Powered By Blogger

26. септембар 2011.

СВЕТИ ГЕРАСИМ КЕФАЛОНИЈСКИ И ПОСЕДНУТИ ДЕМОНИМА

Свети Герасим Кефалонијски (Празнује се 16. августа и 20. октобра)

Нови Кефалонијски Аскета, Свети Герасим, познат је као исцелитељ поседнутих демонима. Свакодневно, ментално болесни и поседнути долазе ради исцељења у Његову Светињу, у којој се налазе Његове нераспадљиве Свете Мошти. Свети Герасим је постао егзорциста и исцелитељ испуњен благодаћу због свог дисциплинованог и стриктног поста и молитве.

Живео је пет година као аскета на Атосу у келији Светог Василија на напуштеном месту познатом као Капсала. Сво то време хранио се само куваним тиквицама без уља. Демони нису имали никакву силу над њим. Шта више, он је задобио силу да их протерује. Његов надимак је био “Капсилис” ("Ватрени") по напуштеном месту Капсала. Када је истеривао демоне они су вриштали "Ватрени, испекао си нас."


Задобивши велику силу над демонима, када је путовао у Свету Земљу, Свети Герасим пожелео је да пости четрдесет дана у пустињи у којој је и Господ постио, у којој га је ђаво кушао. Четрдесет дана није јео ништа у тој пустињи и задао је ђавалу коначни ударац. Касније је отишао у Кефалонију и тамо основао манастир који данас носи Његово Име, који је постао уточиште поседнутима и онима који се боре са демонима.

"Светац је експерт за ментално болесне" каже отац Јован Месоларис. Постоје специјални објекти којима је овим људима омогућено да дођу, посте, да се моле чедрдесет дана како би се ослободили демона који су их надвладали. Поседнутима и ментално болеснима се саветује да опонашају Светог Герасимам, колико је год њима то могуће, за време тих четрдесет дана, да би се ослободили од демонске силе и измолили од Господа да им пошаље Његову милост и благодат. За време два велика празника Светог Герасима (који се празнује 16. августа и 20. октобра) организују се литије са Његовим нераспадљивим Светим Моштима. Тада многи траже начине да обезбеде себи место и да легну на пут како би Свете Мошти Свеца прешле преко њих. Неки од поседнутих и болесних спремни су да легну испод Светих Моштију док се неки опиру па им онда родбина помаже, а некада и полиција ако почну да праве неред.


Током година многа чуда и исцељења догодила су се у Манастиру Светог Герасима у Кефалонији. Она су и забележена. Испод су нека познатија која говоре специфично о поседнутима демонима:

1. Неколико година по упокојењу Светог Герасима, монахиња његовог манастира је постала поседнута и током једне ноћи пала је у бунар. Остале монахиње те ноћи чуше Светог Герасима како им говори: "Идите брзо, поседнута је у опасности и потребна јој је ваша помоћ." Оне одоше са упаљеним бакљама и нађоше њихову сестру у бунару, али није тонула, већ је лебдела на површини воде као да ју је неко придржавао. Она им рече: "Баците ми канап, часне мајке, да бих се спасила." Када је извађена из бунара више није била поседнута. Све сестре заједно одоше у Светињу и захвалише Богу и светом Герасиму за чудо.

2. Године 1923. две девојчице (десетогодишња Елени Стефанатоу из села Калавати и дванаестогодишња Елпиники Васлатоу из села Разатон) посташе поседнуте. Њихови родитељи их доведоше у манастир са надом да ће њихова деца бити исцељена. Све монахиње су их сажаљивале и молиле се за њих. 16. августа 1923. за време Св. Литургије, обе девојчице оздравише.

3. Једном је монах Светогорског манастира Светог Павла отишао у Цркву Светог Герасима у Кефалонију. За време Свете Литургије он је стајао у олтару и молио се срдачном молитвом на бројаници - "Господе Исусе Христе, Сине Божји, помилуј нас," док су они ван олтара појали. Тада су довели у Цркву једног човека поседнутог демоном да би га Свети Герасим исцелио.

Док се монах молио у олтару демон се пржио ван олтара и вриштао: "Престани да окрећеш тај канап, монаше, јер ме гори."

Свештеник је такође то чуо и рекао монаху : "Моли се са нашом бројаницом колико год можеш, брате мој, да би се Божје створење ослободило демона."

Онда је демон повикао с мржњом : "Ти, покварени свештениче, ти... Што му говориш да окреће тај канап? Гори ме!"

Монах се онда молио на бројаници још усрдније и човек је био ослобођен демона.

4. Ово је посведочено: “Једна жена је имала демона и он је дрхтао кад год би чуо име Светог Герасима. Монахиње су је угостиле и она је остала у манастиру неко време. За време Свете Литургије демон није могао више да издржи и изашао је из жене, а она се присећа да је осетила да нека сила излази из њеног тела. Треба додати да за време Јелопомазања када је свештеник требао да помаже ову жену, она устаде и рече: “Зар није довољно што ми овај свештеник овде не да мира ни дању ни ноћу већ сада и Јелопомазање. Ово двоје ће ме изгорети.“ Чим је жена била помазана демон се стресао јако да је жена пала без свести и после неколико дана милошћу Свеца она је била ослобођена. ”

5. Један младић присећао се свога пута за Кефалонију за време празника Светог Герасима. Када је стигао у Манастир каже да је чуо јаку вриску која је долазила од поседнутих демонима, из правца Цркве: "Пржиш ме Герасиме, пржиш ме капсали (ватрени)." Сви у Цркви су схватили да се око њих одвија духовна борба коју они нису могли да виде али су могли да чују.

6. Скоро, једна модерна жена била је поседнута демоном и тражила је да је Свети Герасим исцели. Стајала у Манастиру око сат времена и вриштала. Онда је отрчала према једном младићу и насилно га ухватила за јакну (овај младић дошао је у Манастир из Аустралије, два дана пре ње). Она му рече: “Хеј Јоване, оставио си своју вереницу у Камбери и дошао си Капсали... и био си са оном другом женом... зашто? Шта си нашао боље у њој? Твој авион се замало срушио над Сингапуром... то сам ја хтео да срушим авион, али ми нису дозволили Назарећанин и Герасим, тако си био спашен...”

Она онда поче да спомиње имена људи које није познавала и који су живели хиљаду миља далеко, а које је овај младић познавао. Онда је почела да прича о неким догађајима који су се односили на њега, али је била спречена “Назарећанином и Герасимом.”

Онда је свештеник испричао: "Ово што сте чули ништа је у поређењу са оним што се стварно дешава. Ова девојка је доведена из Ксантије. Са својим пријатељима из школе била је да јој два човека, Христос и Газоро, говоре о њеној будућности. Од тада је постала поседнута демоном и њени родитељи је воде из Манастира у Манастир. Сатима говори људима о њиховим тајнама као што је говорила овом младићу. Али морате бити опрезни. Свети Оци говоре да се не уздамо у поседнуте демонима. Понекад они откривају тајне, али само онолико колико им Христос дозволи, остало време они говоре лажи.Ако вам кажу пет истина и виде да им верујете, шестог пута ће вам рећи неку лаж да би сте се посвађали са својим ближњима. Само они који су били на исповести не бивају прозвани, јер су демони онда блокирани. Иначе они откривају грехе неисповеђених, чак и грехе свештеника. "

7. Објављено у Пелопонеским новинама 16. октобра 1949. "Исцељење демонски поседнутог код Светог Герасима":

Седамнаестогодишњи дечак је поседнут нечистим духом од прошлог маја. Он похађа средњу школу у Леукади а живи у селу Вати. Последњих дана септембра, за време Свете Литургије, када је отац Спиридон Линардатос појао у Манастиру, дечак је био у Цркви и одједном почео да вришти са страхом: "Герасиме гориш ме, где ћеш ме избацити. Шта ће твој Господ урадити? Где ће ме Он отерати? Ја сам Легион коме је Господ наредио да оде у дивље свиње." Тада је свештеник покушао да истера нечистог духа уз помоћ Часног Крста. Несрећни дечак је гризао Часни Крст и говорио да је Часни Крст огромно оружје које сече као нож. Следећег дана за време Свете Литургије дечак је пао пред Светим Моштима Светог Герасима и с вриском рекао : "Герасиме ућутао си ме. Ја сам демон над демонима. Победио си ме. Отвори прозор да бих могао да изађем." Мало касније дечак је устао и оздравио.

Дечак је порастао и постао свештеник и увек се молио Светом Герасиму.

Тропар у првом тону

О верници, славимо заштитника Православља, новог Богоносног Чудотворца који се као оваплоћени Анђео јавља нама, Светог Герасима. Јер је Он с правом добио од Бога непресушну исцелитељну благодат . Он укрепљује болесне и лечи поседнуте демонима. И излива исцељења на оне који га славе.

(Видео који следи је на Грчком, али одлично показује литије са Моштима Свеца и поседнуте демонима који вриште испод Светих моштију. Такоће, овај видео укратко показује пећину испод Манастира где је Свети Герасим живео аскетским животом. Свештеник говори о многим чудима које је Свети Герасим учинио над поседнутим демонима. На пример, свештеник говори о жени из Патаре која је пре пет година била поседнута и која је дошла на празник Светог Герсима 20. октобра. Силом Свеца она је постала као мртва када је демон напустио и када се пробудила била је здрава и исцељена комплетено. На крају видео показује вернике који поју заупокојене химне Светом Герасиму у новоизграђеној Цркви.)
Превод са енглеског Владимир Србљак

 
1 септембар 2010 год.

Извор: http://manastir-lepavina.org/vijest.php?id=4956