твој, јер је глас Твој сладак и лице Твоје красно. О, Царице Небеска, усне су Твоје као саће које капље; кад говориш мед је и млеко испод језика Твога, и миомирис је ризе Твоје као мирис ливана. О Невесто неневесна! О најсветија Приснодјево Маријо! Срце си наше привукла у благодат Твоју, за Тобом хитамо. Учини, Владичице, да се течење наше испуни неисказним небеским уздасима за Христом Исусом.
Псалам 129.
Из дубине срца мога завиках к Теби, Господарице. Чуј глас мољења мог, јер је код Господа Бога милост, и много је избављења код Тебе. Избави ме, Владичице, из руку непријатеља мојих; посрами и расточи налете и смерања њихова против мене; смилуј се у дан невоље и у часу не остави убогу душу моју, сусретни је са утехом вечног спасења.
Псалам 130.
Господарице, не узноси се срце моје због великих и дивних ствари овога света, јер пролази овај свет и лице његово (привид његов). Ти си се, Владичице, светињом, славом и чашћу преузвисила над свима, и Тебе једину љуби душа моја; име је Твоје као миро изливено и мирис милости твојих лепши је од свих аромата. Ти једина, у мраку греховном, рудиш предамном као јутро, добра као месец, изабрана као сунце, и Тебе, Царицу Небеску, стављам као печат на срце моје и поклањам се најсветијем величанству Твоме.
Псалам 131.
Сети се, Господарице, пророка што царова и великога праоца Твога Давида, коме се закле Господ у истини и неће је се одрећи, јер си Ти из њега, као из благословеног корена, процветали за нас рајски изданак. Ти си цвет пољски и крин у долини, који нам је процветао са небеским миром и весељем. О животворни душевни Рају, Тобом се тешимо на земљи странствовања нашега, веселимо се због богатства славе твоје у беди нашој. Учини и помози, Владичице, да се, хранећи се у овом животу сузним хлебом истинског кајања због грехова наших, наситимо једном и Хлебом Живота, благословеним и најсветијим плодом утробе Твоје.
Псалам 132.
Како је добро и како је богоугодно за нас верне да благочесно поштујемо и именујемо блаженом Тебе, Небеска Царице, јер нас сам Господ осењује за то благословом Својим и наградиће нас будућим вечним блаженством. О милосрдни Троједини Боже, како је велико мноштво милости Твоје коју изливаш на нас грешне кроз предстатељство к теби за нас преблагословене Приснодјеве Марије! Нека је Теби слава и част! Амин.
Псалам 133.
Од сада благосиљајте возљубљену Матер Божију сви који се уздате у свето име Њено; дању и ноћу подижите руке ваше ка пренебесној Светињи, где Она предстоји у неизрецивој слави најсветијем лицу Божијем. Утешиће се благодаћу њеном преизобилно ојађене душе и срца ваша. Благосиљајте Је све благословене слуге Њене; благосиљајте Је сви Ангели и Архангели и сви свети Божији; хвалите Је небеса и небеса над небесима; и вода што је изнад небеса; хвалите Је у векове због чудеса Њених.
Песма (уместо славе)
Радуј се хришћанима чедољубива Мати Марија, бездно милости и милосрђа! Очисти, молим Ти се, срце моје од греховних страсти, и ако Ти је нешто на мени или у мени непријазно, молитвама Твојим нека то од мене одврати Онај који зна судбине; ка небеским обећањима распали дух мој, да мислим, да учиним и трудим се за Господа Ти ми помози.
КАТИЗМА 19.
Псалам 134.
Хвалите име Господње, прослављајући и име Приснодјеве Марије; у молитвама и мољењима прибегавајте ка Њеном најсветијем величанству; успоставиће Она у вама добру вољу, и неће вас надвладати грешне похоте. Јер, који свагда на Њу помишљају и са благодарношћу се радују Њеним милоштама, наћи ће небеску сладост и мир у души и срцу. О, грешници! Уздахнимо ка Њој скривеним у срцу осећањима, и молитвама ће се Њеним свима нама даровати побожан и богоугодан живот и блажени крај.
Псалам 135.
Хвалите Господа јер је добар, јер доброту и благост Своју раздаје свима кроз заузимање Царице Небеске. О Владичице, опомени нас се у смирењу нашем, и заштити нас од адског фараона и мрске силе његове Твојом моћном руком и узвишеном мишицом. Певајмо Господу јер се славно прослави! Певамо и опеваћемо Те у благодарственим песмама, многомоћна Владичице, јер се избависмо и избављамо Тобом од зала. Моћ непобедиву носиш на рукама Твојим.
Псалам 136.
На рекама вавилонским плакаху тужни Јевреји, а ми ћемо заридати због грехова наших и смирено завапити Богородици Приснодјеви Марији; принећемо Јој плач од срца и уздисања из душе, јер нећемо добити опроштај грехова нити вечно спасење душама нашим без благословеног Плода утробе Њене. Њеним светим и благопријатним молитвама код Њега верујемо и исповедамо да ћемо достићи небески бесконачни живот.
Песма (уместо славе)
Радуј се преукрашена свим добродетељима, Приснодјево Марија, изворе који не пресушује, неисцрпни кладенче живоносних вода, престоле огњени, скинијо небеска! Молим Ти се са сузама, да милост Твоја утврди слабо срце моје и светиња Твоја да освети убогу душу моју, да ме не победе прелести греховне већ да се избавим молитвама твојим од свих зала искушења.
Псалам 137.
Хвалићу Те, Господарице, свим срцем мојим, јер Тобом пронађох милостивим и милосрдним Исуса Христа. чуј речи моје и уздахе моје у онај дан кад Те призовем и у онај час кад завапим к теби; умножи духовну илу вере у слабој души мојој и у боловима срца буди животворно утешење срцу које Тебе тражи. О, Владичице која ми добра чиниш! Даруј ми да живим у миру под материнским Твојим покровом!
Псалам 138.
Господарице, искушала си ме и познала си падове и преступе моје, али се на мени грешном умножише материнске милости Твоје и раширише нада мном благодати Твоје. Гледам на небо као блудни син, али се скруших предстатељство Твојим. Надахњивањем Твојим се смирих, спасох се гледајући на свету икону кротког лица Твога; вером и надом у Спаситеља мога, кога Ти држиш на рукама својим и показујеш Га мени грешном на утеху, ја се надам да добијем блаженство у векове векова.
Псалам 139.
Отми ме, Господарице, од човека лукавога, од врага адскога сачувај ме; затегао је лук свој против мене ђаво и лажима својим лови душу моју; сатри, Владичице, силу његову лукаву и заустави неваљалство његово; окрени безакоње које је намислио на врат његов и пропаст, коју је припремио, да упадне скоро, а ја ћу се радовати теби и веселићу се због спасења мога.
Песма (уместо славе)
Радуј се, Пресвета Богородице, од Херувима часнија и од Серафима славнија и ближа Богу! Твоју славу, достојанство, светлост, милосрђе и све милости Твоје, утехе и благослове, ко може достојно опевати? Ти си океан неисцрпних чудеса.
Псалам 140.
Господарице, смирено вапијем к Теби, услиши ме, погледај на мољење моје и на прозбе моје; нека се исправи молитва моја као кадило пред лицем Твојим увече, ујутру и у подне, и на свако време, да не помрачи злоба овог света мој разум; учини ми, Владичице, да свагда разумем оно што је Теби благоугодно и утврди срце моје у истинитој љубави према Теби.
Псалам 141.
Гласом мојим ка Господарици завиках и усрдно се Њој помолих; проливах пред Њом сузе моје, и болове срца мога Њој изложих, јер адска зла змија гледа мени у пету, и свуда ми разастире замке своје; помози ми, Владичице, да се не спотакну ноге моје пред њом, већ да сама буде смрвљена под ногама мојим, јер она дрхти од имена и силе Твоје.
Псалам 142.
Господарице, услиши молитву моју; чуј мољење моје, јер погна ђаво душу моју, бесни еда би ме спречио на путу ка вечноме спасењу; отежава ми срце мраком својим и ожалошћује веома дух мој. Немој, Владичице, одвратити лице Твоје од мене, да не упаднем са онима који силазе у адски ров, већ пошљи светлост Твоју, и нестаће испред мене мрак његов и сачуваће се живот мој и разум мој.
Песма (уместо славе)
Радуј се, Приснодјево преславна! Возљубљена Мати Божија благодатна, слађа од меда из саћа, од сунца лепша, сјајнија него месец, блиставија него звезде, мириснија од кипариса и свих аромата! Учини, Свемилостива, учини, да ради спомињања пресветог имена Твога све сујете и утехе овога света презрем и од срца одбацим, узлећући целим бићем ка небеским красотама.
КАТИЗМА 20.
Псалам 143.
Благословена си, Господарице, јер нас, слуге Твоје, обучаваш за борбу против света, тела и ђавола; против света, учиш нас како да одвраћамо очи од превара његових и како да не прионе срце наше за сујете његове; против тела, како да себе чувамо у целомудрију и не дирамо забрањене плодове; против ђавола, како да разумемо искушења која нам прави и саблазни у које жели да нас увуче, и како да се дејству њиховом свепобедоносно противимо. О свемоћна Владичице, молимо Те и нећемо престати да Те молимо, блесни муњом силе Твоје и порази их, и прослави са висине славе Твоје свете у бици овој моћну десницу Твоју, да опевајући опевамо Тебе ми, слуге Твоје, које си избавила од зала. Ти знаш, Владичице, колико смо склони греху и како нам је много потребна помоћ Твоја. Разгори срца наша жељама небеским и испуни нас духом рајске сладости.
Псалам 144.
Узвишаваћу Те, возљубљена Мати Сина Божијег, и сваки дан певаћу Ти хвалу. По свој земљи људи прослављају милости Твоје и острва многа величају чудеса твоја; Ангели и Архангели проповедају светост душе Твоје, и сви свети објављују кротост и смирење Твоје. Очи наше уздају се у Тебе, Господарице, пошаљи нам храну и пиће у благопотребно време; жељну душу нашу насити и нахрани небеским сладостима, и ми, слуге Твоје, благосиљаћемо Те као премилосрдну Матер у векове векова.
Псалам 145.
Хвали, душо моја, Господарицу Приснодјеву Марију, непрестано хвали све док не изађеш из тела свог. Када изађеш из тамнице блатног тела твог, Она ће те сусрести као Заступница, и на непознатом путу биће Предводитељка која носи наду; војске и пукови лукавих бесова пред Њеном светлошћу ће ишчезнути, и доћи ћеш без страха до врата вечног мира. Слава, хвала и част Царици Небеској, која ће нас са Собом милостиво привести у Царство небеско.
Песма (уместо славе)
Радуј се, Пресветла Приснодјево Марија, возљубљена Мати Спаситеља Христа Бога нашега! Као кристал прозирни изворе пун небеских сладости, рајска башто преукрашена свим светим добродетељима, мисаоно небо које веселиш душе и срца наша! О, најпрекраснија и преблагословена међу женама, осени мене грешнога лучама благости Твојих, да у тишини и миру проживим на овој земљи и у сенци смрти, и потом Твојом помоћи да достигнем Отаџбину небеску.
Псалам 146.
Хвалите Господарицу Приснодјеву Марију, јер је добар псалам. Мила Јој је и угодна оваква хвала, и Она је помоћница скрушенима у срцу и излиће на њих миомир свога мира и благовољења. Велике су милости Њене; благодат и милосрђе Њено немају краја. Сусретните Је са клицањем, у хвалама псаламским певајте Јој. Благоволеће Царица Небеска над онима који Је прослављају и који се надају на милости Њене.
Псалам 147.
Хвали, Цркво Божија, возљубљену Матер Спаситеља Христа; прослављај Је, новоблагодатни Сионе; синове ће твоје Она благословити и рашириће их од мора до мора, добрим миром окружиће их и у нади својој неће се постидети.
Псалам 148.
Хвалите Господарицу Марију на небесима; хвалите Је на висинама, тамо где седи на престолу неприступне славе, у ризе позлаћене одевена и преукрашена; хвалите Је сви људи, и животиње и птице небеске и рибе морске; хвалите Је сунце и месец; хвалите Је звезде и светлост; хвалите Је Херувими и Серафими, Престоли, Господства и Власти; хвалите Је сви Ангели и Архангели и сви чинови војски небеских. Слава, хвала и част Приснодјеви Марији!
Песма (уместо славе)
Преславна Богородице Приснодјево Марија, Водитељко у животу нашем, измоли код љубљенога Сина Твога, Спаситеља нашег, милост за нас грешне, да у вери, нади и љубави према Њему истрајемо непоколебљиво, и да се удостојимо хришћанског краја.
Псалам 149.
Запевајте Господарици нашој и Царици велику и нову песму! Хвала је Њена на збору праведничком, веселе се небеса због славе Њене, острва морска и сва васиона, вода и мраз и јара, муње и светлост прослављају Њу. Узвишавање је Њено у грлима праведника, и хвала је Њена у лику свих светих. Граде Божији, Сионе небесни, празнуј због Ње у песмама хвале!
Псалам 150.
Хвалите сви православни велику Господарицу, силну Владичицу, Небеску Царицу, премилосрдну вашу Матер, брзу помоћницу, усрдну заступницу, пречисту и преблагословену Приснодјеву Марију; хвалите преузвишене Њене добродетељи и велика чудеса Њена, хвалите Је патријарси и пророци; хвалите Је апостоли и светитељи; хвалите Је мученици и исповедници; хвалите Је девственици и подвижници; хвалите Је пустињаци и монаси; хвалите Је зборови свих верних; хвалите је, децо и све праведне душе грађана небеских; све што дише да хвали Пресветога Господа, и да хвали и благодатну Приснодјеву Марију. Амин.
Песма (уместо славе)
Преблагословена си, Господарице Марија, возљубљена Мати Господа нашега Исуса Христа, који нас посети оваплотивши се од Тебе, и учини нама људима Својим избављење вечно, који Те уздиже из дома Давида слуге Свога, који кроза Те испуни заклетву којом се закле да оцима нашим Аврааму и семену његову до века, који обори са престола силне и преузвиси Тебе смирену на небесима и на земљи, и Ти, благодатна Приснодјево Марија, великом си пророчицом од нас именована зато што си прорекла да ће Те сви нараштаји блаженом звати, и ми Те именујемо блаженом и нећемо престати да Те именујемо. О, Звездо Јутарња, која стално сијаш на небу и на земљи, осветљавај нас лучама помоћи Твоје у дану и у ноћи, да не залутамо до краја у мраку греховних сујета. Јер си Ти слава небеса и наша непостидна нада, јер много може Твоја материнска молитва да умоли за нас небеског Владику, коме нека је, као премилосрдном Богу нашем, и Теби, као усрдној Заштитници нашој, од нас грешних част и слава у све векове векова! Амин.
МОЛИТВА ПРЕСВЕТОЈ БОГОРОИЦИ
Коме да завапим, Владичице, коме да прибегнем у љутој невољи мојој, ако не к Теби, Царице Небеска? Ко ће примити плач мој и уздисање, ако нећеш Ти, Надо хришћанска и Прибежиште нама грешнима? Ко ће више него Ти од несреће и у несрећи да заштити? Услиши уздисање моје и пригни ухо Твоје ка мољењима мојим. Владичице, Мати Бога мојега, не презри мене коме је потребна Твоја помоћ и немој ме одбацити зато што сам грешан, но уразуми ме и научи, Царице Небеска. Немој одступити од мене, слуге Твога, Владичице, због роптања мога, буди ми Мати и Покровитељка. Уручујем себе милостивом Покрову Твоме, само ако хоћеш да се постараш за мене. Приведи ме, грешника, ка тихом и безметежном живљењу да оплакујем грехе моје. Јао мени, коме да прибегнем свеокривљени ја, ако ли не теби, Узданици и Прибежишту грешника, у нади на неизрециву милост Твоју и милосрђе? Којим речима да се правдам за преступе моје пред величанством славе Твоје? О Владичице, Царице Небеска! Ти си ми Мајка и Надање, Ти си ми Уздање и Прибежиште, Покров, Заступништво и Помоћ. Царице моја преблага и брза Заступнице, покриј претупе моје заузимањем Својим, заштити ме од невидљивих непријатеља – ђавола, и од оних видљивих; умекшај срце злих људи који устају на мене. О, Мати Господа мога Творца, Ти си Корен сваког девства и неувенљиви Цвет сваке чистоте! О, Богородитељко, Ти ми подај помоћ немоћноме од телесних страсти и болова срца, јер једино Твоје и са Тобом и Твога Сина и Бога нашег имам заступање: и Твојим предивним заступништвом нека ја будем оправдан и да се избавим од сваке беде и напасти свесилним молитвама Твојим, Свечиста, Непорочна и Преславна Мати Божија Марија.
Радуј се, Благодатна; радуј се, Обрадована; радуј се, Преблагословена, Господ је с Тобом!
КРАЈ
Богу слава и хвала, и узвишавање Мајци Божијој, Владичици нашој, Приснодјеви Марији
Са благословом Његовог Преосвештенства епископа сремског господина Василија,
Издаје СПЗ Шид,
превод: Хиландарски монаси
• текст за штампање