Powered By Blogger

1. јануар 2012.

Vodica u Čurugu sa kapelom Svete Petke



Водица Чуруг - Čuruška vodica - Čurug


Čuruška vodica, sa kapelom podignutom 1920. je posvećena Svetoj Petki.

''Vodica svete Petke u Čurugu nastala je kada je neka žena, lokalna bogomoljka, snila bagrem nakraj sela, a na njemu ikonu svete Petke. Svetiteljka joj je rekla da na tom mestu podigne kapelu, jer je to sveto mesto. Lokalni bogomoljci su pored bagrema sazidali kućicu otvorenu prema bagremu, podigli drveni krst, iskopali bunar i sagradili kućicu za čuvara. Na bagremu je, kako je u snu predviđeno, postavljena ikona svete Petke. Iskopan je bunar, čijom vodom su se umivali vernici.''
Водица Чуруг - Čuruška vodica - Čurug

Водица Чуруг - Čuruška vodica - Čurug
У неком ранијем проласку кроз Чуруг 'открио' сам водицу на крају места, недалеко од познате чурушке ветрњаче. Смештена је на плацу , величине уобичајене за три куће са двориштем. Капија је била закључана, па сам у комшилуку дознао да је кључ у цркви, а да ће поводом Св. Петке, 8. августа бити отворено јер се тада слави светитељка која је зашттница Чурушке водице. 
Водица Чуруг - Čuruška vodica - Čurug

Водица Чуруг - Čuruška vodica - Čurug
Сетио сам се овог на време и 'скокнуо'у предвечерје из Будисаве у Чуруг. Поред водице сам затекао свештеника са неколко дечака који су помагали да се припреми за бденије које је требало да почне у седам увече и за свећење воде из бунара - водице. Нисам могао остати да видим како то изгледа, а од свештеника сам чуо да се више не праве литије, него да се скупе верници, доносе колаче, слушају свештеникову службу, моле се и после освећења, сипају и носе воду кућама. То траје до дубоко у ноћ. Сутрадан је у цркви литургија.
Водица Чуруг - Čuruška vodica - Čurug
Водица Чуруг - Čuruška vodica - Čurug
 
Водица Чуруг - Čuruška vodica - Čurug
У делу капеле у коме је олтарски простор у црквама, је пресечено стабло старог багрема и на њему виси кандило. Багремово стабло је заштићено очигледно накнадно додатом ќућицом'. Ако погледате Ковиљску водицу, види се слично - тамо је остављен отвор у зиду до дебла старог дрвета и на њега је окачена икона. Рекоше ми да је било четири стара багрема, а сада се на сликама види једини живи преостали.
Водица Чуруг - Čuruška vodica - Čurug
Водица Чуруг - Čuruška vodica - Čurug

Водица Чуруг - Čuruška vodica - Čurug
Krst ispred kapele je podigla vernica kao svoj dar bogomoljcima. Kako su vodice najčešće povezane sa bogomoljačkim pokretom, potražio sam nešto da se u osnovnim crtama upoznamo s njim .


‘’ Pojava bogomoljačkog pokreta

Nakon bune 1848/49. godine, kao reakcija na sve rašireniji nazarenski pokret, organizuju se i pobožni, ili bogomoljci. Članovi tzv. bogomoljačkog pokreta okupljali su se nedeljom i praznicima, najpre po domovima pojedinaca, a potom i u javnim zgradama i crkvama. Tamo su se molili Bogu, pevali pobožne pesme, vodili bogougodne razgovore, čitali knjige pobožnog sadržaja. Redovno su odlazili, ponekad pravim karavanima, u manastire i na vodice.

Začetnikom bogomoljačkog pokreta kod Srba u Vojvodini, u drugoj polovini XIX veka, smatra se Vitomir Miletin iz Padeja, crkveni pojac i pismen čovek. Posle porodične tragedije, odao se postu i velikoshimničkim podvizima. Usled nekakvog viđenja, podigao je na kraju sela krst, koji je, pošto je osvećen, smatran svetim mestom. Bolesni su donošeni, sveštenik im je čitao molitve, a sam Vitomir Miletin držao je propovedi.
Водица Чуруг - Čuruška vodica - Čurug

Водица Чуруг - Čuruška vodica - Čurug
… Pridavanje značaja obilasku vodica u bogomoljačkom pokretu može se vezati za ulogu koju voda ima u hadžiluku. Hadžiluk u Jerusalim i ostala sveta mesta u Svetoj zemlji završava se na reci Jordanu obrednim pranjem. Članovi pokreta u Banatu i Bačkoj smatrali su da obilasci lokalnih svetinja mogu da zamene ovaj put.
Pešačenje često bosih nogu, do naših manastira, od Kovilja i Vojlovice do Ravanice i Privine glave, smatralo se za mali hadžiluk. Ko bi tri puta učinio ovaj hadžiluk, smatran je za poklonika Svete gore, a sedam puta - za poklonika Svete zemlje. Umivanje i pranje na vodicama zamenjivalo je umivanje i kupanje na reci Jordanu. Sveštenstvo se uključivalo u aktivnosti ovog narodnog pokreta, iako je bilo različitih pristupa tome u crkvenim krugovima.
Водица Чуруг - Čuruška vodica - Čurug

Водица Чуруг - Čuruška vodica - Čurug
Između dva svetska rata bogomoljački pokret doprineo je da se obnove i sagrade mnoge vodice. Odmah posle Prvog svetskog rata, 1920. godine sagrađena je kapela svete Petke u Čurugu. (M. Đekić – Vodice u Vojvodini) 
Водица Чуруг - Čuruška vodica - Čurug

Водица Чуруг - Čuruška vodica - Čurug
И неколико одломака из дужег текста Епископа браничевскг Хризостома (Војиновића) из дела Тихи глас, стр. 229-253. објављеног 1991. г. објаљеног на сајту Православље.

‘’Некако убрзо после „Мађарске буне“ настао је код нас у Банату тзв. „покрет побожних". „Појавиле су се — пише један савременик — богомољачке дружине које су избиле као бујни извори наше притајене, али још неугасле побожности. Покрет се ширио и захватао западни Банат, прешао у Бачку, а било га је и по целој Карловачкој митрополији. То је био религиозно-морални препород на чисто православној основи и то одоздо, из народа" ...

Како је тај покрет, нешто касније, изгледао у јужном Банату остао нам је запис Ј. Боте из села Јарковца: „Људи и жене, све старији, купе се код појединих, читају Свето писмо и поје наше црквене песме. Долазе редовно у цркву, побожно се моле, при читању св. Евангелија клече и с нарочитом вољом и пажњом слушају свештеничку проповед и тумачење св. Евангелија... Имају и неког старог проповедника из Парага (Бачка) који обилази Банат и наше место сваке године, све пешице. Он их подстиче и одушевљава да иду Божијим путем. Кад он дође, сви се с радошћу искупе. То вам је човек ратар, а врло много зна из Светога писма и из Старог и Новог завета. Има говорничког дара и дивно говори и поучава свет. Сви га радо слушају док проповеда као какав старозаветни пророк — лагано, занимљиво и убедљиво... То „побожно друштво" иде сваке године у манастир Војловицу код Панчева уочи Велике Госпојине да се сви тамо заједнички помоле Богу и причесте. Пред Госпојину стигну у Јарковац и браћа и сестре из других села, носећи Распеће Христово. Овде се сједине с нашим побожнима, ту преноће и ујутру рано звоне звона и сви се скупе у храм. Ту обавимо јутрење и помолимо се за сретна пута. Силан их свет испраћа, звоне звона, исто као и кад се враћају"...

... После (првог светског) рата, „покрет је — сведочи прота Милош Анђелковић — нагло захватио Шумадију, Мачву, Стиг, Поморавље, Војводину и Семберију и ширио се на све стране; захватао је не само села него и понеке градове"... Просто, дошао је тренутак када су душе, после ратних страхота, постале жедне нечег лепшег, узвишенијег и духовнијег. Наступило је време слично ономе које је обећано пророку Амосу: „Гле иду дани, говори Господ Господ, када ћу пустити глад на земљу, не глад хљеба ни жеђ воде, него слушања ријечи Господњих" (Амос 8,11). „И поврвеше у те дане многи народни проповедници по Србији"...
Водица Чуруг - Čuruška vodica - Čurug

Водица Чуруг - Čuruška vodica - Čurug
... Прота В. Теофановић, из Бачке, хвали своје чурушке богомољце... „Ако је ко болестан, носе му се понуде и испомажу га међусобно. Надгледају породиљу после порођаја, обилазе је и помажу јој у њеним домаћим пословима. При сахрани свог умрлог члана сви присуствују и певају за упокојене песме, тако да се сав остали свет згрће да чује... Када им се на српском језику прочита св. Еванђеље или која молитва, онда им је тек душа задовољна што разумеју"...

...''Богомољачки покрет је, наиме, настао и као извесна реакција на нашу свештеничку инертност ... пише Владика Николај Велимировић ... 
На Св. Илију 1920. године одржан је први велики богомољачки сабор код старе цркве светог Ђорђа у Крњеву близу Велике Плане. Као изасланик митрополита Димитрија сабору је присуствовао владика Николај.''


У поменутом делу епископа Хризостома се говори и о отпорима у Цркви према покрету, као и о појавама које су гурале покрет према сектама, мистицизму и сл. 

Најзначајнија од неколико организација богомољачког покрета ''Народна хришћанска заједница'' није никад добила неко одређено званично признање Светог архијерејског сабора, премда је то неколико пута молила и – очекивала, каже се у истом делу. С друге стране, владика Николај је подстицао позитиван однос свештенства према покрету. 

Водица Чуруг - Čuruška vodica - Čurug
Ако се довољно одмакнете, можете у исту слику сместити водицу (сасвим лево) и Чурушку ветрењачу