Powered By Blogger

18. март 2012.

SVI PATRIJARSI USTOLIČENI U PEĆI



Patrijarh PAVLE
Izabran je 1. decembra 1990. Sutradan, 2. decembra, ustoličen je u Sabornoj crkvi u Beogradu. Čin ustoličenja izvršilo je 12 episkopa, 12 sveštenika i 13 đakona. Izbor je obavljen za života prethodnog patrijarha, Germana. Kasnije je o tom izboru patrijarh Pavle rekao: „Nisam očekivao, još manje želeo“. U manastiru Pećka patrijaršija ustoličen je 22. maja 1994. godine, u tron pećkih patrijarha.

Patrijarh GERMAN
Jedna od njegovih najvećih zasluga je što je u komunističko - anticrkveno vreme uspeo da se izbori za nastavak izgradnje Hrama Svetog Save u Beogradu. Čak 88 puta podnosio je molbu i vodio razgovore sa raznim predstavnicima vlasti, dok se nije izborio - posle 26 godina njegove službe. Na patrijaraškom tronu nasledio je patrijarha Vikentija, 13. septembra 1958.

Patrijarh VIKENTIJE
Izabran za patrijarha 1950. Kao patrijarh, uspostavio je veze sa ostalim eparhijama koje su usled ratnih prilika bile dosta oslabile. Njegovim nastojanjem, regulisana su i penziona pitanja pravoslavnog sveštenstva. Upokojio se 5. jula 1958. godine, pod zagonetnim okolnostima - njegova smrt nije bila prirodna, neposredno posle Sabora na kojem nije priznata takozvana Makedonska pravoslavna crkva.

Patrijarh GAVRILO
Posle Konkordatske borbe i tragične smrti patrijarha Varnave, mitropolit Gavrilo izabran je 8. februara 1938. godine za patrijarha. S početkom Drugog svetskog rata otpočinje i njegovo stradanje. U manastiru Ostrog nemačke vojne vlasti uhapsile su ga 25. aprila 1941. Na putu od manastira Ostrog do Beograda patrijarh je mučen, kinjen, maltretiran, izgladnjivan i ponižavan. Polovinom septembra 1944. prebačen u zloglasni koncentracioni logor u Dahau. Pušten 8. maja 1945. Međutim, nije mogao da se odmah vrati u Srbiju zbog komunista. Uspeo je tek 14. novembra 1946. godine. Suočio se sa progonom sveštenstva. Iza njega su ostala i potresna pisma Josipu Brozu.

Patrijarh VARNAVA
Posle smrti patrijarha Dimitrija, za drugog patrijarha obnovljene Patrijaršije izabran je 12. aprila 1930. mitropolit skopski Varnava. Za vreme njegovog patrijarhovanja Srpska crkva je doživela obnovu. Stvarno ujedinjenje naše crkve, ranije iseckane u šest raznih zakonodavnih, administrativnih, finansijskih i jerarhijskih područja velikim je delom izvršeno u doba patrijarhovanja patrijarha Varnave. Donet je i Ustav SPC. U njegovo vreme podignuti su mnogobrojni parohijski hramovi, započeto zidanje Hrama Svetog Save. Bio je nepopustljiv prilikom pokušaja stvaranja konkordata između Vatikana i Kraljevine Jugoslavije. Preminuo je iznenada i misteriozno u 57. godini života u Beogradu, 23. jula 1937, u momentu izglasavanja pomenutog konkordata u Skupštini Jugoslavije, koji, iako izglasan, nije stupio na snagu.

Patrijarh DIMITRIJE
Mitropolit Dimitrije izabran je za patrijarha srpskog i ustoličen 31. oktobra 1920. u sabornoj crkvi u Beogradu. Godine 1921 kao priprema za ustoličenje prvog patrijarha vaspostavljene Pećke patrijaršije u ovom centru srpske duhovnosti obavljene su temeljne opravke Patrijaršije. Punih deset godina od 1920-1930. godine pripreman je jedinstven Ustav za celu SPC, koji je proglašen posle smrti patrijarha Dimitrija.