Powered By Blogger

18. април 2015.

AКАТИСТ Пресветој Богородици СВЕТЛОЈ OБИТЕЉИ БЕСКУЋНИХ ПУТНИКА (ХОДОЧАСНИКА)


Kондак 1.

Изабрана од свих народа Дјево, Мајко Господа Бога Вишњега, Која блисташ у небеској слави више од Херувима и Серафима, Царице и Владичице. Приклони уво Твоје нама грешнима и ублажи тугу срца наших. Рашири над нама часни покров Твој. Пo сети многострадални живот наш, јер смо странци у туђој земљи и немамо друге помоћи, немамо другу наду осим Тебе, Мајко рода нашега. У страху и трепету пред великим милосрђем Твојим приклонивши колена молимо посредовање Твоје пред Твојим Безсмртним Сином и кличемо са умиљењем:

Радуј се, Светла Обитељи, бескућних путника!

Икос 1.

Благовесни Арханђео би послан са небеса праведном Јоакиму да објави радост Рођења Твога. И обрадовавши се старац предвиде узвишеност Твоју у свету Божијем. Због тога са њим и ми радосно Теби кличемо, Богородице:

Радуј се, Пречиста, Која миришеш више од свих цветова!

Радуј се, јер нам отвараш врата кротког милосрђа!

Радуј се, пуна љубави, јер нам отвараш Свети Покров Твој над свима нама!

Радуј се, пресјајна Дјево, Која спаљујеш све наше невоље!

Радуј се, Светла Обитељи, бескућних путника!

Кондак 2.

Видевши Те на облацима како шириш часни Покров и тиме нас чуваш, благодарно кличемо Богу: Алилуја!

Икос 2.

Наш разум обремењен телесним помислима узалуд се труди да сломи телесне окове, ми немоћни и лењи ваљамо се у гресима нашим, но са сузама вапијемо Твоме милосрђу: подигни нас из греховног понора и упути нас на пут спасења да са анђелима прослављамо Тебе, Пречиста Мајко:

Радуј се, Покрове наш и Спасење!

Радуј се, Молитвенице за грешнике!

Радуј се, јер бришеш наше сузе!

Радуј се, Мати милосрђа!

Радуј се, живопријемни напајајући Изворе!

Радуј се, јер нас не остављаш у изгнанству!

Радуј се, Светла Обитељи, бескућних путника!

Кондак 3.

Сила Вишњега чувала Те је када си детињим корацима усходила степеницама храма Господњег. И ми грешни, бескућни путници, држећи се за свете ризе Твоје тужно молимо: изведи нас на лествицу спасења да се приближимо престолу славе Божије благодарно кличући: Алилуја!

Икос 3.

Имајући срце чистије од свих девојака и разум управљен ка небу, Дјево Маријо, боравећи у храму Божијем ниси размишљала о земаљским стварима, но свом душом Својом си се страрала за примање Цара над царевима. Силе небеске се пред чистотом Твојом приклњају и сав род људски Ти узноси радосну песму:

Радуј се, Пречиста Дјево, чистија од свих дјева!

Радуј се, јер се ниси упрљала телесним гресима!

Радуј се, кротка Лампо, Која светлиш васцелом свету!

Радуј се, Срце чистије од свих срдаца!

Радуј се, рајско Виђење, Које скрушава наше духовне очи!

Радуј се, неисказана и неописива Красото!

Радуј се, Светла Обитељи, бескућних путника!

Кондак 4.

Трпећи буру очајања у срцима нашим, скончавајући живот прогнаника у невољама у страној земљи, Теби Богородице прилазимо и смирено Те молимо: подари нам силу духа, подари нам кротост и смирење за подношење свих невоља наших да певамо Богу: A лилуја!

Икос 4.

Чувши благу вест коју Ти је донео Арханђео Гаврило, Ти си смирено и мудро разумевши светињу часа овога рекла: " E во слушкиње господње, нека ми буде по Речи Твојој". Пресвета Дјево, научи и нас да чувамо покорност вољи Божијој, и да без роптања издржимо послана нам од Бога искушења. Нека се огњем очисте страдања душе наше, да се уклоне из срца наших све нечистоте грехова наших, да устанемо бодри и чистим срцем да би узносили благодарне похвале Богу овако: БлагодаримоТе Боже, Царе неба и земље, све си премудро створио, и све скривене тајне људи јасно си предвидео и ево достојно примамо по делима нашим, нека буде света воља Твоја на нама. Теби, дакле, Преблагословена Дјево, Која си родила Бога свих, смерно кличемо:

Радуј се, смерна Слушкињо Господња, Која нас бодриш примером Твојим!

Радуј се, Пресвета Дјево,јер си своју младост Богу посветила!

Радуј се, Мудрости неисказана!

Радуј се, непоколебиви Стубе вере!

Радуј се, Надо свих крајева Земље!

Радуј се, неизмерно Море љубави!

Радуј се, Светла Обитељи, бескућних путника!

Кондак 5.

Боговођена Звезда, која се јавила мудрацима на небесима,и дивни вертеп (пећину) обасјала, показа Цара славе који у јаслама лежи и са Њим Мајку Његову Дјеву Чисту и Свету, Kоја је у срцу Своме слагала песму анђела. О, Дјево кротости и смирења, узнеси Господу и наше славословље: Алилуја!

Икос 5.

Мудраци видевши славу Предвечнога Младенца Христа, K оји се ради нас телом родио, принеше M у божанско поклоњење. А анђео Господњи јави се старцу Јосифу и заповеди му да узме Дете и Матер Његову и да иде у Египат како би Га спасао од Иродовога гнева. Скрушено размишљајући о тескобном путу Твоме, Богородице, ми грешни смирено Ти прилазимо и молимо Те: олакшај и нама пу испуњен трњем, подигни пале духом, подржи слабе и болесне, рашири руку спасења малодушнима, обриши сузе онима који плачу, сједини расејана срца ожалошћенима, врати мајкама њихове синове, врати брата брату, поврати нам домовину нашу која је крв лила, врати нам свете храмове, родна села наша, врати нам Православну Русију која хиљадама свећа и лампа узноси молитве своје као тамјан. О преславна и свехвална Дјево Богородице, Која се стараш за нас у свим претходним болним даним буди милостива и сада према нама грешнима који плачу у рођеној земљи. Умоли Сина Твога да нам поврати Своју милост, а отечеству нашем пређашњу њену славу, да би радосно скрушеним срцима нашим клицали Теби:

Радуј се, Богородице, јер матерински бришеш сузе наше!

Радуј се, јер покриваш удове и сиромашне!

Радуј се, Утехо стараца!

Радуј се, Охрабрење младости!

Радуј се, Збрињавање убогих!

Радуј се, Весеље целоме свету!

Радуј се, Светла Обитељи, бескућних путника!

Кондак 6.

Објавила си са Сином Твојим проповед љубави, кротости и свепраштња свету са Христом, Сином Твојим, претпела си све земаљске невоље, усиновила си апостола Јована и са њим Својим материнским срцем цео хришћански род. Непорочна Приснодјево, не одбаци и нас који смо у тами изгнанства и којима је потребна материнска утеха, да благодарно кличемо Господу: Aлилуја!

Икос 6.

Засијала си у целој васељени као дивни храм Божији, испуњена Божанском славом и благодаћу. О, Дјево, Мати Пречиста Царице Небеска, Царице људи и анђела, апостола и мученика. Засијај и нама путеводитељном звездом у мраку јадних дана наших. Развесели срца наша утонула у униније, просвети умове наше обузете тамом очајања, заустави силе наше које хоће да усахну у туђини, умножи веру нашу, укрепи наду нашуи загреј огњем пламене љубави отврднеле и огорчене душе наше да видевши на небесима Тебе, пажљиву према нама, молитвено Теби клицали:

Радуј се, Мајко рода хришћанскога!

Радуј се, јер сијаш јаче од свих светила!

Радуј се, златни Венче свих врлина!

Радуј се, Једина Благословена, Која наш напаћени свет посећујеш у невољама!

Радуј се, Светла Обитељи, бескућних путника!

Кондак 7.

Желећи да са Јединородним Твојим Сином нераздвојно будеш до Његове смрти на крсту,Ти си пошла за невиног Страдалника до саме Голготе и код подножја Крста чувши урлике разјаренога народа, ћутањем си страдала. "И Теби самој пробошће мач душу" (Лк.2,35). Стога дивећи се Твојој неисказаној материнској храбрости кличемо: Алилуја!

Икос 7.

Нову светлост објави Теби, Богородице, Арханђео Господњи, радосно прослављајући Васкрслога Сина Твога. Са њим и све војске небеске веома гласно прослављају бесмртнога Христа. Удостој и нас, Христе Боже, Који си ад уништио и живот вечни свету даровао да се данас радујемо са матером Твојом смерно кличући:

Радуј се, Благодатна, Господ је с Тобом!

Радуј се, чиста Дјево, Слава Господњја на Теби засија!

Радуј се, Богородице, због васкрсења Сина Твога!

Радуј се, незалазна Зоро истине, Која освећујеш наше земаљско странствовање!

Радуј се, путеводитељна Звездо, Која нас водиш правди Божијој!

Радуј се, Зраку рајски, Који миротвориш душе наше!

Радуј се, Светла Обитељи, бескућних путника!

Кондак 8.

Необична и преславна је тајна, Христе Боже, Који си Се вазнесењем Твојим јавио свету и сео са десне стране Бога Оца. И нама странцима на земљи ожалошћенима због рајских насеља, пошаљи Утешитеља Духа истине и усели се у нас, Животодавче, молитвама Твоје Матере да кличемо: Алилуја!

Икос 8.

Сав наш скиталачки пут је поквашен сузама невоља, испуњен камењем и трњем, и Теби, Богородице Дјево, кличемо: Смилуј нам се, Божанска наша Покровитељко, и прими под сен Покрова Твога нас путнике, који изнемогавамо од пренапорног пута, и који очекујемо умирење у тихом пристаништу. Укрепи немоћне старце, исцели болесне старице, насити нас гладне, напој нас жедне. Одушеви младе да стреме светлим подвизима, уразуми родитеље у васпитању децесвоје, сачувај децу од свих невоља и утврди мужеве и војнике у духовној правди. Благодаћу Твојом осени наше духовне пастире, узнеси молитве наше пред престолом Свевишњега, да прославимо Тебе, Матер Божију кличући:

Радуј се, матерински Сасуде трпљења и светло Пристаниште путника!

Радуј се, светла Радости ожалошћених!

Радуј се, Покрове и Заштито деце!

Радуј се, Поборнице небеске правде!

Радуј се, непрестана Посреднице за душе наше!

Радуј се, Светла Обитељи, бескућних путника!

Кондак 9.

"Свако ко призове име Господње, спашће се, и на свако тело излићу од Духа мога" -рекао је Господ. А на Теби, Мати Божија благодат Светога Духа изли се више од сваке мере, јер си сместила у Себи Творца и Саздатеља.Изли и на наше паћеничке душе милост Сина Твога да би смиреним срцем клицали: Алилуја!

Икос 9.

Свети апостоли ништа у себи земаљско не помишљајући са побожним страхом славе преславно Твоје Успење. Цар царствујућих и Господ господствујућих сишавши на земљу прими свету душу Твоју и у Великој Слави вазнесе се на небо где припреми са десне стране Свога престола стан Теби. И ми као расејане овце кличемо Твоме милосрђу: подари пристаниште нама бескућнима, скупи у једно отечество наше, пошаљи нам мир и благослов да молитвено Теби кличемо:

Радуј се, јер спашаваш нас пострадале!

Радуј се, јер се са свима светима молиш за нас!

Радуј се, Божански Покрове слугама Твојим!

Радуј се, јер светло лице Твоје не одвраћаш од нас!

Радуј се, јер и после Успења Твога свет не остављаш!

Радуј се, јер посредујеш за нас пред Сином Твојим !

Радуј се, Светла Обитељи, бескућних путника!

Кондак 10.

Хотећи да спасе свет, добри Пастир, Који воли праведнике и милује грешнике зове све ка спасењу и привлачи све ка Себи, спаси и нас грешне молитвама Богородице да Ти кличемо: Алилуја!

Икос 10.

Ти си непобедива тврђава и заштита свих грешника који се кају. Прими и наше покајање, Свеблага Дјево Маријо. Омекшај отврднуле душе наше, исцели болно тумарање умова наших, сруши гордост у море смирења, подигни очи наше оковане земљом према небу. Отвори уста, која су очајањем састављена, да би Ти певали славословље:

Радуј се, Живоносни Источниче, Који нас кропиш животворном росом!

Радуј се, јер чујеш у све нараштаје речи оних који Ти се моле!

Радуј се, јер нам шириш руке спасења!

Радуј се, Свеблага, јер и Ти страдаш због људске злобе!

Радуј се, рајски Цвете!

Радуј се, Двери спасења!

Радуј се, Светла Обитељи, бескућних путника!

Кондак 11.

Певање анђела испраћа праведника после смрти, а где ћемо ми грешни наћи спасење када без иједног доброг дела станемо пред праведним Судијом? У Тебе је Богородице нада наша. Посредовањем Твојим спаси душе наше да Ти певамо: Алилуја!

Икос 11.

Светлоносна светиљка нам светли у тами изгнанства и води нас Сину Твоме, Господу и Спаситељу нашем. Као што си Се на свадби у Кани Галилејској показала заступница за сиромашне људе када си казала Сину Твоме: "Немају вина" (Јн.2,3), тако и сада покажи се заступница за нас одбачене. Реци Сину Твоме: "Господе, немају отечество и пристаниште". Испуни срца наша радости и утехе, да би Ти ми благодарни клицали:

Радуј се, неугасива Светлости Небеска!

Радуј се, јер седиш са десне стране Бога Сина Твога!

Радуј се, виша од небеских сила!

Радуј се, Утехо простих умова!

Радуј се, вечно Стремњљење праведних!

Радуј се, јер узводиш грешнике на небо!

Радуј се, Светла Обитељи, бескућних путника!

Кондак 12.

Благодат Сина Твога си објавила свету непорочна увек Дјево,спаси нас грешне који због Тебе кличу: Алилуја!

Икос 12.

Певајући Тебе, Благодатна, Једина благословена међу женама, Која си даровала свету Спаситеља, и тиме стекла вечну славу и од нас поклоњење, радосно Теби Божијој Матери приносимо славословље:

Радуј се, јер из Тебе засија сунце правде Христос Бог наш!

Радуј се, недостижна Тајно оваплоћења!

Радуј се, јер си сместила Несместивога!

Радуј се, Мајко Бога Слова!

Радуј се, Мајко Светлости, Који је светлео у тами и тама га не обузе!

Радуј се, Светла Обитељи, бескућних путника!

Кондак 13.

О, Свеславна Мајко, о Мајко пуна благодати. Прими наша мољења, које Ти са сузама приносимо, које у садашње време надајући се на смело Твоје милосрђе из дубине душе Теби приносимо, кличући: Алилуја!

(Овај Кондак се чита трипут, а онда Икос 1. и Кондак 1.)

Молитва Пресветој Богородици СВЕТЛОЈ OБИТЕЉИ БЕСКУЋНИХ ПУТНИКА (ХОДОЧАСНИКА)

Шта да Ти кажем, Царице наша и Владарко, Која читаш помисли и у трену ока видиш цео наш живот. Шта можемо ми грешни и нечисти да кажемо својим прљавим устима Теби Пречистој и Непорочној? Немамо речи које би достојно опевале славу Твоју код Престола Творца васцеле васељене. Немамо снаге којом бисмо избројили сва Твоја милосрдна дела учињена ради нас. Стојимо пред Тобом са страхом и плачем помишљајући на сав греховни живот наш. Знамо да ћемо по делима нашим примити казну Божију, знамо да иако смо недостојни ући под свети сен покрова Твога. Међутим, ми као цариник, као разбојник, као слепци и губави, скрушеним срцем болно вапијемо Господу: "Боже, милостив буди мени грешноме". И Тебе, Пречиста Дјево, молимо: прими вапаје и уздахе срца наших и узнеси их пред Престолом Свевишњега. Пренеси Сину Твоме наше покајање са сузама и тугу срца наших, да погледа на нас милосрдним Својим очима и да нам подари испуњење молитава наших. Сабери нас као што мајка сабира пилиће под крилима својим и упути нас на пут спасења. Умири и благослови земљу нашу. Сачувај и утврди Патријарха нашег и са њим све свештенослужитеље и верне слуге цркве Христове. Уразуми све да би испуњавали пред Богом и људима дужну правду, чинећи добро, а уништавајући зло. Помози оцима и матерама да васпитавају своју децу. Уразуми децу да поштују родитеље своје. Одврати срца наша од греха и запали усред нас огањ светог милосрђа Твога. Да омрзнемо зло, да увидимо понор нашега пада и заволимо ближњега свога, да се одрекнемо себе, да узмемо крст свој и пођемо према истинитој светлости која просвећује свет. Уништи силу зла на земљи и улиј у умове наше светлост разума Христовог, да би Тобом спашени отачаство овде, а после смрти нашли рај и да узносимо хвалу, благодарење и поклоњење Троједноме Богу, свагда и увек и у векове векова. Амин!

ПОВЕСТ о акатисту

Акатист је написао протојереј Георгиј Спаски (1877.-1943.). Текст се штампа са анонимног издања, вероватно настало у Прјашевској Русији, 1930.г. У редакцијској примедби каже се: "Овај акатист у рукопису је раширен међу руским избеглицама. У нади да ће доћи време помиловања а у сазнању да сада треба посебно умножити молитву због страдања, редакција је решила да штампа овај акатист и тако га учини свима доступним за домаћу молитвену употребу."
Овај акатист Пресветој Богородици светлој обитељи бескућних путника (ходочасника) штампан је на педесетогодишњицу Руског расејања и Руске Заграничне Цркве.

Издање : "Зарубежнаја Рус", Њу Jорк, 1971.
Извори:
БОГОРОДИЦА, ЦАРИЦА НЕБЕСНАЯ, ДЕВА МАРИЯ,БОГОМАТЕРЬ, Жити, чудеса, иконы, молитвы
и КОТЛОВКА.РУ информационный портал

Са црквено-словенског и руског језика превео протојереј Животије Милојевић