Powered By Blogger

8. јануар 2012.

ПОСЛАНИЦА МАТИ ЕФИМИЈЕ РАВАНИЧКЕ


(Сестрама за Божић, 1951)

У име Оца и Сина и Светога Духа!

У Господу сестре и чеда моја духовна,

Христос се роди!

У све дане и часе мога живота душу моју притискује туга за вама, „докле се не роди у срцима вашим обличије Христово“, као што каже Св. апостол Павле (Гал. 4,19), зато и данас, на Дан Пресветог Роћења по тијелу Господа и Спаситеља нашег Исуса Христа, упозоравамо вас, да прославите Господње празнике чисто-срдачном љубављу, а не само по разум. Него се старајте да побуђујете, свака у себи и узајамно, топлу ревност и жарку љубав према Створитељу и Добротвору нашем, Који је сишао на земљу и узео на Себе људско тијело, да нас уздигне на достојанство небеских житеља. Помислите, дакле, на величину жртве, коју је поднио за нас Господ наш Исус Христос, када се понизио да се роди као човјек, и да се V најсиромашнијем стану јави на земљи, у пећини, гдје нема никаквих земних украса, да нас научи смирењу и уклањању сваке таштине и сујете, да нас научи светој понизности, јер Му је она милија од свих жртава материјалних, које би смртни човјек могао Богу принијети. Заиста, душа смирена и покорна милија је Богу од оне која је сву мудрост земну сабрала своју главу, или која је милостињу подијелила на милионе, а срцем својим неће да се покори вољи Божијој и да трпи сваку тегобу, док Бог друкчије не опредијели. Благо ономе ко разумије смисао понизности и прилијепи се свом душом и срцем тој светој врлини, која је Бога на земљу привела и која једина, као најмоћнија љествица, може душе к небу уздићи и Богу омилити, као што каже Св. апостол Јаков: „А који приводи у савршени закон слободе и не буде заборавни слушач, него творац дјела, он ће бити блажен у дјелу своме (Јак. 1, 25). И увидјети савршенство закона Божијег може само онај ко чита приљежно и све што разумије стара се да дјелима испуњава. Ради такве ревности душа се његова испуњава још на овом свијету блаженством које јој служи као свједочанство о ономе што је чека у будућем вијеку. Зато, сестре, ако хоћете да обрадујете душу моју у Господу, онда ревнујте да се поучавате Закону Господњем, тј. да читате Св. Јеванћеље и Посланице апостолске, јер нема драгоцјеније и за душу благотворније од ове књиге.

Не дајте да вас враг вара тиме што не разумијете довољно. Кад Господ види у вама истиниту ревност за Његов свети закон, Он ће дати уразумљење душама вашим. Само, читање ваше нека буде усрдно са топлом жељом да се разумије пресвета воља Божја, да бисмо се умјеле трудити да је испуњавамо. У томе се и састоји истинита служба Богу, да се свом душом старамо да разумијемо шта Господ жели од нас и да све тачно испуњавамо. Но, за напредовање у разумијевању воље Божије потребно је, сестре, отклањати сва она земна дјела, која доводе у растројство душе наше, те постају неспособне за испуњавање небеске дужности. Помишљајте о овоме благовремено, јер се наш супарник ћаво труди хитро, да искористи свако наше небрежење и да нам подметне замку, тј. да нас доведе у пометњу, како би нам дани пролазили узалудно. Јер Господ каже да ће људима бити сасвим узалудно то што мисле да угоде Богу вршећи своје обичаје, које су наслиједили од својих предака, а не старају се да дознаду вољу Божју и закона јеванћељског. На данашњи празник, свети анћели поздравили су пастире радосном пјесмом: „Слава на висини Богу, и на земљи мир а мећу људима добра воља“, тј. да се људи окрену Господу благодарног срца и тада ће одступити од нас сатана зле воље. Ко подгријава у срцу свом благодарност према Богу и за најмањи дар који је добио од Бога, тиме ће побудити Дародавца да га обдари и многим великим даровима. Зато, старајмо се да будемо благодарни Богу свагда и не допустимо да зла воља преовлада у душама нашим, јер у њој почива много тајнога и јавнога гријеха, него благодарним срцем прослављајмо Господа, приносећи Му као жртву хвале дивну пјесму:

„Роћење Твоје, Христе Боже наш, обасја свијет свјетлошћу разума. У њему они који служаху звијездама, звијездом воћени, доћоше и поклонише се Теби, Сунцу правде, Господе слава Теби!“ Амин.

Све вас поздрављамо поздравом светога празника: Христос се роди!

Ваистину се роди, на спасење наше.“

(25. децембра 1951. год. Манастир Раваница)