06. октобар 2017.

КАНОН БЛАГОДАРНИ ПРЕСВЕТОЈ БОГОРОДИЦИ


Песма 1.

Ирмос: Чиста, посматрајући Тебе, живу књигу Христову запечаћену Духом, клицаше Ти велики Архангел:

Радуј се, Сасуде радости, Којом се укину праматерње проклетство!

Радуј се, Адамово Исправљење, Дјево Богоневесто, Умртвљење ада!

Радуј се, свебеспрекорна Палато Јединога Цара!

Радуј се, огњени Престоле Сведржитеља!

Радуј се, Цвете неувенљиви, Која си Једина произвела миомирисни Плод!

Радуј се, Ти, Која си родила миомир Цара свих!

Радуј се, Безбрачна, Спасење света!

Радуј се, Ризницо чистоте, Којом ми од нашег пада устадосмо!

Радуј се, слаткомирисни Крине, Владичице, Која миомиром испуњујеш вернике, Ти скупоцени мирисе!

Песма 3.

Радуј се, Ти, Која си произвела божанствени Клас као њива очигледно неорана!

Радуј се, одуховљена Трпезо, која садржи Хлеб Живота!

Радуј се, непресушни Изворе Воде Живе, Владичице!

Радуј се, Дјево, Која си родила божанског Младенца!

Радуј се, Јагње, Које је родило Јагње Божије Које узима на се грехе целога света!

Радуј се, топло Очистилиште!

Радуј се, светлија од зоре, Ти једина Која носиш Сунце Христа, Обиталиште Светлости!

Радуј се, Ти, Која си таму развела и мрачне демоне потпуно отерала!

Радуј се, једина Врата кроз која Реч једина прође, Владарко Која си Чедом Својим развалила полуге и врата адска!

Радуј се, божанствени Улазе спасаваних, Свехвална!

Песма 4.

Радуј се, Пречиста Владичице, Очишћење света!

Радуј се, Лествице, која све са земље уздижеш благодаћу!

Радуј се, Мосте, који заиста преводиш из смрти у живот све који Те славе!

Радуј се, Узвишенија од Неба!

Радуј се, Ти, Пречиста, Која си Темељ земље без тешкоће носила у утроби Својој!

Радуј се, Порфиро, Која си Својом крвљу обојила Цару Сила божанску порфиру!

Радуј се, Владичице, Која си стварно родила Законодавца, Који забадава брише безакоња свих, несхватаива Дубино, неисказана Висино, Безбрачна, Којом се ми обожисмо!

Тебе, Која си исплела свету Венац рукама неоплетен, величамо кличући Ти: Радуј се, Дјево, Заштито свих и Оградо и свето Прибежиште!

Песма 5.

Радуј се, Ти, Која си родила Пут Живота!

Радуј се, Свебеспрекорна, Која си спасла свет од потопа греха!

Радуј се, Богоневесто, о Којој је страшно говорити и слушати!

Радуј се, Обиталиште Господара твари!

Радуј се, Ти, Снаго и Тврђаво људи!

Радуј се, Пречиста, Место освећења славе, Умртвљење ада, свесветла Палато!

Радуј се, Радости Анђела!

Радуј се, Помоћи оних који Ти се искрено моле!

Радуј се, пламенолика Кола Речи!

Радуј се, Владарко, живи Рају који у средини има Дрво Живота - Господа, чија сладост оживотворава оне што се с вером хране, а који су подложни трошности!

Крепљени силом Твојом, ми Ти верни кличемо: Радуј се, Граде Свецара о Коме су се говориле ствари славне и достојне слушања, Горо несецива!

Радуј се, Дубино неизмерива!

Радуј се, пространо Боравиште Речи!

Радуј се, чисти Сасуде, Ти, Која си божански Бисер произвела!

Радуј се, пречудно Помирење са Богом свих који Те свагда славе, Богородице!

Песма 6.

Радуј се, пречиста Палато Речи, Узроче обожења свију!

Радуј се, Пречиста, Наговештавање пророка!

Радуј се, Украсе Апостола!

Из Тебе кану Роса, која угаси пламен многобоштва, стога Ти кличемо: Радуј се, Руно одуховљено што га, Дјево, Гедеон унапред виде!

Ево, ми Те гласно милимо Дјево: Буди нама који се налазимо у опасности пристаниште и ослонац на пучини невоље и саблазни свију.

Узроче радости, облагодати наш разум да би смо Ти клицали: Радуј се, несагорива Купино, Облаче свесветли који непрестано заклањаш верне!

Песма 7.

Славимо Те кличући: Радуј се, Колеснице Духовнога Сунца, истинити Чокоте Која си родила зрели Грозд што даје вино које весели душе оних који Те верно прослављају!

Радуј се, Ти Која си у утроби носила Лекара људи!

Радуј се, Богоневесто, Жезле тајанствени који си процветао неувенљивим Цветом!

Радуј се, Владичице помоћу Које се радошћу испуњујемо и живот наслеђујемо!

Говорнички језик, Владичице, није у стању да Те достојно слави, јер си Се уздигла изнад Серафима родивши Цара Христа, Њега моли да сада избави од сваке невоље нас који Ти се верно клањамо.

Славе Те крајеви земље називајући Те блаженом и кличући: Радуј се, Књиго у којој је прстом Очевим записана Реч, Чиста, Њега моли Богородице да у Књизи Живота буду записане слуге Твоје.

Ми, слуге Твоје, молимо и савијамо колена срца свога, пригни ухо Твоје, Чиста, и спаси нас поплављене мукама, и сачувај град Твој, Богородице, од сваког непријатељског освајања.

Песма 8.

Примила си у утробу Своју Реч, носила си Онога Који све носи, хранила си млеком Онога Који мигом храни сву васељену, Чиста, Њему певамо: Господа славите ви дела и узносите изнад свега у све векове!

Мојсије разуме у купини велику тајну Твога Порода, а младићи када стајаху усред огња и не гораху, беху најјаснија праслика тога, Чиста, Света Дјево, стога Те славимо у све векове.

Ми који смо се некада обнажили преваром, Породом Твојим обукосмо се у одећу бесмртности, и седећи у тами грехова угледасмо Обиталиште Светлости, Дјевице, стога Те славимо у све векове.

Тобом се мртви оживљују, јер си Ипостасни Живот носила у утроби; неми раније, постају красноречиви, губави се очишћују, болести се прогоне, мноштво ваздушних духова доживљавају поразе, Дјево, спасење сиротих.

Радуј се, Ти, Која си родила Спасење свету помоћу Кога бисмо од земље подигнути на висину!

Радуј се, Свеблагословена заштито и снаго, оградо и тврђаво оних који Ти певају Чиста: Господа славите ви дела и узносите изнад свега у све векове!

Песма 9.

Да би смо Ти клицали “Радуј се”, ми који верујемо Тобом постадосмо заједничари вечне радости, избави нас од искушења, од робовања туђинцима и од сваке друге невоље, које због многих грехова, Дјевице, наилазе на грешне смртнике.

Ти си се јавила као наше просвећење и укрепљење, стога Ти кличехмо:

Радуј се, Звездо незалазна Која уводиш у свет Велико Сунце!

Радуј се, Свечиста, Која си отворила затворенима Едем!

Радуј се, Стубе огњени, Ти Која уводиш човечанство у горњи живот!

Стојмо богобојажљиво у дому Бога нашег и ускликнимо: Радуј се, Владарко света!

Радуј се, Маријо Богородице свију нас!

Радуј се, Ти једина беспрекорна и прекрасна међу женама!

Радуј се, Сасуде, Која си примила Неисцрпно Миро изливено на Тебе!

Радуј се, Голубице, Која си родила Милостивога!

Радуј се, Приснодјево!

Радуј се, Хвало свих Преподобних, победни Венче подвижника!

Радуј се, божански Украсе свих Праведника и спасење нас верујућих!

Молитва

Блага Мајко, благога Цара, пречиста и благословена Богородице Марија, милост Сина Твога и Бога нашег излиј на моју страсну душу, и молитвама Својим упути ме на добра дела, да остало време живота свога, проведем без порока и Тобом рај нађем, Богородице Дјево, једина чиста и благословена.

ПРАВОСЛАВНИ КАНОНИК, издаје манастир Денковац, 2004.
с благословом Епископа шумадијског Господина Јована
Покајни канон Господу нашем Исусу Христу


Глас 6. ПЕСМА 1: ИРМОС:
Прешавши пешке по дну мора као по суву, Израиљ, гледајући гонитеља Фараона где се дави, клицаше: Певајмо Богу победничку песму!
Припев: Помилуј ме Боже, помилуј ме!
Ја грешни и потиштени приступих сада к Теби Господару и Богу своме. Али не смем да гледам у небо, само се молим, говорећи: дај ми, Господе, расположење да горко оплакујем дела своја!
О тешко мени грешноме, беднији сам од свих људи: нема у мени покајања! Господе, дај ми сузе да горко оплакујем дела своја!
Слава: Безумни јадни човече, губиш време у лењости! Помисли на свој живот, и обрати се Господу Богу, и горко оплакуј дела своја!
И сада: Пречиста Мати Божија, погледај на мене грешнога, и од замке ђавоље избави ме, и на пут покајања упути ме, да горко оплакујем дела своја.
ПЕСМА 3.
Ирмос: Нема светога као што си Ти, Господе Боже мој, који си прославио верне Твоје, Добри, и утврдио их на камену исповедања Твога.
Када престоли буду постављени на Страшном судишту, тада ће се тачно испитати дела свих људи; тамо ће бити тешко грешницима када буду послани на мучење. И то знајући, душо моја, покај се за своја зла дела!
Праведници ће се обрадовати, а грешници заплакати. Тада нам нико неће моћи помоћи, него ће нас дела наша осудити. Стога се пре смрти покај за своја зла дела!
Слава: Тешко мени многогрешноме, који због неосетљивости ни суза немам, јер сам се упрљао делима и мислима. Сада се отргни од земље, душо моја, и покај се за своја зла дела!
И сада: Ето, Син Твој, Госпођо, зове нас и поучава добру, а ја грешни увек бежим од добра; но Ти, Милостива, помилуј ме, да се покајем за своја зла дела.
СЕДАЛЕН, ГЛАС 6:
Помишљам на страшни дан, и оплакујем своја рђава дела. Како ћу одговорити Бесмртноме Цару? или како ћу се ја блудни усудити да погледам на Судију? Милосрдни Оче, Сине Јединородни, и Душе Свети, помилуј ме!
СЛАВА, И САДА, БОГОРОДИЧАН:
Свезан сада многим оковима грехова и заробљен страшним страстима и невољама, Теби прибегавам моме спасењу и вапијем: помози ми, Дјево, Мати Божија!
ПЕСМА 4.
Ирмос: Христос Спас је моја сила, Бог и Господ, богодолично пева чесна Црква кличући од чиста ума, у Господу празнујући.
Широк је овде и пријатан пут у сластима живети, али ће горко бити у последњи дан, када се душа буде одвајала од тела; чувај се од њих, човече, Царства ради Божијег!
Зашто сиромаха тлачиш? плату најамнику задржаваш? брата свога не љубиш? блуд и гордост упражњаваш? Зато, остави то, душо моја, и покај се Царства ради Божијег!
Слава: О безумни човече, докле ћеш градити као пчела, скупљајући богатство своје? Јер ће брзо нестати као прах и пепео, него боље ишти Царство Божије.
И сада: Госпођо Богородице, помилуј ме грешнога, и у врлини утврди, и сачувај ме да ме изненадна смрт не уграби неприпремљеног, и одведи ме, Дјево, до царства Божијег.
ПЕСМА 5.
Ирмос: Молим се Благи, Божјом светлошћу Својом озари душе оних који Ти с љубављу ране, да знају Тебе, Речи Божја, Истинитога Бога, који дозиваш из мрака греховног.
Сети се, јадни човече, како си због грехова потчињен лажима, клеветама, необузданошћу, болестима, опаким зверовима! Душо моја грешна, јеси ли то желела?
Дршћу моја чула, јер помоћу свих скривих: очима - гледајући, ушима - слушајући, језиком – зло говорећи, цела себе паклу предајући. Душо моја грешна, јеси ли то желела?
Слава: Блудника и кајућег се разбојника примио си, Спасе! А ја једини отежах лењошћу греховном, и постадох роб злим делима. Душо моја грешна, јеси ли то желела?
И сада: Дивна и брза Помоћнице свима људима, Мајко Божија, помози мени недостојном, јер то зажеле душа моја грешна.
ПЕСМА 6.
Ирмос: Гледајући море живота, узбуркано буром искушења, ја сам прибегао Твоме тихом пристаништу, и вапијем Ти: изведи из пропасти живот мој, Многомилостиви!
Живот на земљи блудно проведох, и душу у таму предадох; а сада Те молим, милостиви Господару: ослободи ме од овог вражјег ропства, и дај ми разум да творим вољу Твоју!
Ко ради оно што ја? Јер као што свиња лежи у блату, тако и ја служим греху. Но Ти, Господе, извуци ме из ове каљуге, и дај ми срце да творим заповести Твоје!
Слава: Прени се ка Богу, јадни човече, сетивши се својих сагрешења, припадајући Творцу, плачући и уздишући, а Он ће ти као милосрдан дати ума да знаш вољу Његову.
И сада: Богородице Дјево, сачувај ме од видљивог и невидљивог зла, Пречиста, и прими молитве моје, и однеси их Сину Твоме, да ми да памети да творим вољу Његову.
КОНДАК:
Душо моја, зашто се богатиш гресима? Зашто чиниш вољу ђавола? у шта полажеш наду? престани са тим и обрати се Богу плачем, вапијући: Милосрдни Господе, помилуј ме грешнога!
ИКОС:
Помисли, душо моја, на горки час смрти, и страшни Суд Творца твога и Бога, јер ће те грозни анђели, душо, дохватити и у вечни огањ увести. Стога се пре смрти покај, вапијући: Господе, помилуј ме гешнога!
ПЕСМА 7.
Ирмос: Анђео учини те усијана пећ даде росу светим младићима, а пламена заповест Божја убеди мучитеље Халдеје да кличу: благословен си, Боже отаца наших!
Не уздај се, душо моја, у трулежно богатство и унеправедно гомилање, јер не знаш коме ћеш све то оставити, него завапи: помилуј ме, Христе Боже, недостојнога!
Не уздај се, душо моја, у телесно здравље и у брзо пролазну лепоту, јер видиш како снажни и млади умиру, него завапи: помилуј ме, Христе Боже, недостојнога!
Слава: Сети се, душо моја, вечнога живота, Царства Небескога које је припремљено Светима; и таме најкрајње, и гнева Божјега који су припремљени злима, и завапи: помилуј ме, Христе Боже, недостојнога!
И сада: Припадни, душо моја, Божјој Мајци, и помоли Јој се, јер је брза помоћница покајницима, умолиће Сина, Христа Бога, и помиловаће ме недостојног.
ПЕСМА 8.
Ирмос: Светима си из пламена росу источио, и жртву си праведникову водом спалио, јер све што хоћеш, Христе, Ти чиниш; Тебе величамо изнад свега кроза све векове!
Како да не плачем када помислим на смрт? Јер видех брата свога где лежи у гробу беславан и безобличан. А шта ја чекам? и на шта се надам? Само дај ми, Господе, покајање пре смрти! (двапут)
Слава: Верујем да ћеш доћи да судиш живима и мртвима, и сви ће стати у свом реду, стари и млади, владари и кнезови, девојке и свештеници. Где ћу се обрести ја? Тога ради вапијем: дај ми, Господе, покајање пре смрти!
И сада: Пречиста Богородица, прими недостојну молитву моју, и сачувај ме од изненадне смрти, и даруј ми покајање пре смрти!
ПЕСМА 9.
Ирмос: Људима је немогуће Бога видети, на Њега не смеју ни чинови Анђелски гледати; Тобом пак, Свечиста, јави се људима Логос Оваплоћени. Њега величајући, ми Те са Небеским војскама славимо као блажену.
Сада вама прибегавам, Анђели, Арханђели и све Небеске Силе, које стојите пред престолом Божјим, молите се Творцу своме, да избави душу моју од вечних мука.
Сада плачем к вама, свети Патријарси, Цареви и Пророци, Апостоли и Светитељи, и сви изабраници Христови: помозите ми на суду, да Господ спасе душу моју од силе вражије.
Слава: Сада се к вама пружам, свети Мученици, пустињаци, девственици, праведници, и сви Свети, који се молите Господу за сав свет, да ме помилује у часу смрти моје.
И сада: Мајко Божија, помози мени који се силно у Тебе надам, умоли Сина Свога, да ме недостојног постави са Своје десне стране када седне да суди живима и мртвима. Амин.
МОЛИТВА
Владико Христе Боже, који си Својим страдањима моје страсти исцелио, и Својим ранама моје ране излечио, даруј мени, који сам Ти много згрешио, сузе умилења; разлиј по моме телу од миомира животворног Тела Твог (Причешћем), и испуни душу моју миљем Твоје скупоцене Крви, насупрот горчини којом ме ђаво напоји; уздигни к Теби мој ум клонули, и извади из провалије погибли, јер немам покајања, немам умилења, немам сузе утешне, које одводе децу њиховом наслеђу. Помрачи ми се ум у житејским страстима, немогу да погледам к Теби у болести, не могу да се загрејем сузама љубави према Теби. Но, Владару Господе Исусе Христе, Ризницо добара, даруј ми потпуно покајање и трудољубиво срце у тражењу Тебе; даруј ми благодат Твоју, и обнови у мени црте Твога лика. Ја Те оставих, Ти ме немој оставити! Појави се, тражим Те; одведи ме на пашу Твоју, и уброј ме у овце Свога избранога стада, храни ме са њима биљем божанских Тајни Твојих, молитвама Пречисте Мајке Твоје, и свих Светих Твојих. Амин.