Powered By Blogger

20. април 2011.

О НЕБЕСКОМ ЗАСТУПНИШТВУ ПРЕСВЕТЕ БОГОМАТЕРЕ


Пресвета Владарка Богородица је - наша небеска заступница и покровитељка. Зато треба да јој чешће прибегавамо са молитвама. Она је - утеха ожалошћених, заштитница увређених, милосрдна покровитељица сирочади и немоћних, а целог рода хришћанског - чврста и необорива заштита, покровитељка и сила.

Зато Свети оци постављају као правило свима који желе да се спасу, да чешће и усрдно читају молитвени поздрав арханђела Гаврила Божјој Матери: Богородице Дево, радуј се, благодатна Маријо, Господ је с Тобом. Благословена си ти међу женама и благословен је Плод утробе Твоје, јер си родила Спаситеља душа наших.

Свети оци заповедају да се ова молитва у себи прочита, кад год часовник откуца који сат, јер нам он својим откуцавањем напомиње да је то последњи дан нашег живота, па зато да будемо готови, кад нас Господ позове на Суд. Јер у чему нас позив затекне, у томе ће нам се судити. Човек који зна да је крив, боји се суда земаљског, сви смо ми криви пред Богом, па треба да се бојимо Његовог Вечног Суда. Зато, док имамо времена, пожуримо да умилостивимо Судију и умолимо милосрдну хришћанску Заступницу Пресвету Деву Марију Богородицу, да нас заштити, сачува и спасе, јер она све може својим заузимањем пред Престолом Сина свога.

Манастир Рукумија, 1998.